Ухваћен Мутасим Гадафи?

Побуњеници тврде да су ухватили Мутасима Гадафија. Одлучујући јуриш на последње положаје Гадафијевих снага у Сирту. Побуњеници морају да освоје град, јер немају ресурсе за наставак опсаде. Туарези скупљају војску у Малију. Ал Каида тражи исламску власт у Либији.

 01.29 - Локална радио-станица у Бани Валиду емитовала снимак изјаве човека за кога тврде да је Мутасим Гадафи. Још увек нема снимка ни фотографије заробљеног Гадафијевог сина.

01.01 - Мутасим Гадафи је ухваћен док је са породицом, аутомобилом, покушаавао да се извуче из Сирта. Одмах је пребачен у Бенгази, где је у току испитивање. Мутасим није повређен, али је исцрпљен. 

20.20 - Гадафијев син Мутасим ухваћен и пребачен у Бенгази, тврди Национални прелазни савет.   

18.09 - У једној улици у Сирту пронађено 25 тела у пластичним кесама. Побуњеници оптужили Гадафијеве снаге за хладнокрвну егзекуцију.  

16.27 - Приличан хаос у Сирту. Неколико устаника погинуло од "пријатељске" ватре. За разлику од Триполија, у овом граду нема помоћи изнутра. 

14.57 - Гадафијеве снаге још увек пружају жесток отпор из два насеља у Сирту, насеља 2 и "Долара", где се, наводно, налази Мутасим Гадафи. 

14.09 - Лондонски Тајмс, позивајући се на извештача са терена, објавио пад родног града Моамера Гадафија. 

Свега неколико блокова изрешетаних и разрушених зграда дели устанике од коначне победе у борбама за Сирт, пуних седам седмица од почетка опсаде. Гадафијеве снаге, чији се број процењује од 400 до 2.000, немају намеру да се предају.

Устаници и НАТО већ данима покушавају да протумаче мотив за тако жесток отпор Гадафијевих присталица. Аналитичари су најсклонији тези да се у граду налазе најмање три висока званичника бившег режима, укључујући Гадафијевог сина Мутасима.

Имајући у виду дисциплину која влада међу устаницима, добар део борбености снаге "зелених" дугују страху од освете, јер су борци нових власти попљачкали делове града које су у међувремену заузели, а о узроцима смрти десетина Гадафијевих присталица и цивила ионако нико претерано не води рачуна.

Од среде пре подне, устаници тенковима и артиљеријом засипају неколико квадратних километара које још контролишу Гадафијеве снаге, чија се одбрана још увек некако држи упркос генерално лошем стању у којем се налазе преостали браниоци.

број коментара 101 пошаљи коментар
(четвртак, 13. окт 2011, 17:07)
anonymous [нерегистровани]

Mb

Koliko vec dana idu u taj odlucujuci juris?

(четвртак, 13. окт 2011, 16:59)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Sirt = Kraj mita o novom svetskom poredku.

(четвртак, 13. окт 2011, 15:29)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Sirt je pao u ruke Gadafija i Sirt ce ostati u rukama Gadafija.
To je realnost, NATO pomiri se sa cinjenicama.

(четвртак, 13. окт 2011, 13:33)
Сарвашански [нерегистровани]

Ухваћен

Мутасим није ухваћен али ови отпадници могу да га у'вате.

(четвртак, 13. окт 2011, 12:50)
anonymous [нерегистровани]

rts

U jutarnjem programu objavljena je vest da je Sirt pao.Moze li RTS da potvrdi tu vest ako ne onda da demantuje.

(четвртак, 13. окт 2011, 11:53)
anonymous [нерегистровани]

Napred

Napred Gaddafi, napred africki narode, protiv americkog kolonijalizma!!!

(четвртак, 13. окт 2011, 11:49)
anonymous [нерегистровани]

Doktor

Cime se sve ne sluze ovi papucari, to je ispod casti.

(четвртак, 13. окт 2011, 11:17)
anonymous [нерегистровани]

život

na jugozapadu libije jos ima jedinica libijske regularne armije.gorivo i municija im se doturaju iz nigera, maliija i alzira. takodje se vrsi regrutacija za rat u libiji u tim drzavama. mozete da pisete sta hocete ali to su informacije koje su tacne. takodje jedan broj gradova -naseljenih mesta i dalje je pod konrolom regularne armije.Nato je uz pomoc izdajnika zauzeo priobalje. doduse jos ima borbi u sirtu ali za pametne to je iscrpljivanje pucista. za chada i sve koji su eto tako dobro obavesteni treba da znaju da pukovnikove snage pod svojom kontrolom drze teritoriju vecu nego sto je vasa velika jugoslavija bila.Mi nedamo nasu zemlju kolonizatorima. tacno je da je u tripolisu mir-pa okupiran je. ima americkih jedinica. samo svi treba da znaju rat jos nije gotov.Inace verujte samo ono sto vam pokazu na snimku. Setite se hamisa su vec ubili mnogo puta a on je ziv, zdrav i komanduje

(четвртак, 13. окт 2011, 11:10)
anonymous [нерегистровани]

Re@Tripoli

Ako je tebi to normalno, onda ti nisi normalan.

(четвртак, 13. окт 2011, 10:59)
anonymous [нерегистровани]

to chad

jesi li ti libijac?