Дебакл устаника у Бани Валиду

Жестоке борбе око Бани Валида. Побуњеници непрестано нападају положаје Гадафијевих присталица, али не успевају да пробију линију одбране. Све ће бити готово за два дана, тврди командант устаника. Још непозната судбина Француза и Британаца које су Гадафијеви војници заробили у борбама око тог града.

01.26 - Гадафијеве присталице тврде да су устаници стрељали 42 особе приликом једног од упада у Бани Валид. 

18.03 - Побуњеници заузели Сабху, један од пустињских градова који је био под контролом Гадафијевих снага, саопштио портпарол Националног савета Ахмед Бани, који је негирао тврдње да су ухваћени британски и француски плаћеници у Бани Валиду. 

17.22 - Париз демантовао да у Либији ратују француски плаћеници. Британци и даље без коментара.

Гадафијеве снаге жестоко бране Бани Валид, који већ данима безуспешно опседају устаници, уз подршку НАТО авијације, али и све бројнијих тенкова и артиљерије. Претпоставља се да одбраном града командује Гадафијев син Сејф ал Ислам, као и да је, бар донедавно, ту боравио и свргнути лидер Либије.

Побуњеници су, у протекла два дана, у неколико наврата улазили у град, али само да би се једнако брзо повукли под ватром Гадафијевих снага, што је изазвало озбиљан раздор у редовима устаника, чији се команданти међусобно оптужују за изостанак подршке.

Само у недељу у борбама око Бани Валида и Сирта, устаници су изгубили 25 бораца.

Како се чини, недостатак дисциплине један је од главних проблема са којима се суочавају команданти неколико хиљада устаника на прилазима Бани Валиду, па је бар један од напада пропао јер је пешадија кренула у напад пре него што је почела артиљеријска припрема.

Велики напад на Бани Валид, који је организован у петак, пропао је због жестоког отпора Гадафијевих присталица, па сада побуњеничку линију фронта држе локални добровољци, који дане проводе, како наводи агенција Асошиејтед прес, гађајући пластичне флаше и пушећи хашиш.

Повремено, укрцају се у камионе и нападну Гадафијеве положаје, али такви јуриши трају кратко, јер се устаници одмах повуку на почетне положаје. У последњем од таквих покушаја да се завлада Бани Валидом погинула су четири устаника.

Французи и Британци заробљени у Бани Валиду

Гадафијеве снаге тврде да ће ускоро емитовати снимак на којем се види група од 17, укључујући неколико Француза и Британаца, што би могло представљати озбиљан ударац за устанике, али и Лондон и Париз.

"Ухваћена је група од 17 плаћеника... Већина су Французи, двојица су Енглези", рекао је Гадафијев портпарол Муса Ибрахим.

Британија и Франциска нису коментарисали те наводе, тврдећи да немају довољно информација о догађају.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. сеп 2011, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Drzi se care

Pala Brega,Misrata samo sto nije sad ce i Tripoli.Ajde Gadafi!!!

(понедељак, 19. сеп 2011, 23:31) - anonymous [нерегистровани]

A divno bi bilo....

A divno bi bilo procitati naslov "Debakl NATO-a u Libiji"!

(понедељак, 19. сеп 2011, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

pepsi

svaka reklama je dobra reklama

(понедељак, 19. сеп 2011, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

Podrucje Sebhe....

Podrucje grada Sebhe je jako Gadafijevo uporiste i kada bi Sebha pala to bi bio veliki poraz za Gadafija. Male su sanse da je u ovom trenutku ova info istinita. U ratu u Libiji sve je pod znakom pitanja.

(понедељак, 19. сеп 2011, 21:25) - SNAJPERISTA [нерегистровани]

ovaj

Kako ovaj drzi pusku, moze samo da pogodi pepsijevu reklamu pored sebe.Steta sto mu sa ne vide noge, verovatno je u papucama, koje se u vojsci nose jedino uz pizamu.

(понедељак, 19. сеп 2011, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Kako javlja tv Al Arabija u toku jucerasnjeg i danjasnjeg dana specijalne jedinice Libijske vojske u strahovitoj kontraofanzivi potpuno su razbile pobunjenike kod Ban Valida i Sirta. Na hiljade mrtvih i ranjenih sa pobunjenicke strane. Oko ovih gradova Libijska vojska napravila je obruc tenkovima, teskom artiljerijom i vbr-ovima oko grada tako da nedozvoljava pobunjenicima da pridju gradovima.................

(понедељак, 19. сеп 2011, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Gdje je Sabha

Sabha je grad na oko 660 kilometara južno od Tripolija (pustinjski grad). Čini se da ovako organizovane snage pobunjenika nisu u stanju da idu ovako duboko u pustinju. I za dobro organizovanu vojsku je pozadinsko obezbjeđenje jedinica u ovakvim uslovima veliki izazov (dotur municije, hrane, vode, goriva, evakuacija ranjenika i sl.). Prije će biti da sada do izražaja dolazi podjeljenost Libije i da su Sabhu napali simpatizeri pobunjenika iz nekog susjednog grada ili naselja.

(понедељак, 19. сеп 2011, 20:12) - MO [нерегистровани]

@Miloš Obilić

Bravo drugi Miloše. Napred Gadafi!

(понедељак, 19. сеп 2011, 20:10) - MO [нерегистровани]

@Miloš Obilić

Šta to reče jado i ostade živ.

(понедељак, 19. сеп 2011, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Reuters

Žestoki protuudar Gaddafijeve vojske na pobunjeničke snage, donio je i do obrata u političkoj areni.

NTC, još uvijek sa sjedištem u istočnom gradu Benghaziju, suočava se s pitanjima o tome da li se može ujediniti zemlju koja je podijeljena po plemenskim i lokalnim linijama.
Obećanje o brzom dolasku vlade čije će sjedište biti u Tripoliju, raspalo se preko noći., piše Reuters