Гадафијев Монте Касино

Уједињене нације потврдиле да је у Саби пронађен сирови уранијум. Побуњеници, уз подршку НАТО-а, спремају нове нападе на Бани Валид и Сирт. Појавио се снимак Сеифа ел Ислама на првој линији фронта. Најгоре за Либију тек долази. Стручњаци предвиђају нови Авганистан или Ирак.

20.11 - Француска нафтна компанија "Тотал" најавила је да ће року од две недеље постићи предратну производњу од 55.000 барела дневно.

15.19 - Гадафијеве присталице тврде да је у последњих 48 сати у Сирту убијено више од 200 цивила. НАТО тврди да су гађани само војни циљеви. 

Међународна агенција за атомску енергију потврдила је да је у Либији пронађено стовариште сировог уранијума, свега дан пошто су побуњеници у Саби пронашли бурад и пластичне кесе испуњене прахом.

"Потврђујемо да је у Саби пронађен сирови уранијум", рекла је портпаролка Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Џил Тјудор, чиме су, суштински, оборене раније тврдње америчких обавештајаца, који су недељама, позивајући се на поуздане информације, тврдили да је сирови уранијум ускладиштен у Таџури.

Сирови уранијум није претерано радиоактиван и пут између овог праха и нуклеарног горива је прилично дуг и технолошки захтеван.

Побуњеници већ неколико дана покушавају да доведу у ред јединице које се налазе пред Бани Валидом и Сиртом, али су се та настојања више пута распалa у парампарчад због жестоког отпора Гадафијевих снага, које, ако је веровати снимку наводно начињеном у Бани Валиду, предводи Сеиф ел Ислам.

Број жртава на страни устаника мери се десетинама. Како се чини, ништа боље стање није ни у противничком табору, који осим губитака у борби и бомбардовању НАТО-а мучи и чињеница да је су та два града већ данима без воде, струје и редовног снабдевања храном.

Гарафијеве присталице већ више од 48 сати тврде да је у нападима НАТО-а убијено више од 150 цивила, али такве оптужбе, бар за сада, нису изазвале никакву реакцију из Брисела.

Највећи проблем за побуњенике представља опасност да се њихов покрет, заснован на жељи да се свргне Гадафи, не распадне оног тренутка када падну Бани Валид и Сирт, јер се дуж целог фронта осећа нетрпељивост између различитих група, која је у неколико наврата била праћена оружаним обрачунима и десетинама мртвих.

Иако нема никаквих назнака да би се Гадафијеви борци у та два града могли предати у догледно време, западни аналитичари упозоравају нове власти у Триполију да је дошло време да размишљају на који ће начин разоружати силне локалне групе које тренутно владају земљом.

број коментара 29 Пошаљи коментар
(субота, 24. сеп 2011, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

re: opšti haos

More kakva zajednička strategija! Skupilo se to s koca i konopca!...

(субота, 24. сеп 2011, 00:04) - anonymous [нерегистровани]

srbija

kako ja vidim mi smo mnogo bolje prosli

(петак, 23. сеп 2011, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

општи хаос

Изгледа да ће тек настати општи хаос доле! Очигледно је да побуњеници немају никакву заједничку стратегију осим да свргну Гадафија! Сад ће тек земља да им личи на Авганистан и Ирак кад се дохвате за вратове и крену да се међусобно кољу и сатиру! Има ЕУ да види кад им крене пола Либије у избеглиштво преко Средоземног мора! Хватаће се они тад за главе али биће им касно!...

(петак, 23. сеп 2011, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

стара игра

Да, да, поново креће стара америчка игра из Ирака. "Проналазе" оружје за масовно уништавање! Море да су они (Ирак и Либија)имали такво оружје неби смели ви да их пипнете а камоли окупирате!

(петак, 23. сеп 2011, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Zimska jakna

Sta ti je covece, kakva zimska jakna.Ne vidis da je to pancir.SVASTA.

(петак, 23. сеп 2011, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Besmislica

Cвргавaњу бившег либијскох вође Моамера Гадафија
Kakvog smisla ima ovo?Kako ce da ga svrgavaju ako je vec bivsi voda!
Ma nije vazno ,zivio nama nas Pukovnik i sa njim otpor okupatoru!

(петак, 23. сеп 2011, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

Koza

Ovaj sto sece kozama glave ce verovatno biti neki ministar za kulturu u toj buducoj vladi Libije.

(петак, 23. сеп 2011, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

snimak

Ovo i jeste stari snimak,sada su u Libiji temperature preko 30 stepeni,Nije valjda lud da na tim temperaturama nosi zimsku jaknu.

(петак, 23. сеп 2011, 20:04) - Komunista21 [нерегистровани]

Snimak

Snima je nacinjen na pocetku rata u misurati

(петак, 23. сеп 2011, 19:21) - anonymous [нерегистровани]

libija

U Libiji ima oko 2000 plemena..samo da se zna...a najvece pleme Verfela koej broji oko 2 miliona ljdi podrzava Gadafija...