Читај ми!

Краљев зет под истрагом

Муж шпанске принцезе Кристине Ињаки Урдангарин осумњичен да је нелегално присвојио око шест милиона евра државних средстава. Због истраге, Урдангарин до даљег неће учествовати у званичним церемонијама краљевске породице.

Зет шпанског краља Хуана Карлоса Ињаки Урдангарин осумњичен је да је нелегално присвојио новац из државних уговора од 2004. до 2006. године, и преусмерио их у једну непрофитну фондацију.

Урдангарин (43), муж краљеве ћерке принцезе Кристине и бивши рукометаш, неће више учествовати у званичним церемонијама због истраге која се води о његовом пословању, саопштено је из Краљевске палате.

Иако нису објављени судски документи, шпански медији цитирали су једног од истражитеља који је рекао да је Урдангарин осумњичен да је отуђио око шест милиона евра из фонда који је био намењен регионалним владама у Валенсији и на Балеарским острвима, и потом уз помоћ њега организовао разне догађаје, попут спортских семинара.

Случај је део шире истраге о дуготрајној корупцији, у коју је укључена и регионална влада на Балеарским острвима, чија је престоница Палма де Мајорка.

Наводи тешко падају краљевској породици у време веома тешке економске ситуације у Шпанији, где је стопа незапослености 21,5 одсто, преноси АП.

Против Урдангарина, засад, није подигнута оптужница. Он је у суботу издао саопштење у коме је рекао да жали због штете коју је тај случај нанео краљевској породици. Међутим, није признао да је учинио ишта лоше.

Шеф краљевског особља Рафаел Споторно је инсистирао да Урдангарина треба сматрати невиним док се не докаже његова кривица, а истражитеље је позвао да што пре закључе истрагу.

Принчевски пар и њихово четворо деце тренутно живе у Вашингтону, где Урдангарин ради за шпанску телекомуникациону компанију "Телефоника".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара