И Гадафи заробио плаћенике

Гадафијеве снаге тврде да су у Бани Валиду заробиле 17 страних плаћеника, међу којима неколико Британаца и Фраанцуза. Побуњеници после јуриша на Бани Валид једнако брзо нестали са линије фронта. Напади на Сирт неуспешни.

00.30 - Гадафијеве снаге тврде да су у Бани Валиду заробили 17 страних плаћеника, међу којима и неколико Британаца и Француза. 

Нема мира у Сирту. Приморски град поново је поприште уличних борби. Борци Националног прелазног савета напали су град са југа, али добро укопане Гадафијеве снаге за сад одолевају, јавља Ројтерс.

Побуњеничке снаге наишле су на жесток отпор Гадафијевих бораца у Сирту, где се воде битке за сваку улицу.  Устаници покушавају да отворе нови фронт против Гадафијевих снага које и даље бране најсимболичније упориште свргнутог режима.

Највећи проблем, као и претходних дана, представљају снајперисти на врховима зграда и минарета који контролишу улице и отежавају било какво напредовање побуњеника.

"Не постоји потпуна контрола над Сиртом", изјавио је Хасан Дураи, представник Сирта у новој привременој влади. Према његовим речима, припадници побуњеничких снага су непосредно пред почетак офанзиве видели једног од Гадафијевих синова Муатасима, али им се "изгубио из вида".

Док су битке беснеле, лидери побуњеника тврдили су да су близу постизања споразума о предаји са вођама региона Харава, 80 километара источно од Сирта. Уколико би тај споразум био постигнут, побуњеницима би се отворио нови пут за напад на Сирт.

Ипак, Гадафијев портпарол Муса Ибрахим изјавио је да нема опасности да ће присталице Гадафија изгубити тај град. 

"Способни смо за вишемесечни отпор", рекао је Ибрахим у телефонској изјави сиријској телевизији Ал-Рај

Становници Сирта тако су се нашли у подручју унакрсне ватре. Нури Абу Бакр, 42-годишњи учитељ који је побегао из Сирта, каже да у том граду нема струје ни лекова, као и да су залихе хране скоро исцрпљене, преноси АП.

На другој страни, Гадафијеве снаге у Бани Валиду настављају синоћ започети контранапад на побуњеничке положаје по ободима града.

То се синоћ показало као прилично успешна тактика, пошто Гадафијеве снаге спречавају трупе Националног прелазног савета да се регрупишу и контролисано нападну Бани Валид. 

Побуњеници су били принуђени на повлачење из Бани Валида још јуче, пошто их је дочекала жестока снајперска ватра и гранате Гадафијевих присталица које држе кључне положаје изнад долине која води у град.

Тренутно нема наговештаја да побуњеници планирају контра напад. Више од три седмице након што су побуњеници ушли и Триполи и збацили Гадафија, снаге верне Гадафију још имају под контролом део територије дуж централне обале и јужни део пустиње. 

Нове либијске власти спремају се да објаве састав нове прелазне либијске владе, док се још воде жестоке борбе око последњих упоришта свргнутог режима Муамера Гадафија.

Нова влада која би требало да броји око 30 чланова представљаће све Либијце и у њој ће бити и жена.

број коментара 35 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. сеп 2011, 20:30) - anonymous stivi [нерегистровани]

stivi@hotmail.de

napred nato.samo napred.sve najbolje

(понедељак, 19. сеп 2011, 16:22) - Hanna [нерегистровани]

khhhhhhh

Idi onda da ih sluzis.

(понедељак, 19. сеп 2011, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

napred NATO...

NATO je mislio da Pobunjenici mogu bez Njih..izgleda da to ne ide...ali Tu Je NATO...ne brinite...napred NATO..

(понедељак, 19. сеп 2011, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

nazad NATO...

Inace ste gotovi...

(понедељак, 19. сеп 2011, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

@nato

Hoces da kazes da po nekom tvom i NATO-pravilu nikad vise ne bismo smeli da zucnemo protiv NATO-a??

(понедељак, 19. сеп 2011, 08:07) - anonymous [нерегистровани]

Zmaj

Nismo mi Srbi toliko simpatizeri Gadafija koliko mrzimo NATO. Dobro znamo šta tamo NATO radi, čije interese zastupa i kakvu im slobodu i demokratiju donosi. Gadafi je samo simbol otpora NATO kolonizatirima i borbe za istinski suverenitet države. NATO nas mrcvario, pobedio. Jači su. Ali kada bi još bili uverenja i rekli kako smo uživali u tome, kako smo zaslužili i podržavali isto takvo unuštavanje Libije, pa to bi bio potpuni moralni krah. U ovom narodu još ima časti!

(понедељак, 19. сеп 2011, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

Ceo vod!

Ni manje ni vise nego skoro jedan ceo vod placenika, sto znaci da ih u borbama ucestvuje vise od hiljadu.

(понедељак, 19. сеп 2011, 06:55) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast na komentaru

nato je bio i osto nas neprijatelj nemojte zaboraviti sta su nam radili kako su nas bombardovali koliko nevih zrtava je bilo i sve to zbog cega?

(понедељак, 19. сеп 2011, 02:18) - JA [нерегистровани]

Bolesnici

Svi oni koji podrzavaju NATO, treba da zatraza pomoc lekara! Dusevnog!

(понедељак, 19. сеп 2011, 01:49) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Bravo Gadafi!
Prijatelju sprskog naroda!