Последња велика битка

Сирт и даље у пламену. Устаници покушавају да пробију последње линије одбране у самом граду. Револуционарна правда, позиви на линч и листе за одстрел у Триполију. На мети професори. НАТО наставља бомбардовање.

23.56 - 20.000 избеглица из Сирте "заглављено" у пустињи јер су побуњеници веома непријатељски расположени према њима, а и они се плаше да иду било где.  

20.13 - Лидере земаља у развоју чека моја судбина, изјавио Моамер ел Гадафи у аудио поруци емитованој на сиријској телевизији Арај, преноси Ројтерс.

17.45 - Гадафијев син Мутасим напустио Сирт и запутио се ка југу Либије, тврде устаници позивајући се на изјаву припадника његовог обезбеђења, који се предао побуњеницима. 

16.57 - Устаници бомбардују стадион и пут који води ка луци Сирт.  

Службеници Црвеног крста коначно прешли линију фронта и ушли у Сирт, који је већ више од месец дана под опсадом устаника. Хуманитарци донели млеко за бебе, пелене... У град ушла два камиона.

Хуманитарци су ушли у град после неколико неуспешних покушаја, јер су устаници, некако, увек почињали нападе у тренутку када су камиони Црвеног крста прилазили линији фронта. Претходно, два контигента помоћи подељена цивилима у предграђима.

Гадафијеви борци су прошле ноћи успели да потисну устанике неколико стотина метара, махом на североисточном делу ратишта, а жестока пуцњава одјекивала је и из правца где се налази неколико луксузних хотела.

После неколико јуриша Гадафијевих снага, чини се "зелене снаге" покушавају да пробију линију одбране како би евакуисали неку важну особу. Одбраном Сирте наводно командује Гадафијев син Мутасим.

У борбама око Сирта погинуло је најмање 70 устаника.

Ипак, највећи проблем на овом фронту представља дивљање устаника, које тамошња команда већ неколико дана не успева да заузда, упркос јасним позивима нових власти да се не свете наводним Гадафијевим присталицама.

Штета је, међутим, видљива на сваком кораку, јер су борци из Мисурате који су, такође, били под опсадом Гадафијевих снага, попалили и опљачкали неколико насеља која су претходно напустили Гадафијеви војници.

Нове власти имају озбиљне проблеме и у Триполију, где су млади револуционари направили "црне листе" неподобних професора, које су оптужили за сарадњу са свргнутим режимом.

На црној листи налазе се имена 13 универзитетских професора, од којих се свега једна жена усудила да се појави на настави, али само да би је студенти најурили из зграде.

"Она је увредила револуцију и мора да остане код куће", рекао је један од младих универзитетских револуционара.

Гадафи: Лидере земаља у развоју чека моја судбина

Свргнути либијски вођа Моамер ел Гадафи поручио је лидерима земаља у развоју које су признале Национални прелазни савет (НПС), који га је уз подршку НАТО склонио с власти, да ће доживети сличну судбину.

"Уколико снага (међународних) флота даје легитимитет, онда нека се владари Трећег света припреме", рекао је Гадафи у аудио поруци, емитованој на сиријској телевизији Арај, коју је Ројтерс данас добио.

Британска агенција наводи да није познато када је снимак начињен.

Гадафи је "онима који признају Савет" поручио да буду спремни за стварање прелазних савета који ће их уз подршку страних снага заменити "једног по једног".

Гадафи је Национални прелазни савет окарактерисао као нелегитимну власт. "Како су они добили свој легитимитет? Да ли их је либијски народ изабрао? Да ли их је либијски народ поставио?", упитао је Гадафи.

Свргнути лидер је, такође, позвао Либијце да изађу на улице, наводећи да су услови живота у Либији "неподношљиви".

"Позивам све либијске грађане да изађу и у милионском броју марширају на трговима, у свим градовима и селима и оазама", рекао је Гадафи.

број коментара 45 Пошаљи коментар
(петак, 07. окт 2011, 12:06) - Laz [нерегистровани]

Hahahaha

Kako to da sada bombarduju luku Sirt, a jos pre dve sedmice ste ovde pisali da je ona u rukama pobunjenika ? Zanimljivo je citati ovakve vesti :)))))))))))))

(петак, 07. окт 2011, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

a jug

jos je ovo rat u Libiji koliko ja znam Gadafi jos kontrolise jug i mjesta kao sto je Ragdelin

(петак, 07. окт 2011, 11:01) - Voroncov [нерегистровани]

Pukovnik i kletva Lava Trockog

Poruka koju je pukovnik Gadafi uputio liderima nerazvijenih zemalja potsetila me na reći Lava Trockog koje je uputio vladi i kralju Norveške kada su mu uskratili gostoprimstvo pa je morao krenuti dalje u progonstvo. Da ne citiram reči rekao im je da će uskoro i oni doživeti njegovu sudbinu. I zaista nedugo potom pred naletom Trećeg Rajha i kralj i vlada našli su se u progonstvu u Velikoj Britaniji. Tako se ostvarila kletva Lava Trockog.

(петак, 07. окт 2011, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Re

Ovo vise nije rat u libiji nego u sirtu.

(петак, 07. окт 2011, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

Finale

Pre dva dana finale je odlozeno zbog kise.

(петак, 07. окт 2011, 09:45) - anonymous [нерегистровани]

stize im demokratija

bas se radujem za ove pobunjenike stize im demokratija pa ce narednih 20 godina da uzivaju sa svojom decom u izobilju,bez posla,porusene zemlje,nemastini a amerika i evropa ce da im pomogne kao i nama?

(петак, 07. окт 2011, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

@ Koji manekeni?

Lep komentar samo bih jos dodao i da su potpomognuti britansko-francuskim komandosima koji imaju savrsenije i bolje naoruzanje od regularne libijske vojske samo ovo su slike koje treba da obidju svet. Nekih amatera koji u ko zna kojem gradu vezbaju gadjanje....

(петак, 07. окт 2011, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

@@@papuce

Jesi ti siguran da papucari jurisaju ne na Sirt nego bilo gde, i da bi oni mogli osvojiti bilo sta? Ili sluze samo za propagandu...

(петак, 07. окт 2011, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Naslov, POSLEDNJA VELIKA BITKA, a šta je sa Ban Validom to niko ne spominje. Tamo pobunjenici nesmeju ni da provire.

(петак, 07. окт 2011, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

poslednja

Po koji put POSLEDNJA BITKA