Тврђава Сирт

Још један неуспео јуриш устаника на Сирт. Побуњеници, уз обилату помоћ НАТО авијације, стигли надомак центра, али се повукли под жестоком ватром Гадафијевих присталица.

22.47 - Високи званичник Националног прелазног савета Абдел Хафиз Гога рекао да ће формирање новог кабинета највероватније поново бити одложено.

16.21 - Побуњеници обуставили напад на Сирт и повукли се из града. Осам устаника убијено а 50 рањено у нападу Туарега недалеко од границе са Тунисом.

15.44 - Шест особа погинуло и више од 20 повређено у сукобу између снага нових либијских власти и снага које су лојалне Моамеру Гадафију у месту Гадамес ("Бисер пустиње") на југу Либије.

14.43 - Масовна гробница са више од 1.270 тела пронађена поред затвора Абу Салим у Триполију, наводи Ал Џазира.

11.26 - Нови проблеми у редовима устаника. Борци из Мисурате оптужују саборце из Бенгазија да их шаљу у прве борбене редове као "топовско месо" како би их ослабили и заузели бољу позицији пред поделу власти у Либији.

10.21 - Најозбиљнији напад на Сирт од почетка опсаде последњих Гадафијевих упоришта. Контрадикторни подаци о жртвама. Устаници наишли на жесток отпор око три километра од центра града.  

01.56 - Најмање 30 устаника убијено, а 50 рањено у борбама око Бани Валида. После серије јуриша и узмицања, побуњеници и даље десетак километара од града. 

НАТО авијација прокрчила је пут побуњеницима који су камионетима наоружаним противавионским топовима упали у Сирт и до поноћи успели да дођу на неких 500 метара од центра града, где су наишли на жесток отпор Гадафијевих присталица, па се поставља питање да ли ће на том месту успети да се одрже до јутра.

Осим камионета, у граду се налази и неколико тенковских јединица, као и на десетине минобацача, па се родно место Моамера Гадафија полако претвара у гомилу рушевина. На страни побуњеника у вечерњим сатима убијена су два, док је рањено двадесетак бораца.

НАТО је у последња 24 часа извео серију напада на Гадафијеве снаге, наводећи, истовремено, да су са терена почеле да пристижу информације о злочинима присталица свргнутог лидера, укључујући стрељања неистомишљеника.

Побуњеници су до прилаза граду дошли пошто су, пре непуна 24 часа, Гадафијеви борци једноставно нестали са линија фронта, која се тада налазила на око 50 километара од града.

Губи се траг оружју

Пошто Гадафи губи тло под ногама, западни обавештајци су претходних неколико дана скоро у потпуности престали да траже бившег лидера, остављајући га на милост и немилост судбини, али су активности усмерили ка проналажење силног наоружања које је опљачкано из арсенала либијске војске.

Из Триполија, на пример, скоро сво наоружање однели су борци који су у престоницу дошли из других крајева Либије, па се поставља озбиљљно питање како ће нове власти успети да зауздају силне јединице настале од почетка побуне.

број коментара 53 Пошаљи коментар
(недеља, 25. сеп 2011, 23:48) - Dule [нерегистровани]

Koga su priznali ?

Svi priznaše novu vlast u Libiji pa i ovi naši političari, a ona nepostoji niti će postojati ?! Ha ha ha tuzno i mnogo smešno !

(недеља, 25. сеп 2011, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se

Pitam se: koju smo to novu vlast pozurili da priznamo kada jos uvek te nove vlasti nema???

(недеља, 25. сеп 2011, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Ma nije valjda!

Ma nije valjda?! Ponovo ce da bude odlozeno formiranje nove vlade? Zasto to nas to uopste ne iznenadjuje?

(недеља, 25. сеп 2011, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

...

лааааајк :)

(недеља, 25. сеп 2011, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Podrska Gadafiju i lojalnim Libijcima!

I danas, i svaki dan!

(недеља, 25. сеп 2011, 21:52) - Pustinjski Srbin [нерегистровани]

Ispravka

Gadames se ne nalazi na jugu Libije kao sto ste naveli, vec nekih 600km jugozapadno od Tripolija, tacnije na tromedju sa Alzirom i Tunisom, sto je daleko od juga Libije. Pa je samim tim vest mnogo bolja za Gadafije pristalice, nego sto na prvi pogled izgleda.

(недеља, 25. сеп 2011, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Chad.

Uspotavljena linija fronta Bani Waled Sirt,glavninu posla odradili borci iz Džufre koji ce kako se cini predstavljati najveci problem po pobunjenike.

(недеља, 25. сеп 2011, 21:48) - анониман [нерегистровани]

re:1

То значи повукли се на 60 км и да су скоро сви изгинули.

(недеља, 25. сеп 2011, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

NATO je vec izgubio...

NATO je vec izgubio rat protiv Libije samo sto ne sme to da prizna jer gubitiniku sleduje sudjenje za ratne zlocine! I zato. bombardovace Libiju do sudnjega dana...

(недеља, 25. сеп 2011, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

napred NATO...

polako bre ...gotov je napred NATO...