Општи напад на Сирт и Бани Валид

Побуњеници, уз подршку артиљерије и авиона НАТО, почели одлучујући офанзиву на Сирт. Из града побегло најмање 10.000 цивила. У самом граду стање је ужасно. Нема струје, воде, хране и лекова.

00.39 - Општи напад на Сирт и Бани Валид. Побуњеници најавили да ће, после освајања ова два града, прогласити победу у грађанском рату. 

22.03 - Побуњеници све снажније нападају Сирт. Тенковски напад праћен артиљеријом и ватром ит ракетних бацача. НАТО и даље гађа положаје Гадафијевих присталица. Устаници тврде да се Мутасим Гадафи крије у болници.

21.15 - Ваздушни напади НАТО авиона у Сирту прецизно су изведени и за мете су имали војне циљеве. Усмерени су искључиво на заштиту цивила, саопштено је из централе НАТО-а.

20.12 - Устаници заузели источни део Сирта, јавља АФП. У предграђу Каср Абу Хади у том делу града рођен је бивши либијски вођа Моамер Гадафи. 

14.34 - Побуњеници напредују ка центру града. Гадафијеве снаге се повукле из дела града названог Бухади. 

13.14 - Релативни прекид ватре, проглашен ради евакуације цивила, завршен. Обновљене борбе у свим деловима Сирта.  

Устаници довлаче појачања пред Сирт, родни град Моамера Гадафија и место које је, после пада Триполија, прогласио престоницом џамахирије. У супротном смеру пролазе колоне избеглица, које напуштају град.

 

Побуњеници тврде да ће у офанзиву кренути око 6.000 бораца, који држе линију фронта на ободима града. Снага Гадафијевих присталица, које предводи његов син Мутасим, није позната, али су два велика напада устаника на град неславно пропала под ватром снајпера и минобацача.

Црвени крст, чији је мисија током викенда успела да уђе у град и дотури становницима извесну количину помоћи, саопштио је да је из Сирта избегло више од 10.000 људи, а побуњеници тврде да се у граду налази још 30.000 цивила.

Мисија Црвеног крста није, међутим, успела да дође до главне болнице, јер су у међувремену почеле нове борбе.

У опкољеном граду већ 40 дана нема струје и воде. Избеглице сведоче о глади и несташици лекова. Све радње су већ данима затворене. У граду су, како се чини, остали само најсиромашнији, али и приличан број радника из других афричких држава.

Избеглице тврде и да је тешко оценити кога се становници Сирта више плаше, Гадафијевих бораца, устаника или авиона НАТО-а, у чијем недавном нападу на град је убијено 48 цивила, који су покушавали да извуку рањенике из порушене зграде.

До сада, пријављено је десетак случајева да су Гадафијеви борци стрељали наводне противнике режима у граду, али је један број људи страдао у нападима побуњеника на колоне избеглица на излазу из града.

Пред онима који су остали су само две опције – да умру од глади, или се боре и погину у последњој великој офанзиви либијског грађанског рата.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(уторак, 04. окт 2011, 00:53) - Jovica [нерегистровани]

Diktator

Mogu da pisu o Gadafiju sto im je volja, ali to ne opravdava nasilje koje sprovode kolonijalne sile.Nikakvo sredsvo ne moze da opravda necastan cilj.

(уторак, 04. окт 2011, 00:20) - anonymous [нерегистровани]

chad

a zasto ne saopste pobunjenici zbog cega im treba pojacanje.Pre dve noci koju niko ne spominje zasuti su nekakvim praskom .Nisu imali dovoljno ambulanti koliko ih je ostalo da lezi u pesku.Prilaz Sirtu sa juzne strane je zasut nepreglednom masom odbacene garderobe.???

(уторак, 04. окт 2011, 00:19) - cavez [нерегистровани]

U Sirtu nista novo

NATO gadja civilne ciljeve (bolnicu, skole), pobunjenici "napreduju" unazad uz gubitak nekoliko desetina ljudi, a borci Dzamahirije se bore herojski i superiorno. U drugim delovima Libije (Bani Valid, Tripoli, Bengazi, Tobruk, Derna,Zliten, Gad...) vojska Dzamahirije postize uspehe.

(уторак, 04. окт 2011, 00:19) - Miki [нерегистровани]

Tranzicija

Iza diktatora Gadafija ostalo je 175 milijardi$.Verujem da pobunjenici nikada nece doci na vlast ali ako bi dosli onda bi Libija imala dug od 175 milijardi$.
Ukoliko bi se desilo da pobunjenici dodju na vlast Libija bi platila svaku bombu koja je na nju bacena.Kvislinzi uvek dolaze da usrece okupatora a ne svoj narod.

(понедељак, 03. окт 2011, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Napredak

14:34 pobunjenici napreduju ka centru grada!
22:03 sve snaznije napadaju Sirt!
Iz ovoga se samo moze zakljuciti da jos nisu usli u grad...ha ha ha!

(понедељак, 03. окт 2011, 22:28) - vranje [нерегистровани]

bas im verujem

a bas ce se Gadafijev sin kriti u bolnici i cekati da ga uhvate....sutra ce pisati kako su se pobunjenici povukli i sad su na 50-ak kilometara od Sirta.Mislim da se nece lepo provesti u Sirtu...Pozzz za Gadafija i Libijsku vojsku.

(понедељак, 03. окт 2011, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

@kraj

Bravo majstore odličan komentar, kratak i jasan.Pa normalno da mu se bliži kraj, samo ovim genijalcima još uvek nije jasno,da je Gadafi bio diktator u svojoj zemlji,da se zataškavalo sveg i svačeg .Evo sad mu i sina optužuju za korupciju,i to onog što je bio menadžer u fudbalskom klubu.A šta mislite šta se dešavalo za ovih čedrdeset godina njihove vladavine.Polako sve će to na videlo izaći,samo treba malo vremena dok se ovi ustoliče na njihova mesta.A to dolazi uskoro.

(понедељак, 03. окт 2011, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

Zasto?

Inace lepa kola voze ovi sto su bili pod diktatorom pa nemaju leba da jedu i rade za sitne pare.....

(понедељак, 03. окт 2011, 21:30) - anonymous [нерегистровани]

цинизам или...

''Ваздушни напади НАТО авиона у Сирту прецизно су изведени и за мете су имали војне циљеве. Усмерени су искључиво на заштиту цивила, саопштено је из централе НАТО-а.''
Има ли речи којим уопште може да се опише овакво саопштење те организације. Могу само да пожелим глевешинама који тамо одлучују да једног дана, њих и њихове продице, неко ''заштити'' на такав начин како они штите цивиле у Либији.

(понедељак, 03. окт 2011, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

kraj

Dobre vesti iz Libije, blizi se kraj diktatoru. Zar je neko pomislio da ce se izvuci?