Швеђанину Нобел за књижевност

Шведски песник Томас Транстремер овогодишњи је добитник Нобелове награде за књижевност. Транстремер се прославио надреалистичким песмама о мистеријама људског ума, а његова дела преведена су на више од 50 језика.

Нобелова награда за књижевност за 2011. годину додељена је шведском песнику Томасу Транстремеру, саопштила је Краљевска шведска академија наука.

Транстремер је награђен јер нам "кроз своје згуснуте, прозирне слике, пружа свежи приступ стварности", наводи се у образложењу Шведске академије.

Надреалистичке песме о мистеријама људског ума донеле су Транстремеру углед једног од најзначајнијих скандинавских писаца после Другог светског рата.

Шведском песнику припашће чек на десет милиона круна (1,5 милиона долара).

Његове песме преведене су на више од 50 језика, а његово стваралаштво утицало је на песнике широм света, посебно у Северној Америци.

Томас Транстремер рођен је 1931. у Стокхолму. Након завршених студија психологије радио је у поправној установи за младе делинквенте и бавио се образовањем особа са посебним потребама.

Добитник је бројних европских признања, а годинама је био у најужем избору за Нобелову награду.

Аутор је збирки песама "17 песама" (1954), "Тајне на путу" (1958), "Напола довршено небо" (1962), "Звуци и шине" (1966), "Баријера истине" (1970), "Стазе" (1973), "Балтик" (1974), "Дивљи пијац" (1983), "За живе и мртве" (1989), "Тужна гондола" (1996) и "Велика загонетка" (2004). 

Дела Транстремера је на српски језик преводио његов лични пријатељ, песник и књижевник Мома Димић.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 07. окт 2011, 08:21) - anonymous [нерегистровани]

Osmi Svedjanin

On je osmi Svedjanin kome se dodjeljuje Nobelova nagrada za knjizevnost. Do sada je 78 knjizevnika iz Evrope dobilo ovu prestiznu nagradu. Za usporedbe radi samo je 7 knjizevnika iz Azije dobilo Nobelovu nagradu - toliko o objektivnosti.

(четвртак, 06. окт 2011, 18:09) - избор [нерегистровани]

Нисам читао његове песме,

али немачки критичари су одушевљени његовим делима и његовим избором!Кажу да је годинама важио за озбиљног кандидата добитника награде!

(четвртак, 06. окт 2011, 17:47) - anonymous [нерегистровани]

za neupucene

ovo je prva Nobelova nagrada dodijeljena nekom svedjaninu poslije 37 godina

(четвртак, 06. окт 2011, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Izvanredan pesnik

Na srpskom u Nolitovom izdanju može se vrlo povoljno kupiti zbirka pesama ovog pesnika. On je proputovao i ove krajeve a vrlo malo piše, legende u književnim krugovima kazuju o jednoj pesmi godišnje. Bilo bi dobo posvetiti jednu emisiju ovom stvaraocu, da se i šira javnost upozna sa njegovim stvaralaštvom. Mislim da je od Doris Lesing ovo najbolji izbor. Klezio, francusku književnik, je dobar pisac ali mislim da nije nešto spcijalno u francuskoj literaturi, svakako ne najbolje od francuske književnosti prethodnih nekoliko decenija. Opus Herte Miler mi nije poznat, pa ne mogu da komentarišem a što se tiče Ljose, ima vrlo vrednih dela.

(четвртак, 06. окт 2011, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Nepoznat

je i mnogim Svedjanima i negov ods na kladjenju je bio veliki.

(четвртак, 06. окт 2011, 14:25) - Sasa [нерегистровани]

Ko ce kome

nego svoj svome