Предах у паклу Сирта

Устаници ушли у Сирт. Зелене заставе још на зградама. НАТО бесомучно бомбардује положаје Гадафијевих снага. Цивили беже. Гадафи поручио да је у Либији и да се бори са својим народом.

23.39 - Заустављен напад на Сирт како би се цивилима отворио пут за излаз из града. 

16.35 - Побуњеници заузели луку у Сирту, јавља АФП. 

15.34 - Побуњеници контролишу источни део града, још нема одговора на захтев Гадафијевих снага да се прогласи примирје и почну преговори. 

14.27 - Браниоци Сирта траже преговоре. 

11.50 - Устаници, после тешких борби, стигли до луке Сирт где су и даље у току жестоки окршаји две стране. 

02.35 - Уједињене нације не могу да дотуре хуманитарну помоћ становницима Сирта. Град под потпуном опсадом.  

Од поноћи, Гадафијеве присталице у Сирту налазе се у потпуном окружењу побуњеника, који су после серије тенковских напада, уз снажну подршку НАТО авиона пришли на свега два километра од центра града, где се већ сатима воде жестоке борбе уз бројне жртве на обе стране.

Трупе које су на фронт стигле из Мисурате су до ове тачке дошле и пре два дана, али су се повукле у општем хаосу, уз најмање десетак мртвих и око 150 рањених. Овај пут напад на центар родног града Моамера Гадафија предводе снаге из Бенгазија.

Као и приликом јуриша јединица из Мисурате, поставља се озбиљно питање да ли ће устаници успети да током ноћи одрже линију фронта, или ће се, као и у неколико претходних пута, вратити на ободе града.

Тактички, у последња 24 часа мало се тога променило. Град непрестано бомбардује НАТО авијација, док са свих страна по циљевима у граду дејствују хаубице, тенкови и вишецевни ракетни бацачи. Гадафијеве присталице, које предводи његов син Мутасим, узвраћају артиљеријом и вешто постављеним снајперистима.

Стање на фронту око Бани Валида много је стабилније и у последња 24 часа није било већих померања, пре свега јер Гадафијеве снаге успевају да спрече све покушаје устаника да нападну град, што је у редовима побуњеника изазвало праву параноју, па је понедељак протекао у хватању издајника који откривају планове, како пише шпански Ел Паис.

број коментара 37 пошаљи коментар
(среда, 28. сеп 2011, 10:39)
anonymous [нерегистровани]

Podrška pukovniku

Ne daj se junačino

(среда, 28. сеп 2011, 08:31)
anonymous [нерегистровани]

Praktično su sve veće zgrade uništene», uveravao je jedan od izbeglih iz Sirta. «Nisam video rat prljaviji od ovog», žalio se Libijac palestinskog porekla Sami Alderaman. «Tzv. pobunjenici se bore od 11h ujutru do 7h uveče. Ali su najgora NATO bombardovanja koja otpočinju od 11h noću. Gađaju sve zgrade. U poslednja dva dana po 6 sati neprestano bacaju bombe. Video sam kako umiru deca, žene, muškarci...kao da su životinje. Ja sam svoju porodicu okupio i odveo u podrum, a čim nam se ukazala prilika izašli smo iz njega. Nema struje, jedva da ima hrane... U poslednjih 6 meseci u Sirtu je sigurno ubijeno 3 000 ljudi.»

(среда, 28. сеп 2011, 02:34)
anonymous [нерегистровани]

zauzimanje

Evo sada je pola tri ove noci.Pobunjenici su osvojili Sirt po 666 put a bani Valid nesto manje.Ipak su odlucili hrabro da se povuku.
Takodje su se povukli iz Brege i Ras Lanufa a Kamis ih je zamolio da napuste i Zaviju.
Britanski apaci su napustili Libiju a za uzvrat zarobljenim britancima se nece suditi.
Gadafi i dalje tvituje iz satora u nekoj oazi.
Ako objavite komentar bice jos dobrih vesti, doduse kako za koga!

(среда, 28. сеп 2011, 00:05)
anonymous [нерегистровани]

Shakal

A onda je dosao Deda Mraz...

(уторак, 27. сеп 2011, 23:15)
anonymous [нерегистровани]

U vezi sa Libijom

U vezi sa Libijom - jedino znamo da nista ne znamo!

(уторак, 27. сеп 2011, 23:11)
врање [нерегистровани]

нешто ново...

има ли каквих вести....у Либији ништа ново и питам се хоће ли сутра рећи да су се поново повукли побуњеници....Напред Гадафи

(уторак, 27. сеп 2011, 18:54)
anonymous [нерегистровани]

Cista agresija!

Kakvi bre civili.Koga briga koliko ce ih izginuti.U pitanju su naftovodi i gasovodi, luke i ostalo vezano za taj biznis.Da bi gladne kompanije zadovoljile svoje apetite i napunile novcanike,napada se jedna suverena zemlja pod mandatom UN.Sta reci osim nije dobro.Napravice novi Irak i Afganistan gde ce godinama da se ubijaju iz osvete ili politickih razloga.I dok ce se oni medjusobno ubijati kompanije ce skidati kajmak.Nije cudno zasto nato zeli da posalje trupe u Libiju da obezbedjuju mir.Znaju oni da pobunjenici nece moci osigurati miran rad kompanujama pa hoce da oni to urade uz pobunjenike koji ce naravno biti u prvoj liniji fronta.

(уторак, 27. сеп 2011, 18:26)
anonymous [нерегистровани]

aleks

ima li informacija kako se libijska vojska drži na ostalim frontovima?

(уторак, 27. сеп 2011, 18:01)
kapetan miki [нерегистровани]

gejm over

Sjajna taktika, najpre varkom navukli gadafijeve pobunjenike na zapad a onda udarili iz sve snage sa istoka, sada je za kraj ostalo još samo očistit terena od snjaperista i izolovanih i razbijenih bandi plaćenika.

(уторак, 27. сеп 2011, 17:50)
P I [нерегистровани]

Cudna vojska

Cudna mi je nesto ta libijska vojska, tuku se danima i onda se naprosto povuku?
Cini mi se da se tu Gadafi vise nista ne pita i da svako pleme pravi svoju vojsku od bivsih pripadnika libijske vojske.