Устаници заузели Бани Валид

Оно што се дешава у Сирту више нема никакве везе са свргавањем Гадафијевог режима. Устаници пљачкају и свете се становницима тог града. Од последње озбиљне војне акције протекло више од 24 часа.

19.31 - Британија апелује на комшијске земље Либије да сарађују са Међународним судом и што пре изруче оптужене за ратне злочине који су нашли уточиште на њиховим територијама.  

16.17 - Побуњеници заузели Бани Валид. У граду се није затекао ни један од чланова породице Гадафи. "Зелене" снаге у насељу Кломат на ободима града. 

12.52 - Заставе устаника вијоре се на зградама у центру Бани Валида. Нејасно да ли побуњеници контролишу цео град.  

11.22 - Раније наводе побуњеника да је најмлађи син Моамера Гадафија Хамис убијен у Тархуни, око 80 километара југоисточно од Триполија потврдила ТВ Араји.

02.40 - Озбиљне борбе у Бани Валиду. Снајперисти успоравају напредовање устаника, који су успели да заузму неколико насеља у граду. Наводно, погинуо командант побуњеничких снага распоређених око града. 

Становници који се враћају у Сирт тврде да последњи догађаји у том граду више немају никакве везе са војним операцијама, већ да се све своди искључиво на освету људима чији је највећи грех што живе у месту где је рођен Моамер Гадафи.

"Мрзе нас јер је Моамер одавде. Али, ми смо само цивили. Устаници долазе ради освете и уништавања", рекао је агенцији Ројтерс један од становника Сирта, који није желео да му буде објављено име.

Град је, суштински, потпуно уништен и велико је питање да ли ће, када једном битка буде окончана, уопште бити људи заинтересованих да живе на згариштима некадашњег поноса Либије.

Листом све продавнице, али и зграде у граду су опљачкаане, врата разваљена, док устаници насумично пуцају из минобацача и ручних бацача, онеспособљавајући и оно мало зграда у којима се данас може живети.

Вода је преплавила улице, а целокупна инфраструктура је у расулу, па Сирт изгледа много горе него, рецимо, Брега или Мисурата, око којих су вођене најинтензивније борбе од почетка грађанског рата средином фебруара.

Из града стално одлазе камиони натрпани опљачканим стварима, укључујући тракторе, индустријске генераторе и тешке машине, јавља агенција Асошиејтед прес, а покрадена је и комплетна опрема са аеродрома.

Мањи камиони натоварени су намештајем, фрижидерима, теписима...

 

број коментара 119 Пошаљи коментар
(уторак, 18. окт 2011, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

komentar


smatra li zapad ovo što rade pobunjenici

u sirtu jeli ratni zločin ili nije.

(уторак, 18. окт 2011, 13:52) - Voroncov [нерегистровани]

U Sirtu je pala kiša, to je najpouzdanija vest

Jedina sigurna vest iz Libije jeste da je proteklih dana u priobalnim oblastima kao grad Sirt pala kiša.

(уторак, 18. окт 2011, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

tripolitanac

u tripoli borbe, kvart abu selim i jos par kvart u gadafi kontrola, bani valid isto bila propaganda od ntc i zapadni mediji da zauzeli bani valid,sirt nema borbi gadafi odnio veliku pobedu u sirt,ntc pobegli 10km od grada.

(уторак, 18. окт 2011, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Све изгледа нормално, али?!

Сетите се само 1991 године Београд од Вуковара 120 км, тамо хаос а у БГ привидно све у реду, раде кафићи, продавнице, банке...
Загреб-Покупско (Карловац)(прва линија фронта) 60 км. У Загребу свега има, кафићи раде, банке такође, хотели итд.(стицајем околности знам јер сам био лично) - привидно све у реду а није.
2011 Триполи - Бани Валид 130 км - да ли све може да буде нормално и у реду, осим ако није привидно.

(уторак, 18. окт 2011, 12:57) - anonymous [нерегистровани]

A zasto nema?

A zasto nema svezih agencijskih vesti o Libiji?

(уторак, 18. окт 2011, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Druga strana

Da biste čuli i vidjeli drugu stranu istine posjetite sajt francuskog blogera Allain Jules.com , ne da bi ste znali cijelu istinu već da bi ste znali više.

(уторак, 18. окт 2011, 10:32) - anonymous [нерегистровани]

nije u tome problem

Ja verujem da je u Tripoliju sve normalno,ali upravo zato je i nenormalno i tesko za poverovati da samo na par stotina kilometara,isti ti koji slave,ubijaju i cerece uz pomoc nto-a,isti taj narod u Sirtu.Toliko je sve normalno,medusobno se ubijaju,ubijaju se kad slave i neslave,razaraju gradove,pljackaju,stavarno sasvim normalno,sve je normalno,a u stvari je nenormalno!

(уторак, 18. окт 2011, 10:12) - @Dahara [нерегистровани]

@Tripoli

Da li ti znas sta pises?! Zapadni mediji prenose kako je pre tri dana USA ambasador pobegao iz tripolija, konkretno nemacki NTV, a ti iznosis kontradiktorne informacije.

(уторак, 18. окт 2011, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

re@Re@Istina

Ako nije valjan argument da americka, engleska, italijanska itd ambasada radi sa sve ambasadorima i osobljem u Tripoliju, da 4 avio kompanije lete svaki dan na tu destinaciju ( ali jos uvek ne prevoze cargo ), da skole opet rade, luka i carina prima robu i odasilje, da ENI oil bushi naftu i isprobava ovih dana gasovod, da Conoco Philips, Marathon itd su vec izvrsile inspekciju rigova - onda ne znam sta je valjan argument....

(уторак, 18. окт 2011, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Re@Istina

Gospodine.
Objasnjenje bez ijednog istinitog argumenta, nece nas dovesti do toga da vam verujemo. Dajte nam jedan cvrst argument, i necete morati vise da nas nazivate nevernim tomama?!