Смрт у рушевинама Сирта

Хиљаде устаника воде борбу са преосталим присталицама Моамера Гадафија у Сирту. Десетине мртвих, стотине рањених и хуманитарна катастрофа у граду. Побуњеници заузели Каср Абу Хади, Гадафијево родно место и спречавају Црвени крст да уђе у град. Све више цивилних жртава.

19.17 - Гадафи је у Либији... Гадафи неће одустати и положити оружје, рекао бивши либијски премијер Багдади ал Махмуди.

18.24 - НАТО, од 25. августа, гађао 438 циљева у Сирти.  

15.03 - Бомбардовање Сирта "насумично", тврде представници Црвеног крста. Неколико пројектила експлодирало у кругу болнице. Побуњеници напали без обзира на конвој Црвеног крста. 

Тенковске јединице устаника још једном су напале центар Сирта уз подршку око 200 противавионских топова и око 4.000 бораца у покушају да сломе невероватно жесток отпор потпуно опкољених Гадафијевих присталица, који већ 40 дана немају струју и воду.

У борбама је само у понедељак погинуло девет устаника, док их је педесетак рањено. Иако је премоћ побуњеника у броју бораца, оружју и логистици више него очигледна, њихове јединице не успевају да пробију линије одбране.

У неколико наврата, устаници су упадали у заседе Гадафијевих снага, па је извесно да ће број жртава расти како време буде пролазило, између осталог, и због чињенице да им је ланац командовања једнако хаотичан као и у време када је опсада Сирта и почела.

Цивили између две ватре

Коначни обрачун две војске најављиван је недељама, али су највећи цех бесомучног пуцања из свакојаког оружја, чини се, платили цивили, које подједнако тлаче Гадафијеве присталице и побуњеници.

Према сведочењима избеглица из Триполија, Гадафијеве присталице без претераног размишљања стрељају сваког за кога сумњају да подржава устанике, док остале наоружавају не постављајући никаква питања.

Становници Сирта који избегну Гадафијеве снаге, пре или касније, дођу на терен устаника, који су до родног места свргнутог лидера дошли жељни освете, па су извештаји о бесмисленим ликвидацијама избеглица свакодневни.

Истовремено, зону сукоба непрестано напуштају камиони препуни ствари опљачканих у нетом заузетим насељима.

Да ствар буде гора, устаници су почели последњи у низу напада на град у тренутку када се конвој Црвеног крста налази стотинак метара од линије фронта, што је протумачено као очигледан покушај да се спречи улазак хуманитараца у град.

НАТО тражи ракете

"Из арсенала Гадафијеве војске нестало око 10.000 противавионских пројектила", рекао је немачким посланицима адмирал Ђанпаоло ди Паола, шеф комитета НАТО-а. Адмирал је, иза затворених врата, обавестио Немце да постоји озбиљна опасност од тих ракета по авио-саобраћај. Причу је открио немачки Шпигл.

број коментара 47 Пошаљи коментар
(среда, 05. окт 2011, 06:04) - anonymous [нерегистровани]

Окрутан крај рата

Ова заднја фотографија говори све!

(среда, 05. окт 2011, 01:15) - anonymous [нерегистровани]

xxx

pa u socijalizmu su iz drustva bili izdvojeni oni koji nisu odgovarali, ali opet zar lepo nisi mogao da cutis i da zivis zivot sa svim beneficijama, dok sad ti koji su se tada bunili imaju sve, dok ostala vecina nema nista!

(среда, 05. окт 2011, 00:33) - darko [нерегистровани]

maceta

ma ovaj djelat sto drzi macetu mi je najaci utisak.

(среда, 05. окт 2011, 00:11) - Doncha 666 [нерегистровани]

..

a ko je rekao da demokratija kao politicki pravac moze doneti 'dobro'..sta socijalizam je bio los..daj nemojte da lazete sami sebe..tek ce da vam dodje demokratija glave..

(уторак, 04. окт 2011, 23:11) - milos [нерегистровани]

''napred nato'' ???

samo se pitam kako vas nije sramota da kazete ''napred nato''. setite se samo sta je taj isti nato radio po srbiji '99. padale su bombe po bolnicama, skolama, stambenim zgradama, mostovima...pa jel su to vojni ciljevi? mislite li da je sad tamo bolje? kakva crna demokratija, oni samo gledaju da izvuku neku korist i nista vise, briga njih za narod. molim vas da objavite ovaj komentar.

(уторак, 04. окт 2011, 23:01) - anonymous [нерегистровани]

re-Nisam znao

Borko-Basel Demokratija se oduvijek Donosila mecima* a glasanje je farsa za obicni narod;) uvek bilo i bice.Nije suvisno malo i citati nesto se i procita.

(уторак, 04. окт 2011, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

S. Petrovic

prijetelju , svaka cast na komentar.Nesto pametnije nisam skoro procitao. Lep komentar za denokratiju.

(уторак, 04. окт 2011, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Бани Валид

Бани Валид потпуно очишћене у великој радијус око града. Желео бих да поздравим племена Бани Валид, посебно Гхалбоун Сбаиа Асахбаа Киммат Кбоол Гваидаа.

(уторак, 04. окт 2011, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Сирт

А НАТО је признао да је од 25. августа,извршио 438 злочиначких напада на град Сирт!
У граду већ 40 дана нема струје ни воде!
Гађана болница,школа,конвој избеглица...
Пацови напали болницу не обазирући се на конвој Црвеног крста,који је покушо да дотури помоћ становништву.Цео свет дрзи затворене очи пред највецим геноцидом у новијој историји.
Без овзира на све,војска и даље чврсто дрзи своје полозаје и свакодневно наноси тешке губитке окупаторима!

(уторак, 04. окт 2011, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Grad Sirte


Grad Sirte ima 75 000 ljudi. Moussa Ibrahim tvrdi da pobunjenici uveličavaju brojke civila koji su napustili Sirte u posljednjih nekoliko dana, zbog straha od međunarodne osude jer se u Sirte gađaju i bolnice i civilni objekti.