Разбијен банана-картел

Две америчке компаније окривљене да су намештале цене банана на тржишту Европске уније. Ово је други пут у последње три године да Европска комисија кажњава увознике банана.

Европска комисија је због намештања цена банана на тржишту јужне Европе окривила две америчке компаније, "Пасифик фрут" и "Чикита брендс интернешенел".

"Чикита" је избегла казну због незаконитог намештања цена банана које је продавала у Грчкој, Италији и Португалу у периоду од јула 2004. до априла 2005. године, зато што је властима дала информације о том картелу.

Међутим, њен партнер у картелу, "Пасифик фрут", који продаје банане под марком "бонита", добио је казну од 8,9 милиона евра (12,1 милион долара), пренела је француска агенција АФП.

Те две компаније договарале су недељне продајне цене и о томе размењивале информације, наведено је у саопштењу Европске комисије.

"Оне су, чинећи то, директно наносиле штету потрошачима. Постоје само два начина да се избегне казна: да се уздрже од прављења картела или, уколико су већ у картелу, да се што пре покају и обавесте Комисију о томе", изјавио је комесар Европске уније за конкуренцију Хоакин Алмунија.

Ово је други случај картела у трговини бананама у Европској унији последњих година. Комисија је у октобру 2008. казнила компаније "Дал фуд" и "Vajhert GmbH" са 60 милиона долара због намештања цена банана у осам северних чланица ЕУ у периоду између 2000. и 2002. године.

"Чикита" је и тада била део тог картела, али је избегла казну, зато што је прва обавестила Комисију о томе.

број коментара 0 Пошаљи коментар