Јурњава за Гадафијем

Конвој либијских возила протутњао суседним Нигером, рапаљујући спекулације о идентитету путника. Гадафи и његови синови су у Либији, тврди његов портпарол, наводећи да либијски лидер планира одбрану земље.

17.42 - Представници Кубе, Ирана и Зимбабвеа критиковали су на конференцији несврстаних у Београду медјународну интервенцију у Либији, посебно улогу НАТО-а.

16.52 - Побуњеници и представници Бани Валида наводно постигли споразум. Устаници током дана улазе у град. Гадафијеве снаге углавном напустиле Бани Валид. У току је последња фаза преговора.  

16.34 - Камиони у конвоју који се креће ка Буркини Фасо натоварен новцем и златом. Могуће да је цела операција део договора о одласку Гадафија из Либије, наводе француски извори. 

15.33 - Моамер Гадафи није био у колони војних возила која је прешла у Нигер. У Нигер је прешло око 200 возила. 

Моамер Гадафи решен је да се бори и преокрене ситуацију у своју корист, рекао је његов портпарол Муса Ибрахим и додао да је Гадафи одличног здравља и доброг расположења. "Верује у Бога и планира и организује одбрану Либије. Налази се у месту до којег побуњеници не могу да дођу", рекао је Ибрахим.

"Боримо се и пружамо отпор зарад Либије и свих Арапа. Још смо јаки и способни да ситуацију преокренемо у своју корист", навео је Ибрахим.

Агенција Ројтерс јавила је, позивајући се на француске војне изворе, да је велики конвој либијских оклопних возила у пратњи војске Нигера, ушао у ту земљу преко Алжира код нигерског града Агадеза.

Реч је о 200 до 250 војних возила у којима су били и официри из батаљона у саставу либијске армије. Тај извор додао је да су Гадафи и Сеиф ел Ислам можда део тог конвоја чије је крајње одредиште Буркина Фасо, која је наводно понудила Гадафију азил.

Међутим, извор близак председништву Буркине Фасо рекао је Ројтерсу да нису обавештени ни о каквом плану за долазак Гадафија или његових сарадника.

Ни НАТО нема података о конвоју, а авиони тог савеза обично не лете тако далеко на југ у пустињу, рекао је неименовани званичник Алијансе.

Сутра предаја Бани Валида?

Снаге одане Гадафију сатеране су у неколико градова, међу којима је и Бани Валид, удаљен око 140 километара југоисточно од Триполија. Либијски побуњеници ући ће мирно у град, снажно упориште снага лојалних Моамеру Гадафију, резултат је јутрошњег договора.

Коначан договор о предаји града биће постигнут касније данас, а предвиђено је да побуњеници сутра око поднева уђу у град. Агенција Ројтерс јавља да је велики број Гадафијевих присталица отишао.

"Надамо се да неће бити битке за Бани Валид. Све би требало да се заврши мирно", каже један од побуњеника.

Побуњенички преговарач Абдулах Каншил каже да племенске вође желе гаранције да се побуњеници неће светити и покушавају да убеде снаге одане Гадафијеву да положе оружје.

У неким деловима Либије живот се враћа у нормалу. У главном граду поново је почео да ради универзитет. У складу са променама у земљи враћено му је старо име: Универзитет у Триполију.

"Овде је био центар за мучење, тлачење народа, киднаповање, били су ту обавештајци, затвор. Објекат има подземне ходнике у којима је спровођена тортура. Желимо да му вратимо његову природну функцију", рекао је универзитетски професор Фајсал Фитори.

Савет безбедности Уједињених нација разматраће за неколико дана покретање мисије у Либији да би се помогло спровођењу полицијских и правосудних реформи и припремили наредни избори.

Кина ће признати либијски Прелазни национални савет као легитимну владу када се испуне услови, каже представник кинеског министарства иностраних послова и додаје да су власти у Пекингу у контактима са прелазним властима и подржавају њихову улогу у Либији.

број коментара 51 пошаљи коментар
(среда, 07. сеп 2011, 02:15)
Dejan [нерегистровани]

Kolona

Ako je on bio u toj koloni i ako je napustio zemlju, moze svet da se spremi za nove teroristicke grupacije. A crna gora bi mogla da dobije casove iz politike. Kad si tako mali, zvizduces i pravis se da nista ne vidis. Arapima se ne prkosi.

(среда, 07. сеп 2011, 02:07)
anonymous [нерегистровани]

Beskrupulozno

Da je postojala kolona od 200 vozila libijske armije, NATO bi je napao bez obzira da li se u datom momentu nalazi na teritoriji Libije, Alzira ili Nigera i nebi za to trazio niciju dozvolu. Kasnije bi izjavio da je bombardovanje izvrseno sa ciljem da se zastite civili na teritoriji tih drzava. Ukoliko bi ta vozila prevozila zlato ili novac, NATO bi ih tim pre napao i zatim pokupio zlato i/ili novac (koje bi prisvojio) i isto bi rekao da je odneo zlato zbog sirenja demokratije i zastite civila. Ako bi se neko bunio, onda bi i njega bombardovao i isto rekao da je to zbog sirenja demokratije i zastite civila.

(среда, 07. сеп 2011, 00:33)
Neutralan [нерегистровани]

Bez smisla

Predaja je dogovorena!Propusteno je da se naglasi;"malo sutra".

(уторак, 06. сеп 2011, 23:42)
anonymous [нерегистровани]

ко је луд...

... да поверује? Колона од 200 возила пркоси НАТО бомбардерима. Унутра цео клан Гадафи и сво либијско злато. Зар мислите да смо стварно постали од мајмуна?

(уторак, 06. сеп 2011, 22:33)
anonymous [нерегистровани]

Opravdanja

Niti je postignut dogovor o predaji Bani Valida, niti ce pobunjenici da ga napadnu. Pobunjenici ne smeju da napadnu jer je Bani Valid suvise tvrd orah za njih, pa iznalaze razna opravdanja, jer ih je sramota da kazu da su suvise slabi.

(уторак, 06. сеп 2011, 22:07)
Voroncov [нерегистровани]

Uvek će se plašiti pukovnika

Neprijatelji pukovnikovi uvek će se plašiti i duha pukovnikovog a kamo li živog pukovnika.

(уторак, 06. сеп 2011, 22:06)
Voroncov [нерегистровани]

Prazne fraze bez poznavanja istorije i društva

Ako analizirate komentare ovih obožavalaca NATO-a i "demokratije" možete videti da oni sem naučenih fraza koje stalno ponavljaju nikakve argumente nemaju.

(уторак, 06. сеп 2011, 21:40)
anonymous [нерегистровани]

Zbunjen

Moram priznati da sam po prvi put zbunjen.
Nije mi jasno šta je sad taktika,šta rezultat pregovora, i još ponešto.

(уторак, 06. сеп 2011, 21:13)
anonymous [нерегистровани]

lajkovac

nemoj da ga prizivas u lajkovac ,ako ti je drag i svima ostalima idite kod njega

(уторак, 06. сеп 2011, 20:20)
Austrougarska [нерегистровани]

@Slava NATO

Slava im!