Гадафи узвраћа ударац

Побуњеници се разбежали после изненадног кинтраудара Гадафијевих снага у Сирту. Претходно устаници заузели центар Сирта и болницу. На десетине мртвих, нејасно колико далеко су побегли устаници.

01.05 - Побуњеници траже хитне нападе авиона НАТО на положаје Гадафијевих снага, које, ако је судећи према картама које су послали устаници, контролишу поприличан део града. 

00.33 - Ситуација у Сирту конфузна после контранапада Гадафијевих снага, које тврде да су повратиле све положаје које су устаници заусели током дана. 17 устаника погинуло, 227 рањено у послеподневним борбама.

23.33 - Гадафијеви борци прешли у контранапад у тренутку када се очекивало да ће устаници прогласити потпуну победу. Десетине мртвих у јуришу "зелених" снага на болницу, конференцијски центар и универзитет. Побуњеници побегли у расулу. 

21.06 - У борбама око Сирта, за последњих 48 сати, потврђено да је убијено тридесетак и рањено готово 400 устаника. 

19.10 - Побуњеници "чисте" преостале џепове отпора Гадафијевих снага у Сирту. 

18.45 - Постављена сценографија за почетак битке за Бани Валид, где се наводно налази неколико високих званичника Гадафијевог режима, укључујући његовог сина Сејфа ал Ислама.

17.18 - Снаге прелазних либијских власти заузеле аеродром у Бани Валиду, преноси АФП.

14.48 - Побуњеници ушли у болницу у Сирту и заробили десетак Гадафијевих бораца. Крај ботке за Гадафијев родни град питање тренутка.

14.17 - Борбе око болнице у Сирту, последњем озбиљном упоришту Гадаафијевих снага у том граду. Сирт у рушевинама. 

13.25 - Побуњеници тврде да је почела завршна фаза битке за Сирт. Град само што није пао, рекао локални командант устаника. 

11.11 - Побуњеници тврде да су заузели универзитетски комплекс у Сирту, одакле су Гадафијеве снаге пружале најснажнији отпор опсади. 

Побуњеници "залећу" тенкове у барикаде које су око положаја поставили Гадафијеви борци, у очајничком покушају да убрзају ток битке, којој се упркос стравичној артиљеријској ватри, бомбардовању НАТО и хуманитарној катастрофи која већ недељама влада у граду, не види крај.

Устаници, који већ више од месец дана нападају Гадафијевив родни град, остали су без добрих идеја како да пробију линије одбране и униште последњи озбиљни бастион отпора, па су у последња 24 часа покренули неколико ација, које се без претеране дилеме могу назвати самоубилачким.

У последњем од таквих напада, устаници су прошле ноћи тенком Т-55 покушали да пробију зид који окружује универзитетски комплекс, надајући се да ће тоне метала и експлозива успети тамо где сати бомбардовања нису дали озбиљнији резултат. Напад није успео.

Гадафијеве снаге окружене су у центру града и практично немају никакву одступницу, па је јасно да ће борбе трајати све док побуњеници не поубијају све припаднике "зелених" снага.

Број мртвих на обе стране мери се стотинама, док је практично немогуће проценити колико је цивила страдало у већ готово 50 дана дугој опсади, али су званичници Црвеног крста, који су успели да стигну до болнице, стање у тој установи описали као катастрофално.

Бомбардовање града је већ одавно изгубило сваки смисао, јер устаници насумице испаљују ракете ка зградама у којима се, како верују, налазе противнички снајперисти, па Сирт све више личи на Стаљинград. Посматрачи НАТО тврде да се око 80 града већ налази под контролом устаника.

број коментара 125 пошаљи коментар
(понедељак, 10. окт 2011, 13:07)
anonymous [нерегистровани]

Chad.

O ovakvim zasjedama i navlacenju protivnika da se izbjegnu zracni napadi,O ovome cemo imati hooliwoodske best selere;)

(понедељак, 10. окт 2011, 12:40)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast, RTS!

Ovi ostali izvestavaju sa 24 sata zakasnjenja! Vi ste najbolji!

(понедељак, 10. окт 2011, 12:34)
anonymous [нерегистровани]

Jasno da ne moze jasnije

Jasno je, da ne moze da bude jasnije, da je ovo rat zapadnih NATO zemalja protiv Libije jer takozvani pobunjenici nista ne bi uradili sami da im nije bilo NATO bombi! Da zapadne velesile nisu zloupotrebile mirne protestante u Libiji i da se nisu vojno umesale u unutrasnje stvari ove arapske zemlje, ne bi bilo ovoliko smrti, razaranja, zlocina, za koje uptavo NATO treba i da odgovara!

(понедељак, 10. окт 2011, 12:10)
anonymous [нерегистровани]

RTS

Bravo za RTS na pravovremenom informisanju.Dok ostali mediji precutkuju istinu o ratu u Libiji i ofanzivi regularnr vojske Libije.

(понедељак, 10. окт 2011, 11:38)
anonymous [нерегистровани]

dali ima novih informacija

kakvo je stanje na terenu dali su su pobunjenici oporavili od ovog kontra napada

(понедељак, 10. окт 2011, 10:06)
anonymous [нерегистровани]

Potkovica

Ako bolje vidite sta su zauzeli pobunjenici tokom jucerasnjeg dana? Bolnicu i Centar... To je kao da probijaju od juga do centra sirta, a ostali su opkoljeni od zapada i istoka sirta, tako da kad zeleni sa severa krenu na kontraofanzivu ovi nemaju druge sanse nego da se povucu jer su opkoljeni, gadjaju ih sa ledja , nema gde da se sakriju, neki od njih su pobegli na vreme ali neki od njih su ostali... Zato ima 300 zarobljenih! Podrska Gadafiju! Zivela Slobodna Libija!

(понедељак, 10. окт 2011, 09:29)
anonymous [нерегистровани]

ma da...

Cist dokaz kako je UN i NATO dosao da zastiti civile u Libiji, stiti ali koga? Sta bi bilo da se u Americi pobuni deo gradjana i da uzme oruzje u ruke? To bi bili teroristi i rezim bi na svaki nacin gledao da ih UNISTI, a kada covek brani svoju zemlju od terorista onda su to mirni demonstranti...

(понедељак, 10. окт 2011, 08:34)
jovan [нерегистровани]

kakvo budjenje

joj ljudi sad sam se probudio i ajde da vidim vesti procitam ovo i tako me oraspolozi da nemam reci,NAPRED PUKOVNICE ruka ti se pozlatila

(понедељак, 10. окт 2011, 08:30)
anonymous [нерегистровани]

macak

Kamis Gadafi ima vise zivota nego macka

(понедељак, 10. окт 2011, 08:10)
anonymous [нерегистровани]

Bio...

A ovi sto su se prerano radovali na snimku, se verovatno vise ne raduju.