Гадафи, мртав или заробљен!

Државна секретарка САД Хилари Клинтон, после разговора са лидерима побуне у Триполију, рекла да Гадафија жели да види "мртвог или заробљеног". Побуњеници поново узмичу у Сирту. После јуриша Гадафијевих снага, устаници приковани у конгресном центру.

20.04 - Хилари Клинтон у Триполију: Желимо Гадафија мртвог или заробљеног. 

18.30 - Тринаест устаника погинуло и око 80 рањено када су побуњеничке снаге са западног дела фронта пребациле Гадафијеве борце у Сирту и погодиле своје саборце. 

17.56 - Устаници послали још око 1.000 бораца на прве линије фронта у Сирту.

17.06 - Муамер Гадафи планира да поново дође на власт уз помоћ Туарега, сматра други човек прелазних либијских власти Махмуд Џибрил.

16.38 - НАТО врло близу доношења одлуке о прекиду бомбардовања Либије, али се тачан датум обустављања операција још не зна. 

У тренутку када су се побуњеници спремали да прогласе потпуну победу у борбама за Сирт, Гадафијеве снаге су, после неколико узастопних, изненадних напада одбацили устанике све до великог конгресног центра, чиме је битка за родни град Моамера Гадафија добила сасвим нову динамику.

Офанзива Гадафијевих снага почела је у малом џепу отпора, на око два квадратна километра, али су "зелени" успели да пробију обруч и потуку устанике који су држали линију фронта.

Побуњеници су се, под снажном ватром, повукли око два килоемтра далеко, све до великог конгресног центра, али је њихов покушај да консолидују снаге у великој мери отежан канонадом Гадафијевих снага, па се, овог тренутка, без проблема може рећи да се опсада града распала.

У којој мери ће Гадафијеве снаге успети да искористе панику у редовима устаника, међутим, остаје велико питање, јер су већ два месеца под опсадом и чини се да их нема више од 1.000.

Да ствар буде гора по устанике, борбе су се распламсале и у јужним деловима града, где у претходних неколико дана није било никаквих акција. Такав развој ситуације је, уз све више жртава, прилично поражавајуће деловао на морал устаника.

Хилари Клинтон у Триполију 

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон допутовала је у ненајављену посету Либији са Малте, где је разговарала са малтешким премијером Лоренсом Гонзијем.

Клинтонова, која је први високи амерички званичник који је посетио Либију од 2008. године, истакла је да САД има за циљ "стварање нових цивилних веза са либијским народом пошто је Вашингтон подржао мисију НАТО-а која се приводи крају", пренела је агенција АФП.

Америчка државна секретарка у Триполи је допутовала америчким војним авионом, уз јако обезбеђење. У либијској престоници разговарала је са председником либијског Националног прелазног савета Мустафом Абдел Џалилом и привременим премијером Махмудом Џибрилом, као и са министром нафте и финансија Алијем Тархунијем.

Планирани су и састанци са активистима цивилног друштва и запосленима у америчкој амбасади, која је недавно поново отворена.

"Либијски народ мора да искористи тренутак. Прелазни савет треба да покаже народу да је озбиљан у намери да успостави владавину права и иде ка изборима", пренео је Ројтерс изјаву неименованог високог званичника америчке администрације који путује са Хилари Клинтон.

Очекује се да ће америчка државна секретарка објавити низ програма за зближавање САД и Либије, међу којима и програм америчке помоћи за рањене у сукобу, програм размене студената и план за уништавање наоружања из времена док је Гадафи био на власти, како не би доспело у руке Ал Каиде.

Током боравка на Малти, рано јутрос, Клинтонова је захвалила малтешким званичницима на пруженој помоћи у евакуацији америчких држављана из Либије.

"Малтешка влада је отишла мало даље и одиграла кључну улогу у пружању помоћи Либији у успостављању владавине права и форме власти која ће представљати све Либијце", рекла је државна секретарка у Валети.

број коментара 138 пошаљи коментар
(среда, 19. окт 2011, 19:02)
anonymous [нерегистровани]

maske

Maske su skinute.Definitivno i najveći demokrate moraju se stideti ove Demokratije.Koliko su ovakvi ljudi obezvredili tu reč i sistem temeljen na toj reči.Nekada sam verovao u to,a sada više ne i poznam na desetine prijatelja kojima se zgadila ta reč.
sn

(среда, 19. окт 2011, 15:36)
anonymous [нерегистровани]

ovorite oci

Vidite sta je zapadna demokratija zeleti smrt coveku,to su njihova dostignuca.

(среда, 19. окт 2011, 14:43)
Miso [нерегистровани]

Izjava Klintonke

Kako moze tako jedna visoka predstavnica da izjavi za drugu osobu da ga zeli mrtvog? Za mene to nije nikako demoktratija i mislim da treba da se srami.

Mislim da svak ima pravo da dodje pred sud i da mu se sudi i sve dok se ne dokaze da je kriv on je nevin.

Lako je dici dva prsta i sklopiti naftni ugovor s pobunjenicima. A u istom aktu se zaboravlja da USA duguje milione i milione Gadafijovoj vladi bas u vezi nafte.

(среда, 19. окт 2011, 12:00)
anonymous [нерегистровани]

Nemamo pravih informacija

Izuzev vesti o poseti Hilari Klinton Tripoliju (ili vec cemu god), iz Libije vec dva dana nemamo pravih informacija!

(среда, 19. окт 2011, 11:55)
anonymous [нерегистровани]

Na sud odma

Klintonova da ides pred sud kad zavrsis sa politikom, si cula?
kao sto sada ide bivsi predsednik Bush!

(среда, 19. окт 2011, 11:47)
anonymous [нерегистровани]

Обезбеђење

Четири војника побуњеника на слици од којих је бар један из њеног обезбеђења.
И наравно нико није наоружан, као да је из холивудске продукције.

(среда, 19. окт 2011, 11:21)
anonymous [нерегистровани]

Naslov

Protestvujem zbog naslova.

(среда, 19. окт 2011, 11:01)
mg [нерегистровани]

demokratija

kakve veze ima ova izjava Klintonove sa zdravim razumom a kamo li sa demokratskim nacelima?

(среда, 19. окт 2011, 10:47)
anonymous [нерегистровани]

dosao na vlast pre 44 godine

2011-1969=42
1967, u junskom ratu, stekao je pupularnost.
Iz moje analize twittera:
Što se BW tiče, lojalisti priznaju gubitak industrijske zone. Borbe u Tripoliju se u izvjesnom smislu vode, ali to su borbe tipa "Tihi i Prle", a ne borbe za grad.

(среда, 19. окт 2011, 10:45)
anonymous [нерегистровани]

Gadafi je mrtav,

samo on to nije primetio!