Читај ми!

Судбина "Окупације"

После три месеца постојања, покрет "Окупирајмо Волстрит" још увек нема чврсту организацију и јасно изражене политичке ставове. Држи их идеја да су против друштвене неправде и неједнакости. Судбину покрета одредиће стварање постојане структуру, вођства и трајније оријентације, кажу стручњаци.

Покрет "Окупирајмо Волстрит" постоји већ три месеца. Улица у којој се налази Њујоршка берза одабрана је за назив, због тога што је симбол моћи америчких банака против којих, као узрока друштвене неправде у Америци, покрет протестује.

По узору на Њујорк и друге америчке градове, слични протести организовани су широм света. Интензитет протеста у међувремену се смањио, па се поставља питање хоће ли покрет опстати и колика му је снага?

Аналитичари указују на то да покрету "Окупирајмо Волстрит" недостају чвршћа организација и дефинисани циљеви. Привукао је људе различитих погледа, интереса и жеља.

Њима је заједничко да им је светска криза појачала осећање огорчености друштвеном неправдом да је 400 најбогатијих Американаца богатије од половине становника Сједињених Држава заједно.

Професор Тед Гитлин са Универзитета Колумбија каже да су ствари отишле толико далеко и да се са тако јаким осећањима у покрету не може наслутити крај, али да се "Окупирај" још увек налази на путу да постане покрет.

"Оно што ће одлучити хоће ли постати покрет јесте то да ли ће потрајати преко зиме и створити неку врсту постојане структуре, неку врсту истрајног вођства и, ако не, јединствену стратегију, онда бар трајнију оријентацију. Ако буде тако онда ћу га сматрати покретом", објашњава професор Гитлин.

"Право је питање како ће се покрет обликовати да би напредовао, сада када није само једна група људи у истом парку сваки дан и сваку ноћ. Оно што треба да уради јесте да створи садржајну причу, јаснију скептичној јавности која му је наклоњена", сматра Дејвид Бирдсел, декан колеџа Барух.

Чини се да Покрет мења политичку атмосферу у Америци, упркос томе што делује ван уобичајеног политичког естаблишмента јер га сматра неспособним за промене. Верује да је боље да своје поруке Американцима саопштава директно.

Дејвид Бирдсел сматра да истраживања јавног мнења показују да "покрет за своје поруке добија огромну подршку великих и различитих сегмената становништва, али много мању подршку за тактику. Дакле, морао би да нађе начин да споји те две ствари", сматра Бирдсел.

Што се тиче изазова који покрет представља политичком естаблишменту у Вашингтону, многи кажу да тамо не знају шта да раде са њим.

Аналитичари сматрају да је покрет "Окупирајмо Волстрит" својеврсна верзија републиканске Чајанке, опасан за Демократску странку. Због тога се председник Барак Обама до сада није одазвао на позив активиста да се састане са њима, иако је рекао да разуме незадовољство.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво