Сејф ал Ислам: Невин сам

Гадафијев син Сејф ал Ислам поручио главном тужиоцу Међународног суда Луису Морену Окампу да је невин и да ће то доказати. Неки афричке земље одбијају да сарађују са Међународним судом, јер сматрају да је пристрасан.

Тужилаштво Међународног кривичног суда у Хагу потврдило је да, преко посредника, контактира са Сејф ал Исламом, који тврди да је невин и да ће то доказати пред судом.

"Забринутији је, међутим, шта ће се догодити после, када га суд прогласи невиним. Ми, ипак, сматрамо да имамо јаке доказе против њега", рекао је главни тужилац суда Луис Морено Окампо.

Упркос чињеници да постоје прилично јаки наводи да се Сејф ал Ислам налази у Нигеру, главни тужилац Међународног суда није желео да коментарише те наводе, већ је само рекао да не зна где је Гадафијев син.

"Сазнали смо такође да постоји група плаћеника која покушава да га пребаци у неку другу земљу. Покушавамо то да спречимо", истакао је Окампо.

Пошто је Нигер потписник Римског статута Међународног кривичног суда и има обавезу да ухапси његове оптуженике, постоје гласине да је крајња дестинација Сејф ал Ислама Зимбабве, јер је председник те земље Роберт Мугабе био дугогодишњи пријатељ Моамера Гадафија.

Афрички проблеми

Свака од земаља потписница Римског статута обавезна је да на својој територији ухапси осумњичене за којима је издата потерница.

Међутим, кредибилитет суда често се дободи у питање последњих година у Африци.

Многе земље афричког континента побуниле су се против политике Међународног суда наводећи да се то тело непропорционално и селективно фокусира на злочине у њиховим земљама.

Ове тврдње су довеле до тога да је Афричка унија саветовала својим чланицама да више не испуњавају налоге и да се не налазе више у обавези да то чине.

Неке од чланица, попут Малавија, Чада и Кеније, већ су се неколико пута оглушиле о захтеве Међународног суда да ухапсе суданског председника Омара ал Башира, који је неколико пута био на њиховим територијама.

број коментара 13 пошаљи коментар
(недеља, 30. окт 2011, 20:38)
anonymous [нерегистровани]

Procvetale im ruze?

Zasto nema vise vesti iz Libije? Nije valjda da su im preko noci procvetale ruze i da su postali dosadna zemlja? Ili su zapadni mediji dobili instrukcije da vise ne pisu o zlocinima novih vlasti?

(недеља, 30. окт 2011, 11:32)
anonymous [нерегистровани]

@Nema predaje

Ako si ikad stvarno ratovao,morao si i ti da se par puta "sakrijes" (A tko zna gdje!), jer,da se nisi u to vrijeme "sakrio",danas ne bi se ovdje glupirao.Biti hrabar ne znaci biti glup.

(недеља, 30. окт 2011, 09:33)
anonymous [нерегистровани]

@Vodje se ne predaje

ziveo saif al islam kao muamer gadafi.

(недеља, 30. окт 2011, 09:05)
Suve cevi na ceni! [нерегистровани]

Nema predaje,

valjda u Libiji ima jos neka kanalizaciona cev da se hrabro sakrijes!

(недеља, 30. окт 2011, 08:43)
ALEKSA [нерегистровани]

Ako

je Libija stvarno "slobodna" kao sto kazu sto ne posaljete novinare da to vidimo, a ne na svakoj TV stanici i u svakim novinama isti tekst i u svetu, a i kod nas. Sa poslednjih par clanaka uspeli su da citaoci izgube interesovanje o dogadjajima u Libiji, kao i da poverujemo u jos neke lazi, cime su definitivno pobednici. Sta se stvarno desava, da li ima borbe, sta se desava sa plemenima, ko dobija ugovore za naftu, sta vlada radi? Sva novinska pitanja za koje smo trebali dobiti odovore ostavljate da odgovori nasa pamet, prvenstveno nasa nadanja, posto su novinari po zna koji put zakazali.

(недеља, 30. окт 2011, 08:33)
anonymous [нерегистровани]

vodje se nepredaju

Samo živ se vraćaš na vlast u Libiji.Mislim da ce narod libije uvideti šta je licemerje zapada.Živeo Saif

(недеља, 30. окт 2011, 08:30)
anonymous [нерегистровани]

hag

Prvo su tvrdili da su sa njim u direktnim pregovorima, pa sad kao u kontaktu su preko posrednika, na kraju ce ispasti da je posrednik neko iz NTC-a.

(субота, 29. окт 2011, 21:20)
jovanka [нерегистровани]

moram da verujem

Ako prezivi i ne preda se,vratice se u Libiju i vladace. Ne moze biti da je Gadafi uzalud ziveo i umro.

(субота, 29. окт 2011, 21:04)
anonymous [нерегистровани]

zasto

Sud u Hagu nije slobodan vec je to kao sto ceo svet vidi da je selektivan.Treba oformiti Medjunarodne sudove na svim kontinentima ako je demokratija a ne globalizacija.Kdija te bombarduje kadija te tuzi,kadija ti sudi-novi svetski poredak.

(субота, 29. окт 2011, 20:49)
anonymous [нерегистровани]

.

Znaci Niger ima obaveze koje mora da ispostuje,a zapadne zemlje ne moraju da postuju i ispostuju nikog i nista to je bas demokratski i ljudski nema sta...