Сејф ал Ислам, мач освете

Снимак припрема за сахрану Моамера Гадафија. Сејф ал Ислам стигао у Нигер, чиме је окончана јурњава кроз пустињу, коју су предводили британски специјалци. Осим Британаца, највећег непријатеља нове Либије тражиле и катарске специјалне јединице, али и беспилотне летелице.

01.11 - Сејф ал Ислам обећава освету. "Побуњеници су запалили ватру и сада ће морати да осете пламен. Пролили си крв која ће сада тећи у потоцима. Ја сам син мог оца и брат Мутасимов. Ја сам син Либије и прогонићу убице до самог краја". 

00.34 - Међународни кривични суд нема информацију да Сејф ал Ислам жели да се преда. 

17.50 - Сејф ал Ислам и Абдулах Сенуси покушавају да договоре предају Међународном кривичном суду, јер званичници у Нигеру, наводно, траже превише новца како би им омогућили останак у тој држави.

17.44 - Нове либијске власти озбиљно забринуте због најава да племе Варфала организује побуну.  

17.04 - Сејф ал Ислам стигао у Нигер, тврде војни извори у тој држави. Устаници тврде да је Гадафијев син понудио да се преда Међународном кривичном суду. 

16.40 - Нико није пуцао на Гадафија после заробљавања. Умро је од претходно задобијених рана, тврди либијски амбасадор при УН.

15.25 - Појавио се први снимак припрема за сахрану Моамера Гадафија. 

13.27 - НАТО је одложио коначну одлуку о окончању ангажовања у Либији. У току су консултације са представницима УН и прелазне либијске владе. 

Последња велика драма грађанског рата у Либији јесте лов на Сејфа ал Ислама, сина Моамера Гадафија и човека који је на себе преузео улогу осветника за бруталну смрт оца и брата у рушевинама Сирта.

Сејф ал Ислам је последњи члан породице Гадафи, који је у Либији дочекао крај рата, а који није убијен. Трку ка граници Нигера предводили су британски специјалци САС, али и катарске специјалне јединице.

Подршку тим снагама пружајали су авиони НАТО-а и беспилотне јединице, које су покушавале да лоцирају конвој од, како се верује, десетак возила којима су Сејф ал Ислам и још најмање један званичник Гадафијевог режима покушавали да се докопају Нигера.

Британски обавештајци верују да је Гадафијев син у последњих неколико дана више пута мењао возила и руту како би заварао трагове.

Осим јурњаве по пустињи и надгледања из ваздуха, НАТО је прислушкивао све комуникације како би Ал Ислама лоцирао, уколико употреби сателитски телефон.

У овој операцији коришћени су и бројеви телефона, пронађени код Моамера Гадафија, укључујући број његове ћерке Ајше, али и непознате особе из Сирије.

Сејфа ал Ислама, наводно, штитило је племе Туарега, уз чију помоћ је стигао скоро до саме границе са Нигером.

број коментара 151 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. окт 2011, 22:50) - adem [нерегистровани]

podrska saifu

nadamo se da si na sigurnom i da te vidimo

(четвртак, 27. окт 2011, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

Saif bezbedan u Nigeru

Bravo za Saifa!!!!

(четвртак, 27. окт 2011, 15:18) - Шоне [нерегистровани]

Нове вести?

Нема нових вести из Либије?
То је добар знак!

(четвртак, 27. окт 2011, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

Ha, ha

Afrika bi mogla mobilisati vise vojnika nego USA stanovnika, mogla bi, samo pitam se ko ce hraniti i naoruzati tu silnu vojsku.

(четвртак, 27. окт 2011, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Potraga

Ne daj Bože da su uspeli da ga lociraju pre prelaska granice i on bi sigurno nastradao od unakrsne vatre.

(четвртак, 27. окт 2011, 10:50) - natalija [нерегистровани]

Novi junak savremenog doba

Saif al Islam ce biti junak novog holivudskog trilera. Lepsi je od svih americkih glumaca, hrabar i opasan. Inteligentan. I jos bogat.

(четвртак, 27. окт 2011, 07:58) - anonymous [нерегистровани]

Hmmm

A sta ako se Afrika ujedini (vec postoji Africka Unija) i objavi rat okupatoru? Sta bi im onda mogli, napali bi milijardu ljudi? Afrikanci polako osjecaju potrebu za ujedinjenje, ne na drzavnom nivou, vec na ekonomskom i vojnom. Ovakvi kakvi su, samo mamac za vece sile sto su bili i prije. E sad ako bi se svi ujedinili, otvorili trziste (nesto kao Evropska Unija) i na kraju se vojno povezali (nesto kao NATO, koristeci savez samo za odbranu kako je i trebalo biti) mogli bi mobilisati za 48h vise vojnika nego sto Sjeverna Amerika ima stanovnika. To sve zavisi od njih, Gadafi je poceo, neka Saif zavrsi.

(четвртак, 27. окт 2011, 04:33) - anonymous [нерегистровани]

Ima li jos neko ziv

Da li se bar zna ko je sve od clanova Gadafijeve porodice ostao ziv (osim Seifa).
Sta je bilo sa Hamisom?

(четвртак, 27. окт 2011, 01:47) - anonymous [нерегистровани]

mhm

E sad ce tek da bude zurka... kako bese u onim happy end holivudskim filmovima? a da, pravda na kraju ipak pobedi uprkos svim padovima...

(четвртак, 27. окт 2011, 01:43) - anonymous [нерегистровани]

N

Za ocekivati je bilo da stigne u Niger.Al licno mislim da su te price o novcu koji traze vlasti Nigera izmisljotina.U Nigeru ce ga ili prihvatiti ili ne.To nema veze s novcem.