Читај ми!

Умро Ким Џонг Ил

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ил умро је, у суботу, у 69. години, јавила је тамошња државна телевизија. Становници Северне Кореје у шоку, на улицама Пјонгјанга хистерија.

04.40 - Јужнокорејска  агенција Yonhap јавиља је да ће Ким Џонг Ил бити сахрањен 28. децембра.  

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ил умро је у суботу, 17. децембра, од срчаног удара, јавила је тамошња државна телевизија.

Рано јутрос, водитељка вести државне телевизије Северне Кореје, веома емотивно и кроз сузе, у традиционалном црном кимону, саопштила је да је у суботу, 17. децембра, преминуо лидер те земље Ким Џонг Ил.

"То је највећи губитак за партију. И то је за наш народ, и целу нацију - највећа туга", рекла је водитељка.

Према наводима севернокорејске агенције Ким Џонг Ил је умро од "јаког инфаркта миокарда и срчаног удара" у свом луксузном блиндираном возу, током путовања.

Упркос томе што је био један од светских лидера с најдужим стажом на челу земље, мало се зна о Киму. Ретко се обраћао јавности, скоро никада није путовао у иностранство, а чак и у његовој званичној биографији нема много конкретних података.

Према службеној биографији Ким Џонг Ил је рођен 16. фебруара 1942. године на планини Пекту у северном делу Кореје.

Међутим, у совјетској евиденцији стоји да је рођен у сибирском селу Вјатское, недалеко од Хабаровска и то 16. фебруара 1941. То је место где је његов отац био командант батаљона 88. совјетске Бригаде, коју су чиниле избеглице из Кине и Кореје.

Претпоставља се да је година рођења промењена у званичним списима Северне Кореје како би изгледало да је Ким Џонг Ил рођен у тренутку када је његов отац имао 30 година.  

Син вечног председника

На чело Северне Кореје дошао је после смрти свог оца 1994. године, али никад није званично имао функцију шефа државе пошто је Ким Ил Сунг, постхумно, именован за вечног председника.

Његове званичне позиције су Председник Националног комитета одбране Демократске Народне Републике Кореје, Врховни командант Корејске народне армије и Генерални секретар Радничке партије Кореје.

Попут оца, и Ким Џонг Ил, био је центар јаког култа личности унутар Северне Кореје. Константно је хваљен и почаствован као херој, говорник и велики човек без премца, а у неговој званичној биографији истиче се непрекидно жртвовање за домовину.

Ким Џонг Ил биће сахрањен 28. децембра у Пјонгјангу. Дани жалости трајаће од 17. до 29. децембра.

За наследника на месту првог човека Северне Кореје одређен је његов најмлађи син Ким Џонг Ун, који још нема 30 година, објавила је новинска агенција КЦНА.

Ни о Ким Џонг Уну, који је последњих година унапређен као политичар и војник, не зна се много, а државни медији позвали су становништво да га призна за новог лидера.

"Сви чланови партије, војске и јавности морају да поштују власт друга Ким Џонг Уна", наводи агенција КЦНА.

У суседној Јужној Кореји, војска је стављена у стање приправности, а влада је најавила хитну седницу Савета за националну безбедност. Сеул још није донео одлуку да ли ће упутити саучешће Пјонгјангу поводом Кимове смрти.

Иначе, односи између две Кореје затегнути су од примирја потписаног после Корејског рата (1950-1953).

Реагујући на вест о смрти севернокорејског лидера, америчке власти су саопштиле да су у контакту са савезницима у Јужној Кореји и Јапану и да Пентагон, ЦИА и Стејт департмент треба да одрже ванредне састанке, на којима ће се разматрати новонастала ситуација.

У Јапану, бившој колонијалној сили у Кореји (1910-1945), најављена је хитна седница владе, а из Токија су упућени изрази саучешћа због изненадне смрти Ким Џонг-Ила.

Кина и Русија, једне од малобројних земаља које имају дипломатске и економске односе са Северном Корејом, упутиле су саучешће због Кимове смрти.

Европска унија саопштила је да "пажљиво" прати ситуацију у Северној Кореји, док власти у Берлину оцењују да смрт Ким Џонг-Ила представља "прилику за промене у Северној Кореји".

Британски министар спољних послова Вилијам Хејг упутио је изразе саучешћа, али и додао да би Кимова смрт "могла да буде тачка преокрета за Северну Кореју".

"Смрт једног човека никада није радосна вест, али ме патња једног народа растужује", рекао је француски министар спољних послова Ален Жипе и додао да се нада да ће "једног дана народ Северне Кореје моћи да поново стигне до слободе".

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво