Лов на Гадафије

Устаници заузели команду полиције у Сирту, које је било једно од последњих упоришта Гадафијевих снага. Борбе готово утихнуле, јер се Гадафијеви борци пресвлаче у цивилну одећи и беже из града. Представник Туарега одбио тврдње да то племе штити бившег либијског лидера, али потрвдио да се он крије у пустињи.

00.54 - Устаници заробили двадесетак особа из Гадафијевог племена.  

19.11 - Побуњеници на 200 метара од центра града. Поново жестоке борбе са Гадафијевим присталицама. Одбрана града се полако урушава. 

18.20 - Мустафа Абдел Џалил и остали лидери побуњеника допутовали у Сирт. 

17.55 - Побуњеници тврде да су прегазили и последњу линију одбране Гадафијевих снага у Сирту. 

14.47 - Одбраном Сирта командује Мутасим Гадафи. "Зелене" снаге, наводно, мобилисале присталице и камионима и тенковима кренуле пут Сирта.  

14.30 - Побуњеници заробили генерала Мухамеда Омара Гадафија, рођака свргнутог либијског лидера.  

14.00 - НАТО изненађен жестином отпора Гадафијевих снага.  

13.00 - Устаници заузели команду полиције у Сирту. Битка за град готово завршена. 

Питање је тренутка када ће устаници прогласити победу у борбама за Сирт, готово два месеца од почетка опсаде. Борбе у приличној мери утихнуле. Преостали Гадафијеви борци беже из града, побуњеници проваљују у куће.

Последње озбиљно упориште "зелених" снага у Сирту, команда полиције, пало је у руку побуњеника, после краће пуцњаве, али устаници од јутрос, уопште, нису наилазили на озбиљан отпор Гадафијевих снага, што наводи на закључак да се одбрана града распала.

Раније данас, устаници су као у Триполију покушали да изврше десант на део Сирта који је још у рукама Гадафијевих снага, али су после краће пуцњаве нестали. У тој акцији, наводно, погинуо је командант устаника који је водио сличну операцију у престоници.

Већи део снага новог режима, Националног прелазног савета, зауставио се километар од главног градског трга, а њихови припадници удружују се пред напад.

Потпуно освајање тог трга омогућиће Националном прелазном савету да објави да је преузео контролу над Сиртом, иако и даље постоји неколико џепова отпора снага лојалних Гадафију.

Гадафи се крије у пустињи

Званичник либијског Националног прелазног савета изјавио је да верује да се Моамер Гадафи крије у пустињи на југозападу земље, у близини границе са Нигером и Алжиром, али је демантовао да свргнутог лидера штите Туарези.

Муса Куни, представник племена Туарег у либијском савету, рекао је да је Гадафи послао сина Хамиса у пустињску област да припреми руту за евентуални бег, два месеца пре него што су Триполи освојиле побуњеничке снаге.

Куни је додао да је Гадафи неговао присне везе са владом Нигера и да је више пута прелазио границу, пренела је агенција АП.

"Гадафи је, према мојим сазнањима, у области на граници са Нигером", казао је Куни новинарима у Триполију, додајући да Гадафи може преко Нигера да оде у Мали где, наводно, има кућу.

Лидер Националног прелазног савета Мустафа Абдул Џалил изјавио је недавно да се Гадафи крије на југу Либије под заштитом племена.

"Последње информације указују да је Гадафи на југу Либије под заштитом племена Туарег и да с времена на време прелази у Нигер", рекао је Џибрил Ројтерсу током посете Багдаду.

Гадафи је у бекству откако су снаге Националног прелазног савета у августу освојиле Триполи.

број коментара 54 пошаљи коментар
(среда, 12. окт 2011, 11:08)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Pao Sirt, možda ali u Katarskom studiju.

(среда, 12. окт 2011, 10:59)
anonymous [нерегистровани]

re: re: komentar

Niko nije vladao vecno pa nece ni NATO!

(среда, 12. окт 2011, 10:27)
anonymous [нерегистровани]

Napred Pukovnice

Pa vi kazete 200 metara od centra pa koliki je tih 200 metara pa do sad bih usao u pariz ....a pisete linija se raspala kako jos niste javili da je Sirt pao mozda jeste al Sirt u kataru u filmskom studiju ....sve najbolje za ovako divne vesti .....iz Katarskog studija..na frontu stanje nepromenjeno Sirt i dalje drze Pustinjski Lavovi......

(среда, 12. окт 2011, 09:26)
anonymous [нерегистровани]

Igra bez kraja

NATO na celu sa Amerikom je ginuo u Avganistanu punih 10 godina pa se ipak moraju ponizno i porazeno povuc. I to im nije bila dovoljna skola pa sad otvaraju nove ratove a ekonomija Amerike tone sve dublje i dublje. Ubrzo ce se i americki narod osvijestiti i uvidjet da se nemoze zivjeti od ratova po cijelom svijetu.

(среда, 12. окт 2011, 09:05)
Voroncov [нерегистровани]

Poređenje događaja

Podržavati danas NATO bombardovanje Sirta isto je kao na primer podržavati bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. od strane Trećeg Rajha. Ja tu ne vidim razlike.

(среда, 12. окт 2011, 08:27)
anonymous [нерегистровани]

12345

dzibril nesmije ni u bengaziju da se krece bez ogromnog obezbjedjenja, a kamo li da dodje u sirt ili tripoli.ovo sa zarobljavanjem su novinarske patke i to veoma lose.

(среда, 12. окт 2011, 07:32)
anonymous [нерегистровани]

ovo je pocetak

kraja jedne civilizacije kojom vec dugo vlada gramzivost i pohlepa.Najveca je zalost za djecu koja pojma nemaju sta ih ceka.Mozda dodje neko bolje vrijeme civilizovanog svijeta.Nije u pitanju samo narod Libije vec cijelog svijeta.

(среда, 12. окт 2011, 04:58)
anonymous [нерегистровани]

re komentar

koji jezik na ovom svetu je broj jedan a to je engleski,taj ce da vlada zauvek

(среда, 12. окт 2011, 02:14)
anonymous [нерегистровани]

Civilnu odeći

... се Гадафијеви борци пресвлаче у цивилну одећи и ...

(среда, 12. окт 2011, 00:50)
anonymous [нерегистровани]

jel

otrsili su ih opet zelembaci ?