Напад на град духова

Хиљаде цивила бежи из Сирта. Побуњеници заробили Гадафијевог портпарола Мусу Ибрахима. Страх од исламиста у Либији, становници Триполија желе да револуционари одмах напусте град. Уједињене нације покушавају да зауставе страдање цивила. Ни трага од Моамера Гадафија.

16.53 - У последња 24 часа у борбама за Сирт погинула 22 устаника. 

После заузимања аеродрома у Сирту, побуњеници су славодобитно објавили да је недалеко од тог града заробљен Гадафијев портпарол Муса Ибрахим. Прича је додатно зачињена непотврђеним детаљима, попут оних да се Ибрахим маскирао у жену.

 

У граду се и даље воде озбиљне борбе, али побуњеници не успевају да значајније напредују, јер су под непрестаном ватром Гадафијевих снајпериста и минобацача. Побуњеници прилично насумично гађају сам град, па није нимало чудно да Сирт напушта на смрт испрепадано становништво.

Осим побуњеника, град и даље гађају авиони НАТО-а, па је град на ивици хуманитарне катастрофе, уколико ту тачку већ није и прешао. Уједињене нације су у зону око Сирта довезли цистерне са водом, али ће до те помоћи стићи само избеглице.

Сирт и Бани Валид хуманитарци ће видети тек када се борбе заврше.

Триполи неће устанике

Пун месец након пада Триполија, престоницом и даље одјекује пуцњава из аутоматског наоружања и противавионских топова, док улицама крстаре "екипе" младих, али наоружаних устаника.

 

Стотине наоружаних људи који без икакве контроле крстаре улицама у приличној мери плаше већ сасвим довољно истраумиране становнике Триполија, јер Национално прелазно веће једноставно нема довољно ауторитета да их заузда.

О побуњеницима се све чешће распитују и западни шпијуни, који су преплавили Либију у настојању великог броја влада да осигурају нове инвестиције својих компанија.

Амерички обавештајци су, тако, недавно начинили извештај о активностима разних група унутар покрета, пре свега о везама шароликих лидера са радикалним исламистима, од чијег деловања запад највише и зазире.

број коментара 49 пошаљи коментар
(субота, 01. окт 2011, 14:11)
anonymous [нерегистровани]

Napred pukovniče

Pukovnik i njegovi sinovi su simbol slobode.

(субота, 01. окт 2011, 13:39)
anonymous [нерегистровани]

Otpor

Sinoc grupa koja sebe naziva Omladinski pokret Libije napala grupu od 4 dzipa u kojoj su bili pripadnici CIA i NATO-a koja se kretala iz Tripolija i zaplenili lap top i licne podatke o strancima i mnogo digitalnih fotografija i podatke o nekim pobunjenicima,narednih dana planiraju da te podatke dostave Gadafijevim ljudima u Bani Walidu da budu dostupne javnosti.

(субота, 01. окт 2011, 12:58)
anonymous [нерегистровани]

re:zaista ljudi

A kako ta vojska u rasulu i dalje tako uspesno brani Sirt i Bani Valid?

(субота, 01. окт 2011, 12:21)
anonymous [нерегистровани]

Novinari CNN-a u razgovoru sa Libijcima

Novinari CNN-a u razgovoru sa Libijcima: "Da možemo imati normalne demokratske izbore i da su protukandidati NTC i Gaddafi, 90% populacije bi dalo glas Gaddafiju."

(субота, 01. окт 2011, 12:03)
anonymous [нерегистровани]

Chad.

Uspostavljena linija snadbjevanja sa lijikovima i hranom preko Hun-a i Sabhe za Bani Waled i Sirt.

(субота, 01. окт 2011, 11:16)
anonymous [нерегистровани]

Re:

Jel shvatas ti da to vise nije vojska, nego narod koji je uzeo puske u ruke da odbrani zemlju od terorista pobunjenika.

(субота, 01. окт 2011, 11:14)
anonymous [нерегистровани]

@zaista ljudi

A odakle tebi sve ovo sto si napisao?

(субота, 01. окт 2011, 10:11)
Boki [нерегистровани]

Pobeda

Podrska narodu Libije,pukovniku i sinovima.
Pokakazuju veliku hrabrost i spremnost da trpe,sto je uslov za pobedu u ratu.
Izlozeni su napadu tehnicki superiorne sile iz vazduha,treba im pomoci da javnost u agresorskim zemljama cuje kakav pokolj prave njihovi avioni u Libiji.
Napred do pobede!

(субота, 01. окт 2011, 06:46)
anonymous [нерегистровани]

zaista ljudi

prekinite vise sa Gadafijem je gotovo.Vojska mu je u rasulu nakon onolikog bombardovanja ,silne kolicine mehanizacije je ostavljeno pobunjenicima,bojevi otrovi ostavljeni ,skladista napustena,silna minska polja se razminiravaju.Sada kada bi pobujenicka vlada dala aboliciju za sve vojnike koji su jos na strani Gadafija od te vojske bi ostala saka najodanijih.Zalosno jeste sta uradise ali gotovo je i ljudi jedva cekaju kraj rata.I na kraju da dodam pa da su Libiski susedi bili lojalni Gadafiju i da su imali te ludosti poslali bi na stotine hiljade boraca da oteraju agresore ali nista ni Libiski narod nije ustao da brani zemlju i gotovo je shvatite.

(субота, 01. окт 2011, 02:03)
anonymous [нерегистровани]

Helikopter oboren u Sirtu..

Helikopter oboren u Sirtu..