Топовима по рушевинама

Побуњеници се предомислили, Мутасим Гадафи, ипак, није заробљен. Главнина снага устаника повукла се око два километра од центра Сирта, пошто је њихов "одлучујући" јуриш дочекан жестоком ватром Гадафијевих снага. Град у рушевинама, артиљерија непрестано гађа положаје "зелених снага".

17.49 - Устаници, током дана, довукли још тешког наоружања у Сирт.  

15.51 - Од петка, када је почела операција "коначног" заузимања Сирта, устаници изгубили више од 100 бораца, неколико стотина рањено. Гадафијеве снаге тврде да су убиле најмање 400 побуњеника.

15.00 - Већи део Сирта делимично или потпуно уништен у борбама. Број жртава немогуће проценити. 

14.59 - У Сирту је и Моамер Гадафи, тврде официри који су се у послењих 12 сати предали устаницима. 

Непуних 12 часова пошто су славодобитно саопштили да је у Сирту ухваћен Мутасим Гадафи, устаници су прекинули славље и признали да немају представу где се налази син свргнутог либијског лидера, док су, истовремено, њихове јединице узмакле под пакленом паљбом "зелених снага" у центру града.

Линија фронта се, сада, налази око два километра од полицијске станице, коју су побуњеници заузели у уторак увече проглашавајући битку за Сирт практично завршеном. Устаници су на положаје довезли артиљерију и већ сатима засипају гранатама већ прилично руиниране зграде у којима су се утаборили "зелени".

Суштински, борбе се воде у два насеља у центру града, али устаници никако не успевају да пробију линије одбране, иако су претходних дана покушавали да сломе отпор Гадафијевих снага на све начине, укључујући и десант.

У осталим деловима града влада анархија, јер се устаници обрачунавају са свима за које сматрају да су на било који начин подржавали Гадафија. Сирт је у приличној мери опљачкан, баш као и сва места која су током грађанског рата у Либији мењала руке.

У покушају да се сакрију међу становницима, Гадафијеви борци су побацали униформе и пресвукли се у цивилну одећу, што додатно доприноси конфузији и параноји у Сирту. 

Нема Мутасима 

Мутасим Гадафи, један од синова свргнутог либијског лидера Моамера Гадафија, ипак није ухваћен, изјавио је Франс пресу Висам Ахмед, један од војних заповедника Прелазног националног савета на фронту у Сирту.

Пуковник Абдулах Накер рекао је јуче да је Мутасим Гадафи ухваћен у Сирту, када је с породицом покушао да побегне аутомобилом из тог града.

Речено је да је Гадафијев син одведен у војни камп у Бенгазију, али то нису потврдиле ни нове власти у том граду.

Као и током претходних месеци, и даље се спекулише где се налази бивши либијски вођа. Нова информација либијских прелазних власти јесте да се Гадафи можда налази у Сирту.

"Неки од затвореника које смо ухватили рекли су да се Гадафи налази у Сирту", додао је. Бивши либијски лидер у бекству је од пада Триполија 23. августа.

Прелазни национални савет објавио је и да је у среду у Сирту ухапшен либијски муфтија Халед Тантуш, највиши верски званичник под Гадафијевим режимом који је бившег лидера подржавао током побуне.

"Заробили смо га јуче ујутру на обалском путу западно од Сирта. Потпуно је променио изглед. Био је обријан и возио је аутомобил, покушао је да побегне ка Триполију", рекао је војни званичник Савета Абдо Салам.

 

број коментара 52 Пошаљи коментар
(петак, 14. окт 2011, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

@@Gradjanski rat

U pravu si, sve je bolje nego NATO diktatori!

(петак, 14. окт 2011, 00:33) - anonymous [нерегистровани]

Napred Pukovnice

У Либији Гадафијева војска прелази на партизанску борбу13.10.2011, 23:17

Муамер Гадафи прогласио је себе вођом устанка и обећао да ће наредних дана организовати „ноћ ватре“, јављају општеарапске новине Аш-Шарк ал-Аусат. Према њиховим подацима пуковник је својим присталицама дао задатак да у целој земљи запале институције Прелазног националног савета (ПНС), што ће постати сигнал за општенародну демонстрацију (интифаду). Гадафи је такође обећао награду од пола милиона долара особи која ће киднаповати представника Извршног одбора ПНС високог ранга. Још увек се не зна где се налази либијски лидер. У среду у штампи су се појавиле информације о хапшењу Гадафијевог сина Мутасима у граду Сирту. Али касније нису потврђене

(петак, 14. окт 2011, 00:22) - grbo [нерегистровани]

zelena armija

podrska gadafijevim lavovima i kamis komandosima.

(петак, 14. окт 2011, 00:10) - bloodline champions [нерегистровани]

taktika

Ovi kamioncici pikapovi izgledaju korisno ... brzo se menja pozicija... zanimljivo :)

(четвртак, 13. окт 2011, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

"@Gradjanski rat"

Ma bolje i pakao nego Diktator

(четвртак, 13. окт 2011, 23:42) - Felix Dzierzynski [нерегистровани]

Тешко Наоружање

Које тешко наоружање само. Шта да ураде са тим. Да руше зграде једну за другу и штите цивиле тиме. А и са свим Нато бомбама немогу да заузму један мали град. Стаљинград други део, колико оно беше немаца тада пола милион и осташе у њему. Ово има да буде дуги крвави рат нажалост. Ураде филм и надају се да Нато очисти пуд до следече улице....

(четвртак, 13. окт 2011, 23:30) - Desimir Maksimovic [нерегистровани]

"Gradjanski rat"

Pa ko ovo moze nazvati gradjanskim ratom? U pitanju je klasicna intervencija NATO zemalja koje su bombardovale i bombarduju Libiju i uz pomoc domacih petokolonasa koje su sami naoruzali i podstakli na tako nesto. Po cemu su ovi nazovi pobunjenici bolji od Gdafija? U Libiji su svi ziveli dobro za vreme Gadafija, a tek sad obicne ljude ceka pakao.

(четвртак, 13. окт 2011, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

@odakle

A tako znači vi bi želeli da potraje još godinu dana,e pa ne može bratac.Pa čim pane Sirit a to će uskoro za par dana ,onda na red dolazi Bani Valid,da sad ne nabrajam.Onda slobodna volja naroda,izbori, demokratija.A ne lopovluk, nemaština.Ili jednu vrstu Monarhije ,povratak kralja.Savez sa Arapskim svetom..itd.

(четвртак, 13. окт 2011, 22:42) - anonymous [нерегистровани]

Zivele moralne vrednosti

Gadafi odbrani jos jednom Libiju od Nato-a!!!
Ziveo Gadafi i sve njegove pristalice i antikapitalisti, Isus je rekao ne bespotrebnom bogatstvu i pohlepi!!!

(четвртак, 13. окт 2011, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

@NATO stiti civile

E pazi odakle toliko teškog nauružanja civilima.Pa da je "pametni" Gadafi naredio da posle svakog povlačenja bilo to iz grada bilo iz kojeg položaja,da se uništi preostali arsenal ovi sad nebi ni imali iz čega toliko prašiti po njihovim položaima.U tripoliu je ostavljeno preko 100 tenkova, a da ne pričam o drugom nauružanju,od topova, višecevnih bacača raketa,na milijone lakog nauružanja i na milijarde metaka.Eto odakle njima oružije.Moje mišljenje znam da ga nećete uvažiti,i da će biti kritika.Ali ipak on je taj koji je trebao popustiti i otići sa vlasti.Sad bi Libia bila bez rata ,bez bobardovanja,i bez žrtava.A šta sad imaju na hiljade žrtava ,ruševine jednom rečju Pakao.