Гадафијев дух језди Либијом

Потера за Моамером Гадафијем и његовим синовима се наставља, али побуњеници, како се чини, немају представу где се бивши лидер те државе заиста налази. Гадафи: Нисам у Нигеру, такви извештаји представљају "психолошки рат и лажи".

22.25 - Нова салва пројектила испаљена са положаја Гадафијевих снага у Бани Валиду.  

13.49 - Побуњеници дали Гадафијевим присталицама у Бани Валиду рок до петка да се предају или суоче са озбиљним нападом. Гадафијеве снаге одговориле салвом пројектила. 

13.18 - Моамер Гадафи продао петину либијских резерви злата како би финансирао државне службе и рат против устаника. Локалним трговцима продато 29 тона злата, за које је режим добио око милијарду долара. 

00.39 - НАТО нема намеру да бомбардује конвој Гадафијевих возила, уколико га пронађе, јер нема назнака да деловање либијског лидера представља опасност по цивиле, па самим тим није део мандата УН према којем Алијанса делује у Либији. 

00.15 - Нигер неће спречавати Моамера Гадафија да уђе у ту државу, саопштило Министарство спољних послова. Нигер нема могућности да контролише границу. 

Већ десет дана дуга сага о Бани Валиду, преговорима или офанзиви се наставља, иако се на тренутак чинило да је локално веће стараца пристало да устаници умарширају у град без борбе. У среду, гласине о договору су биле толико убедљиве да су побуњеници почели да шенлуче, прослављајући победу, али како се брзо испоставило, прерано, јер од договора није било ништа.

"Нема договора", рекао је локални лидер муфтија Ал Рабаси, који је предводио делегацију Бани Валида у преговорима са побуњеницима, додајући да ниједна од страна не жели да се упушта у сукоб, што је међу оптимистима пробудило наду да ће, до истека ултиматума устаника у суботу, стране ипак наћи неку врсту заједничког језика.

Како наводе извори блиски преговорима, представници Бани Валида дубоко су подељени око даљих потеза, јер се у граду од око 90.000 становника и даље налази велики број Гадафијевих присталица и, могуће, један од његових синова.

Такве претпоставке деле и преговарачи из редова устаника, који тврде да су у граду двојица Гадафијевих синова - Сејф ал Ислам и Мотасим, а могуће и портпарол свргнуте владе Муса Ибрахим.

Место боравка породице Гадафи, међутим, није могуће одредити, па су и високи званичници нових власти, после сензационалних изјава да су главног противника опколили и да је његова смрт или хапшење питање тренутка, или дана, у великој мери смирили страсти и признали да "немају представу где се Моамер Гадафи налази".

У општој збрци која је захватила Либију после пада Триполија, побуњеницима се, како се чини, учинило да бег у Нигер делује као најреалнија опција, па су у среду увече послали изасланике у ту државу, тражећи да тамошње власти затворе границу за породицу Гадафи.

Пут у Нигер последица је претпоставки западних обавештајних служби да се Гадафи са групом сарадника конвојем од десетак возила, кроз пустињу и територију коју контролишу њему пријатељска племена, полако креће ка јужној граници државе.

Гадафи: НАТО ће бити поражен

У међувремену, сам Гадафи негирао је да је пребегао у Нигер, додајући да такви извештаји представљају "психолошки рат и лажи" и обећао да ће победити НАТО снаге за које каже да губе на снази.

"Немају ничем другом да прибегну осим психолошком рату и лажима", рекао је Гадафи у првом обраћању после неколико дана, објављеном на Телевизији Араи Оруба, са седиштем у Дамаску.

Гадафи је поручио присталицама да "не губе време на слабог и подлог непријатеља". "Они желе да ослабе наш морал", додао је Гадафи. Нагласио је да ће НАТО бити поражен, јер му његове "логистичке могућности неће дозволити" да настави војну интервенцију, пренео је АФП.

"Спремни смо да у Триполију и свуда појачамо своје нападе против пацова, плаћеника", казао је Гадафи.

Након што су побуњеници заузели Триполи, 23. августа, Гадафи се више пута обраћао присталицама посредством Телевизије Араи, којом управља бивши ирачки сунитски посланик Мишан ал-Џубури.

Он је једина особа која је од тада била у контакту са Гадафијем и тврди да су бивши либијски лидер и његов син Саиф ал-Ислам и даље у Либији.

"Могу да вам кажем да сам недавно разговарао са Гадафијем. Он је у Либији, веома доброг расположења, осећа се снажно, не плаши се и био би срећан да погине борећи се против окупатора", изјавио је Џубури француској агенцији.

Званичницима прелазних власти, међутим, није страна теорија да се Гадафи крије у Бани Валиду, Триполију, Сирти, Саби, или ко зна где још...

Французи, који наводно имају поуздану мрежу шпијуна у појасу који захвата и Нигер и Буркину Фасо, пре свега јер су то бивше француске колоније, тврде да је Гадафијев план једноставан - послао је конвој у Нигер не би ли се уверио у добре намере тамошњих власти, а затим ће и сам прећи границу и на крају отићи у Буркину Фасо.

број коментара 91 пошаљи коментар
(петак, 09. сеп 2011, 08:58)
mida [нерегистровани]

da se zavrsi

Pukovnice oticete u legendu kao borac za pravdu,covek koji je spasavao svoj narod i svoju zemlju od nato ubica i stranih placenica Zeleo si dobro svom narodu ali to krvoprolice razaranja dugo traju a ubice nece stati.Dogov orite se,da to stane bilo kako.Ubice narod unistiti zemlju koju ste gradili sve ove 43g. Nema pravde ali ima boga.Doce i njima zlo sto pre to bolje.

(петак, 09. сеп 2011, 08:55)
anonymous [нерегистровани]

I duh i telo...

Očigledno da je pukovnik još uvek u svojoj zemlji i da se bori protivu domaćih i inostranih pacova.

(петак, 09. сеп 2011, 07:48)
anonymous [нерегистровани]

Bogata drzava

Kao sto se vidi, Gadasfi je napravio bogatu drzavu, kao pravi domacin ustedeo, toliko zlata, nekoliko stotina milijardi, za svoju zemlju i svoje gradjane , sto retko koja zemlja u svetu moze danas da se pohvali. Ali sta vredi kas je upravo to bogatstvo privuklo belosvetske pljackase da ga napadnu i pokupe navodno zarad demokratije.

(петак, 09. сеп 2011, 07:06)
voroncov [нерегистровани]

Sprečavati NATO da ostvari ratni cilj

Pukovnik se bori. To dolikuje revolucionaru i patrioti.NATO je zauzeo Tripoli ali nije porazio pukovnika. Kutuzov i Aleksandar I privremeno su izgubili Moskvu ali je Napoleon izgubio rat. Poređenje nije ipak sasvim odgovarajuće jer Napoleon se borio na zemlji , a ovi iz NATO pakta samo bacaju bombe sa bezbednih visina na nevini narod i vraćaju se bez gubitaka. U svakom slučaju taktika ratovanja mora biti da se NATO-u onemogući postizanje ratnog cilja, a to je ovladavanjem proizvodnjom i transportom naftom.Ako u dugom vremenu NATO ne ostvari svoj ratni cilj sve teže će im biti voditi rat iz ekonomskih razloga.

(петак, 09. сеп 2011, 04:11)
anonymous [нерегистровани]

lukavi pukovnik

ceka da dodju oni iz Bengazi u Tripoli(vrh tzv nove vlasti)pa da ih pohapsi.Bit ce to zapisano i istoriji svih ratova do sada koji su vodjeni.Jos jedan dokaz da um caruje.

(петак, 09. сеп 2011, 02:17)
crnogorac [нерегистровани]

Ziveo Pukovnik

ziveo Pukovnik zivela Libija! tigar ljuti ne boji se lava ni golijat nije ubro slavu!

(петак, 09. сеп 2011, 01:44)
anonymous [нерегистровани]

Kada

cete da ga kandidujete za presednika srbije?
Naravno "voljenog"Gadafija.

(петак, 09. сеп 2011, 01:33)
Dejan [нерегистровани]

Gadafi ipak kod mene

Nemojte lagati kod mene je jedemo rostilj neki gotivan i ubadamo cackalicama strateska mjesta na karti.

(четвртак, 08. сеп 2011, 23:11)
anonymous [нерегистровани]

Ne nego je kod mene na planini :P

Jedemo sarmu :P

(четвртак, 08. сеп 2011, 23:03)
xxl [нерегистровани]

@@Gadafi je kod mene

Lažete obojica,Gadafi je kod mene,jedemo bosanski lonac.