Сеиф ел Ислам тражи излаз

Сеиф ел Ислам преговара са Међународним судом правде о предаји. Гадафијев син се налази у Нигеру, али је забринут за безбедност и, наводно, жели да му авион за Хаг буде обезбеђен што пре.

Недељу дана дуг бег Сеифа aл Ислама кроз пустињу Либије и Нигера полако се приводи крају, јер је Гадафијев син ступио у контакт са званичницима Међународног суда правде, како би договорио детаље предаје.

Гласине о предаји Сеифа ел Ислама појавиле су се пре неколико дана, истовремено са гласним најавама да ће из база у Нигеру мобилисати присталице за освету новим властима због бруталног убиства оца и брата.

Сеиф ел Ислам се, како наводе власти у Нигеру, налази у граничном делу те државе и Малија, али још увек није извесно да ли ће и он кренути путем шега Гадафијеве тајне службе Абдулаха Сенусија, који је пре неколико дана прешао у Мали.

Иако детаљи о том процесу нису у потпуности доступни, западне обавештајне службе поделиле су са новим либијским властима транскрипте неколико разговора Ел Ислама са члановима породице који су побегли у Алжир.

Сеиф ел Ислам је, уз пратњу Туарега, успео да измакне потерама бораца новог режима и британских и катарских командоса и дочепа се територије Нигера, где је, како се чини, наишао на прилично млак дочек, па је, суочен са нереалним захтевима локалних властодржаца, одлучио да проба да се преда међународном суду у Хагу.

Како наводе извори из Нигера, локални моћници су од Гадафијевог сина тражили много више од десетак милиона долара које је скупио пре бега из Бани Валида, па је његов боравак у тој држави постао превише ризичан.

Гадафијев син је контакте са Међународним судом правде успоставио преко званичника из Малија и Јужне Африке, од којих је тражио авион којим би отишао у Хаг, али је крајњи исход те дипломатске гимнастике још прилично неизвестан.

Истовремено, нове либијске власти тражиле су од НАТО-а узбиљнију помоћ у лову на Гадафијевог сина, али је Брисел рекао да се на бави тражењем појединаца, већ заштитом цивила.

Дојучерашњи устаници су, ипак, нашли партнере за лов на Сеифа ел Ислама. Његовим трагом до границе са Нигером отишли су британски специјалци и катарски командоси.

 

број коментара 55 Пошаљи коментар
(субота, 29. окт 2011, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

.

Саифе или бјежи или се бори до краја,предаја је исто што и смрт,запад и његове слуге немају милости.

(субота, 29. окт 2011, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

re X

Ko to tamo peva?Nemas ti verovatno nikakve veze sa Srbijom.

(субота, 29. окт 2011, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

x

Ziv je Gadafi umro nije dok je Srba i Srbije...

(субота, 29. окт 2011, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

Ako ima istine...

Ako ima istine u onoj latinskoj izreci "nomen est homen" ili pak "homen est nomen", nema sanse da se ovaj Gadafijen sin preda Hagu!

(субота, 29. окт 2011, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Chad.

Desava se to da su dozivjeli debakl na proglasenju takozvane pobjede u ratu,pojavilo se svega 100 ljudi na proslavi i u bengaziju i u tripoliu,Desava se to da se nece odrzavati demokratski izbori zato sto ovi sto su instalirani od strane NATO-a nemaju glasace,Desava se i to da zemlje koje su porusile Libiju sad se utrkuju ko ce kako oni kazu pomoci u izgradji libije al da njihocve firme preuzmu poslove,Desava se i to da Bani Waled nije pao nit je SIRT,HUN,KUFRA,SABHA ni cijela pustinja koju oni vec nazivaju ZATUCANI dio libije.

(субота, 29. окт 2011, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

A sta se inace desava?

A sta se inace desava ovih dana u Libiji?

(субота, 29. окт 2011, 10:48) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Iskreno govoreci malo je cudna ta Gadafijeva smrt. Nelogicno je da se ne uzme dnk i ne proveri da li je to on kada se znalo da je covek imao bar 6-7 dvojnika. Cudno je od strane amerikanaca jel oni sve 100 proveravaju osim ako nije neki dil napravljen izmdju Cia i Gadafija.

(субота, 29. окт 2011, 10:28) - Juris u Jorgan planinu! [нерегистровани]

Naviklo dete na zapadni

komfor!

(субота, 29. окт 2011, 10:26) - neutralna [нерегистровани]

on

nije los frajer..ipak....

(субота, 29. окт 2011, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Cujte ovo

Seif el islam neka ide u IRAN tamo ce biti na bezbedno mesto pa neka ga tamo traze