Масакр у Сирту

У току је лов на Сејфа ал Ислама. Безмало 150 тела Гадафијевих бораца пронађено у Сирту у последња 24 часа. Од тога, 53 су тела заробљеника стрељаних у хотелу "Махари", који су заузели устаници из Мисурате. "Хјуман рајтс воч" тражи истрагу.

00.04 - Тело Моамера Гадафија из хладњаче у Мисурати пребачено на непознату локацију.

23.52 - Можда и прекасно за лов на Сејфа ал Ислама. Судански медији тврде да је Гадафијев син већ стигао у ту државу и да је под заштитом Калила Ибрахима, лидера једне од група локалних герилаца, са блиским везама са породицом Гадафи.

23.07 - У току је опсежан лов на Сејфа ал Ислама, који се, наводно, налази у троуглу између граница са Нигером и Алжиром. Нове власти покушавају да га се докопају пре него што напусти земљу, али се операција одвија на терену на којем је становништво непријатељски расположено према устаницима. 

16.05 - Председник Прелазног савета Мустафа Абдул Џалил одговорио на критике ЕУ због увођења шеријатског права. "Желим да уверим међународну заједницу да смо ми Либијци муслимани, али умерени муслимани... Поштујемо исламске прописе, а они не представљају никакву опасност за било коју политичку странку или формацију". 

15.34 - После жестоких критика, нове либијске власти затвориле врата хладњаче у којој је било изложено тело Моамера Гадафија. Време сахране још увек непознато. 

Сирт, у којем су се два месеца водиле жестоке борбе Гадафијевих снага и устаника, потпуно је порушен, али много већи проблем у овом тренутку представља чињеница да полако испливавају последице сукоба.

Тела Гадафијевих бораца, које су највероватније стрељали устаници, пронађена су у хотелу "Махари".

Нека од 53 тела имала су руке везане на леђима, што, како сматра "Хјуман рајтс воч", сведочи да су ликвидирани после заробљавања. Као починиоци тог злочина наводе се бригаде из Мисурате, које су заузеле хотел.

Тела Гадафијевих бораца пронађена су у недељу, а многи су усмрћени хицем у главу.

Истовремено, 95 лешева пронађено је недалеко од места на којем је заробљен Моамер Гадафи.

"Овај последњи масакр уклапа се у тренд убистава, пљачки и осталих злочина које су починили устаници, који сматрају да су изнад закона. Од кључне је важности да нове власти у Либији предузму акције како би смириле те групе", наводи "Хјуман рајтс воч".

Потрага за Сеифом ел Исламом

Гадафијев син је, како се чини, успео да измакне потерама које су уследиле непосредно после пада Сирта, а устаници претпостављају да је кренуо пут Нигера, где се већ налази његов брат Сади и шеф тајне службе Абдулах Сенуси.

Борци нових власти су, у претходних 48 часова, опколили и претражили неколико села у околини Бани Валида, где се Сеиф ел Ислам наводно скривао – пошто су му оца и брата Мутасима ликвидирали устаници – али без резултата.

Такође, претражене су и све болнице у тој зони, јер су устаници проверавали информације британске обавештајне службе, према којима је Гадафијев син у нападу авиона НАТО-а изгубио обе руке и, тешко рањен, пребачен у болницу.

У међувремену, Сеиф ел Ислам обратио се нацији посредством сиријске телевизије Ал Арај, најављујући наставак борбе и освету због смрти оца и брата.

број коментара 90 пошаљи коментар
(уторак, 25. окт 2011, 11:14)
anonymous [нерегистровани]

@verujem,ne verujem

Ma daj molimte opet širiš deziformacije,Libijska vojska je 19 marta ušla u grad Bengazi,u sam centar i tu su zaustavljeni od strane pobunjenika,uništena su im 4 tenka.I ponovo lepo ti kažem pronađi tačne informacije a ne tu da širiš neistine.

(уторак, 25. окт 2011, 10:36)
anonymous [нерегистровани]

Re@demokratije

Ako "nema vise diktator", zasto onda Libijci ne idu nazad u Libiju? Nagledah se u Dubaiju i Abu Dabiju jako puno njih. Nijedan jos uvek ne zeli da ide nazad....cudno.

(уторак, 25. окт 2011, 10:16)
anonymous [нерегистровани]

@ 42 godine

Ni Gadafi nije imao niti politicke funkcije niti odluke. On je jednostavno bio "vodja revolucije", permanentne revolucije. Ali, zato 4 clana nove prelazne vlade u njegovoj vladi su itekako imali i politicku i ekonomsku, ali i izvrsnu moc, pisali zakone i sprovodili ih. Sada ce ih krojiti opet po svojoj meri naravno, kao i uvek.

(уторак, 25. окт 2011, 08:54)
Ivan [нерегистровани]

@ 42 godine

Pa zar ja treba sada sve na ovom sajtu da obrazujem. U Engleskoj Kraljica i Kralj nemaju politicke funkcije i odluke. To treba da znas. A da sam protiv monarhije, jesam. To je stari i zastareli sistem vladavine...i to sto ga ima Engleska ne znaci da valja

(уторак, 25. окт 2011, 07:45)
anonymous [нерегистровани]

@demokratije

bitno je;nema vise diktator.

(уторак, 25. окт 2011, 01:47)
anonymous [нерегистровани]

libija

evropa duguje libiji,amerika ima dosta
svoje nafte

(уторак, 25. окт 2011, 01:17)
Jova [нерегистровани]

Ppbednik

Uvek je tako bilo. Pobednik pise ISTORIJU

(уторак, 25. окт 2011, 00:53)
anonymous [нерегистровани]

dugovanja

Ne samo Amerika vec i Italija i Francuska a I Engleska duguju Libiji ( Gadafiju ) enormne svote. Istina je da je Gadafi ulozio ogroman novac u kampanji Berlusconija i Sarkozija, sa ovim prvim bio je i vise od "prijatelja", setite se da je jedan od Gadafijevih sinova bio ukljucen u Italijanski futbal a mentor mu je bio upravo Berluskoni. Od 2008 kada je otpocela kriza Gadafi je insistirao na poravnanje dugova ali sa produbljenjem krize to je za ove zemlje bilo neprihvatljivo.Time je u opasnost doveden i sam Evropski projekat pa je to i bio jedan od kljucnih razloga pre svega Sarkozija da bude jedan od najzescih jastreba u svrgnavanju Gadafija kojeg je ujedno i optuzivao za seriju nemira po gradovima Francuske pre nekih dve godine. Od izuzetnog znacaja za celokupnu istinu je da sin Saif ne bude uhvacen , jer se ocekuje da bi on moga mnogo toga da kaze o finansiranju u pomenutim zemljama. I jos nesto ...nemojte mnogo optuzivati Libijce ...oni koji su pristupili pobunjenicima nisu imali mnogo izbora plaseci se za sudbinu svojih porodica podlegavsi strasnim zlocinima koje su pocinili pobunjenici bolje receno placenici Al Kaide i iz susednih arapskih zemalja.Kako rece jedan Francuski inzenjer koji je godinama radio u Libiji a dobro poznaje Libijsku verziju arapskog jezika na mnogim snimcima sacinjenim tokom ovog rata mogu se cuti uglavnom druge varijante arapskog jezika a najmanje Libijsog sto mnogo govori.

(уторак, 25. окт 2011, 00:52)
anonymous [нерегистровани]

pravda

Neka ga bog cuva.Milion puta posetim ovaj sajt i samo molim boga da se bar on spasio od ovih krvoloka.

(уторак, 25. окт 2011, 00:45)
anonymous [нерегистровани]

Sief je cudo

Taj covjek je legenda pametan skolovan mlad zna on sta radi cuva se jer zna sta treba dalje pametno je uradio sad sa ljudima i sa planom kad se nakupi gnjeva naroda prema pobunjenicima onda doci kao revolucionar a iz sudana na jugu uvjek mogu da prave sabotaze naftoda i naftnih polja...pametno seife sad treba biti pametan ovi bi ga ubili kao zeca da su ga uhvatili ovako ce im sad biti nocna mora covjek koji ima38 god i podrsku plemena