Читај ми!

"Окупација" лука у САД

Активисти покрета "Окупирај Волстрит" успели да делимично блокирају три луке на Западној обали САД. Ухапшено око 50 учесника у више градова.

Више од 1.000 демонстраната, припадника покрета "Окупирај Волстрит", блокирало је теретне камионе у лукама на Западној обали САД, а неколико терминала у пристаништима у Калифорнији, Орегону и у држави Вашингтон је затворено.

Због делимичног затварања лука у Калифорнији, Орегону и Вашингтону око 50 људи је ухапшено, али није било већих сукоба. 

У Оукланду, у Калифорнији, на демонстрацијама се окупило много мање људи него 2. новембра, када је 10.000 демонстраната потпуно блокирало луку, али организатори су прогласили "победу" и најавили нове демонстрације.

"Затворили смо луку за дневну смену, а вратићемо се и вечерас. Наша мисија је испуњена", рекао је организатор протеста Бутс Рајли, преноси АП.

Организатори се надају да ће демонстрације смањити профит корпорација које управљају доковима и послати поруку да је покрет "Окупирај Волстрит" још активан.

Синдикати лучких радника не учествују у протестима, али радници могу да се позову на клаузулу која им дозвољава да одсуствују са посла уколико услови рада нису безбедни.

Камионџије су, међутим, принуђене да чекају у редовима и сматрају да демонстранти, заправо, наносе највише штете обичним људима којима, наводно, желе да помогну.

У Сијетлу је полиција синоћ употребила шок-бомбе да отера демонстранте који су блокирали улаз у луку и ухапсила 11 људи, јавили су локални медији, преноси АФП.

У луци у Портланду, неколико стотина демонстраната блокирало је прилазе већим терминалима за утовар и истовар робе.

Демонстрације су, иначе, организоване месец дана након што је полиција демонтирала кампове покрета широм САД.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво