Масакр у Сирту?

Општа бежанија цивила из Сирта. У граду је хаос, НАТО погађа школе, болнице и стамбене зграде, тврде избеглице. Спрема се нови напад на град. Моамера ел Гадафија штите Туарези. Сеиф ел Ислам у Бани Валиду, Мутасим у Сирту, тврде побуњеници.

00.26 - Хамис Гадафи у Сирту, тврде Гадафијеве присталице. Устаници и НАТО већ неколико пута убили Гадафијевог најратоборнијег сина, последњи пут пре месец дана у нападу беспилотних летелица. 

Цивили који беже из Сирта оптужују НАТО за геноцид. Испрепадани, причају стравичне приче о страдању у родном граду Моамера ел Гадафија, јер је, како тврде, НАТО гађао стамбене зграде, болнице и школе.

НАТО је истовремено саопштио да је у Сирту гађао више мета, укључујући вишецевни бацач пројектила, артиљерију и складишта муниције.

Бежанију из Сирта прате и нове оптужбе на рачун устаника, чији су борци, наводно, отимали жене из колона избеглица. Команданти побуњеника су те оптужбе одбацили, наводећи да долазе од најтврђих присталица Гадафијевог режима.

Према речима становника Сирта, цена литре бензина у опкољеном граду достигла је 72 долара, а све су чешће заразне болести, проузроковане недостатком воде и општим хаосом који у граду влада већ седмицама.

Гадафи под заштитом Туарега 

Грађански рат у Либији могао би добити сасвим нову димензију, пошто су побуњеници оптужили Туареге да, код границе са Алжиром, штите Моамера ел Гадафија, страхујући да би им нове власти могле одузети земљу коју су од њега добили.

Уколико се тврдње устаника покажу као тачне, лов на Гадафија могао би потрајати дуже него што је било ко очекивао, јер побуњеници зазиру од идеје да на територију коју контролишу Туарези уђу без дозволе племенских лидера.

Истовремено, побуњеници су потврдили да одбрану Сирта води Гадафијев син Мутасим, док Сеиф ел Ислам командује Бани Валидом.

Борбе око Сирта воде се смањеним интензитетом још од синоћ, када су побуњеници прогласили краткортрајно примирје, наводећи да желе да ослободе пролаз цивилима који беже из Гадафијевог родног града.

Напредовање устаника је суштински заустављено на прилазима луци, где се налазе добро утврђени положаји Гадафијевих присталица. У тим борбама, током претходна 24 часа, погинуло је десет устаника.

У граду влада приличан хаос, јер су се, после устаника, и Гадафијеве снаге преобукле у цивилну одећу, па је јако тешко одредити припадност појединих јединица.

број коментара 63 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. сеп 2011, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

@ko jos ne zna

Pa vidimo kako je Gadafi gotov... Nisu svi "slepi" kao ti!

(четвртак, 29. сеп 2011, 14:43) - boki [нерегистровани]

viva gadafi

ХИТНО: Данас, око 5:00 часова у главном граду Либије су ушли неколико тимова мобилних јединица за специјалне намене, који поштују син лидера Гадафија Џамахирије Хамису. Када је уништена неколико контролних пунктова, која је контролисала центра града. Преко зграде у којој се налази седиште ЦИА у граду, подигнута зелена застава Џамахирије. На овој "Аргументам.ру", рекао је извор у руском обавештајне агенције који су укључени у праћење стања у Либији.

(четвртак, 29. сеп 2011, 14:42) - Војислав [нерегистровани]

Пуковник !

То, не дај да ти окупирају државу ! Свим срцем уз тебе сав поштен народ у Србији !
Доле Нато !

(четвртак, 29. сеп 2011, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Pa da su uhapsili Musu Ibrahima odmah bi se slikali sa njim i pokazali snimke. Ovako su ga uhapsili kao i Seifa All Islama, kao što je poginuo Kamis Gadafi.

(четвртак, 29. сеп 2011, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

Chad.

Cuj te sad opet propaganda "Uhapsen Musa Ibrahim"

(четвртак, 29. сеп 2011, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Ziveo Hamis!

Ziveo Gadafi i svi lojalni Libijci! Bog cuva pravednike.

(четвртак, 29. сеп 2011, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

To pukovniče

Samo napred libijska vojsko.Oslobodite zemlju svoju.

(четвртак, 29. сеп 2011, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

1

gadames i ghat gradovi uz granicu sa tunisom i alzirom su vec 10 dana pod kontrolom libiske vojske i tuarega,juce su tuarezi unistii preko 20 vozila sa pobunjenicima iz ziltana koji su krenuni ka ghatu.neznam zasto rts to ne prenosi, a potvrdili su i neki zapadni mediji i sami pobunjenici.

(четвртак, 29. сеп 2011, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

ko jos ne zna

Gadafi nije gotov...sa natom u propast

(четвртак, 29. сеп 2011, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Poslednje vesti.... Tripoli pod naletom Libijske vojske. U gradu odjekuju detonacije i rafalna paljba.