Сирт, до последњег камена

Ухваћен Гадафијев портпарол Муса Ибрахим. Устаници заузели аеродром у Сирту. Борбе се настављају несмањеном жестином упркос извештајима о страдању цивила у том граду. Код Бани Валида побуњенике засуо бараж пројектила, погинуо командант опсаде.

20.31 - Гадафијев портпарол Муса Ибрахим ухваћен у близини Сирта, саопштили побуњеници.

Битка за Сирт и Бани Валид већ две недеље траје несмањеном жестином, уз озбиљне губитке на обе стране. Како се чини, најгоре пролазе цивили, заробљени између сукобљених страна које  бесомучно бомбардују положаје ривалске стране.

У последњем у низу јуриша, устаници су заузели аеродром у Сирту и луку, али им напади на стамбене делове града нису донели претерани успех, па се крај борби за родно место Моамера Гадафија, у овом тренутку, не назире.

Положаје Гадафијевих снага и даље бомбама засипају авиони НАТО-а, које су избеглице из Сирта последњих дана оптуживале за неселективно бомбардовање града у којем је, наводно, уништен велики број стамбених објеката, школа и болница.

Нема ни нових детаља о тврдњама да су побуњеници из колоне избеглица извлачили жене, које су, потом, нестајале. Побуњеници су на ове тврдње одговорили да се тако нешто, једноставно, није догодило.

У луци Сирт побуњеници су промашли и сакривени, потпуно исправан хеликоптер, који је, наводно, био спреман за полетање, па се претпоставља да се у граду налази неко од високих званичника Гадафијевог режима. Највероватније Гадафијев син Мутасим.

Осим Сирта, НАТО не престаје да бомбардује Бани Валид, надајући се да ће бомбама размекшати одбрану Гадафијевих присталица, али се такав сценарио, бар за сада, није остварио, јер одбрана града не дозвољава устаницима да организују какав озбиљнији напад.

Гадафијеве снаге су ракетом погодиле возило и убиле команданта опсаде града, Дауа ал Салхина ал Џадака.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(петак, 30. сеп 2011, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

одг.: Коме?

Гадафи се не крије као миш, него ради оно што је сад нужно, концентрише своје снаге и присталице. А ти би да се он појави на јавности и да да своје ГПС координате?

(петак, 30. сеп 2011, 00:33) - anonymous [нерегистровани]

Pravopis

Sve Vas kojima nas jezik nije maternji, molim da ubuduce pisete na Vasem sopstvenom jeziku jer cemo Vas tako lakse razumeti. Nase ljude koji ne poznaju pravopis molim da se vrate u skolu i pokusaju da ga nauce.

(четвртак, 29. сеп 2011, 23:18) - anonymous [нерегистровани]

@Kome?

Ma možeš ti pričati šta oćeš,ali ti papučari praše i ne bojese! nego hrabro napadaju.A onaj se sakrio u mišiju rupu i ne pojavljujese već 3 meseca.Nek se pokaže ako sme,jeste malo sutra.Hrabrog vođe,zašto nije u prvm borbenim redovima" tamo gde i pripada, sa svojom vojskom.
A ne negde u pustinji.Ovamo mu gine mladost,a koće ostati u toj državi starci,deca izginuše.

(четвртак, 29. сеп 2011, 23:08) - s [нерегистровани]

Sirt


Čitajući vesti sa RTS-a mogu da izvedem ovaj zaključak:

- Sirt je pao, a kad će, ne znamo?!

(четвртак, 29. сеп 2011, 23:03) - Sisoje Veliki [нерегистровани]

RE-Voroncev

Odnos bombi koje su bacili Angloamerikanci na Njemačku i Evropu i odnos bombi koje je bacila Njemačka na Veliku Britaniju je 100:1. I na Jugoslaviju (srpske krajeve) su Angloamerikanci bacili više bombi od Njemačke.

(четвртак, 29. сеп 2011, 22:47) - anonymous [нерегистровани]

@gadafi

A ovi ce narodu da donesu srecu.

(четвртак, 29. сеп 2011, 22:39) - anonymous [нерегистровани]

Kome?

Kome da se preda? Ovim naoruzanim bradonjama u papucama? Hoce, hoce, samo sutra...malo sutra...

(четвртак, 29. сеп 2011, 22:10) - anonymous [нерегистровани]

@gadafi

Bravo majstore,jedini dobar komentar što danas pročita.U mesto da se preda! on i dalje srlja u propast i vodi svoj narod u pakao.

(четвртак, 29. сеп 2011, 21:32) - anonymous [нерегистровани]

hehehe

Musa "uhvacen" od strane pobunjenika...verovatno pesacio pustinjom:-))

(четвртак, 29. сеп 2011, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

musa

mora da se setao posle popodnevnog rucka pa su ga uhvatili u blizini sirta ...