Експлозије у Триполију

Побуњеници на прилазима Сирту нападају Бани Валид са југа, пошто су у две недеље покушаја да заузму Гадафијево упориште са северне стране изгубили на десетине бораца и односе унутар јединица довели до усијања. Повремени окршаји и у Триполију. Махмуд Џибрил у Њујорку тврди да ће све бити готово за 48 сати.

17.08 - Побуњеничке снаге, праћене тенковима, минобацачима и уз подршку авиона НАТО, заузеле Трг Зафаран, на километар од центра Сирта.

16.37 - Састав нове либијске владе биће саопштен наредне седмице, изјавио вођа Националног прелазног савета Мустафа Абдел Џалил.

16.10 - Серија снажних екплозија у морнаричкој бази у Триполију. Из базе се вије густ дим, узрок експлозија, за сада, непознат. 

12.01 - Побуњеници ракетирају Сирт. Град у диму. Авиони НАТО бомбардују положаје Гадафијевих снага, које тврде да у Сирту има цивилних жртава. 

02.42 - Ајша, ћерка Моамера Гадафија,тврди да је њен отац добро и да се бори раме уз раме са својим присталицама. Позвала "либијске лавове да устану против издајника". 

Побуњеници тврде да су се привукли до предграђа родног места Моамера Гадафија, Сирта, али без икаквог отпора снага лојалних свргнутом либијском лидеру. Устаници су заузели бусије на источним прилазима граду.

После неколико дана жестоких борби око Султане, где су наишли на озбиљан отпор Гадафијевих снага, овакав развој ситуације у великој је мери изненадио устанике, који су, вероватно страхујући од заседе, одлучили да не срљају у град.

Две недеље неуспешних покушаја да заузму Бани Валид натерао је устанике да промене тактику, па ће следећи удар на тај град, како ствари стоје, кренути са положаја јужно од града, пошто се северни фронт показао претврдим за све нервозније побуњенике.

На јужном фронту око града, до сада, није било значајнијих борби, пре свега због сложеног географског положаја и озбиљних фортификација, које су изградили Гадафијеви следбеници, на чијем се челу, наводно, налази Сејф ал Ислам.

Пушкарање у Триполију

Побуњеничке милиције су се у последња 24 часа у неколико наврата сукобљавале са оружаним групама и у самом Триполију.

Како наводе устаници, сукоби су резултат потраге за преосталим високим званичницима Гадафијевог режима, који покушавају да склониште пронађу у приличном хаосу који влада у престоници.

Све готово за два дана

Уколико је веровати политичком лидеру устаника, Махмуду Џибрилу, који је последњих дана једна од главних звезда заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, освајање последња два велика Гадафијева упоришта, Бани Валида и Сирта, биће окончано у наредних 48 часова.

"Југ Либије је ослобођен. Сирт ће бити у наредних 48 сати, Бани Валид је под опсадом... Од тог тренутка, више неће бити потребе за снагама НАТО", рекао је Џибрил, коментаришући најаве да би, под окриљем УН у Либију могао бити упућен посебан посматрачки тим од око 200 француских и британских војника.

број коментара 42 Пошаљи коментар
(недеља, 25. сеп 2011, 10:12) - A [нерегистровани]

Podrška prijatelju

Podrška djeneralu.

(недеља, 25. сеп 2011, 01:20) - anonymous [нерегистровани]

Napred Pukovnice

U tripoliju pogodjen francuski brod pun oruzja i municije to samo da se vidi da Tripoli nije slobodan borbe tek pocinju

(недеља, 25. сеп 2011, 01:17) - anonymous [нерегистровани]

Napred Pukovnice

Libijski pobunjenici odustali od fronta kod Bani Walida, jer su ostali bez adekvatnog vodjstva, municije i organizacije i discipline.

U toku je masovno napustanje polozaja od strane skitnica.

(субота, 24. сеп 2011, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Гадафи-борац за слободу!

Издржи још мало велики народе Либије сав слободарски свет је уз Вас,"пирамида зла" је почела да се урушава,само ако сачувате своје ресурсе до зиме има да се заледе као негда наполеон у Москви.
Зелене застава ће да се виори слободном Либијом,а сви слободољубиви људи Србије И света ће то да прославе!

(субота, 24. сеп 2011, 21:50) - vranje [нерегистровани]

ako je tacno...placam pice

ako je tacno to sto chad kaze onda je super...i ima pice kad se vidimo...Napred Gadafi

(субота, 24. сеп 2011, 21:41) - anonymous [нерегистровани]

ovo nema veze!

Ovo što se dešava u Tripoli nema ama baš nikakve veze i povezanosti sa događajima u Sirit,i Bani Validu.Il je to možda nekakva taktika Gadafijeve vojske,ali nema leba ni od toga.Jer snage iz Bengazia i Misurate su uključene na oslobađanju Sirit i Bani Valid.A u samom Tripoli pobunjenici imaju veliki broj svojih snaga zajedno sa Natom.Tako da Gadafi nema šta tražiti u Tripoliju.Gadafi ima svojih pristalica u tom gradu, ali ne mogu ugroziti sadašnje stanje ni pridonjeti svojoj pobedi.

Mir Libiji!

(субота, 24. сеп 2011, 21:01) - jovan [нерегистровани]

chad je rekao istinu

u libiji je potpuno rasulo u tripoliju se nezna ko pije ko placa pleme vafala se diglo na noge i tek sada nastaje potpuni haos

(субота, 24. сеп 2011, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Chad.

Informacija je tacna,i pobunjenici su u totalnoj panici samim tim sto su na pocetku ratovali sa vojskom a sad ratuju ih napadaju civili.

(субота, 24. сеп 2011, 20:53) - aleksandar [нерегистровани]

Tripoli

Ja na ovom snimku ne vidim pobunjenike da se krecu,100% se razbezali,zbog ulicnih borbi koje se vode po celom gradu a Zelena zastava ce se uskoro opet vijoriti nad Tripolijem.

NAPRED GADAFI!

(субота, 24. сеп 2011, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

chad

jel ti pouzdana informacija?