Бег из Бани Валида

Гадафијеви синови Сеиф ел Ислам и Мотасим напустили Бани Валид, који опседају побуњеници. Амерички обавештајци упозоравају на амбиције радикалних исламиста у Либији. Опасно је бити црнац у Триполију, саопштио "Хјуман рајтс воч", после серија извештаја о злостављању афричких миграната у Либији.

16.01 - Шеф Гадафијевих снага безбедности Мансур Дао побегао у Нигер, са још десетак особа.  

15.32 - Гадафијеви синоци Сеиф ел Ислам и Мотасим у суботу напустили Бани Валид, један од свега четири града која контролишу снаге лојалне бившем либијском лидеру. 

12.28 - Џихадисти у редовима побуњеника планирају да преузму власт у Либији, тврди Вашингтон тајмс позивајући се на америчке обавештајне изворе. Шпијуни САД, међутим, не могу да процене стварну снагу радикалних исламиста. 

12.07 - Побуњеници довлаче појачања око Бани Валида. Очекује се почетак напада, мада се посредници надају да би опсада града могла бити окончана без окршаја.

03.00 – Опречме информације из Бани Валида. Град без борбе пао у руке побуњеника, јавила италијанска агенција АНСА. Остали извори јављају о пуцњави на ободима града, али и о жестоким борбама Гадафијевих снага и устаника.

01.20 - Сеиф ел Ислам упропастио шансу за преговоре са устаницима, рекао његов брат Сади Си-Ен-Ену, наводећи да већ два месеца није видео оца, Моамера Гадафија. 

01.12 - Пропали преговори побуњеника и Гадафијевих снага у Бани Валиду. Сад је све у рукама војника, саопштили побуњеници, наводећи да би напад могао почети током ноћи. 

Либијски побуњеници, после серија војних успеха, на мети озбиљних критика, прво због злостављања политичких противника и, сада, због малтретирања црнаца у Триполију. Међународне организације траже од устаника да хитно зауставе такве акције.

"Опасно је бити тамне боје коже у Триполију", рекла је директорка "Хјуман рајтс воча" за Блиски исток и северну Африку Сара Леа Витсон, наводећи да побуњеници, без доказа, хапсе и злостављају раднике из афричких држава под оптужбом да су Гадафијеви плаћеници.

Према медијским извештајима, устаници су на тај начин похапсили неколико хиљада црнаца, које држе по импровизованим затворима или стадионима, без одговарајуће неге. Побуњеници су признали да је само у Триполију, од њиховог доласка на власт, ухапшено око 5.000 људи.

Међународна организација за миграције је, истовремено, саопштила да су мигранти из Подсахарске Африке на мети напада, као и да су неки убијени.

Мета: Бани Валид

Побуњеници, који надиру ка Бани Валиду, сукобили су се са Гадафијевим снагама на прилазима том граду чиме су, суштински, умрле наде да би се опсада једног од последњих великих упоришта Гадафијевих снага могла завршити без свеопштег крвопролића.

До пре неколико дана, у Бани Валиду се налазило око 2.000 Гадафијевих бораца, али су НАТО авиони у последњих 48 сати забележили значајне покрете трупа из тог града, па остаје нејасно да ли Гадафи уопште намерава да брани Бани Валид.

Устаници се надају да се у граду налазе његови синови Сеиф ел Ислам и Сади, али су западни обавештајци саопштили да су они, како се чини, напустили Бани Валид, те ће устаници, уколико уопште некога успеју да заробе, морати да се задовоље даљим рођацима.

Истовремено, национални прелазни савет Либије тврди да је Хамис Гадафи, убијен у близини Триполија и сахрањен у близини Бани Валида, пренео је Итар-Тас.

Опозиција је претходно два пута саопштавала да је Хамис убијен, али ти наводи ниједном нису били званично потврђени.

Иако је већ недељама у току општа потера за Моамером Гадафијем, чини се да нико нема представу где се налази дојучерашњи лидер Либије, па су побуњеници све склонији теорији да је њихов најжешћи противник напустио земљу пре извесног времена.

Тајни разговори Пекинга и Триполија

Поводом навода у медијима да је Пекинг водио тајне разговоре о испоруци оружја Гадафију, министарство спољних послова Кине саопштило је да Кина није ни директно ни индиректно снабдевала Либију оружјем, иако је режим Моамера Гадафија контактирао нека кинеска предузећа.

Канадски дневник Глоуб енд мејл раније је објавио да је Пекинг у јулу понудио Гадафију оружје, као и да су кинеске државне компаније биле спремне да Триполију продају оружје и муницију у вредности од најмање 200 милиона долара и поред санкција УН уведених Гадафијевом режиму.

Према писању канадског дневника, кинеске власти су имале тајне разговоре о испорукама оружја Либији преко Алжира и Јужне Африке, али оружје није испоручено.

број коментара 60 Пошаљи коментар
(уторак, 06. сеп 2011, 14:03) - anonymous [нерегистровани]

demokratija

Koliko sam razumeo ti pripadas vladajucoj oligargiji, pa ti demokratija lepo zvuci, jer imas sve sto drugi nemaju nista!Pitacu te, kada ta vrhuska sleti s vlasti,sta ces misliti o demokratiji?

(уторак, 06. сеп 2011, 13:49) - anonymous [нерегистровани]

"Demokratija"

Odlicna definicija tzv. demokratije.

(уторак, 06. сеп 2011, 13:30) - anonymous [нерегистровани]

niko i nista

jedna mala zemlja danas moze da se razvije samo ako ima atomsku bombu, zvala se ona demokratija, komunzam, fasizam...

(уторак, 06. сеп 2011, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

sanjar

ti prijatelju sanjas

(уторак, 06. сеп 2011, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

vladimir

Poslednje vesti.... Kolona sa oko 250 civilnih i vojnih vozila prešla u Niger. Pretpostavlja se da je u koloni bila porodica Gadafi kao i sam vođa. Nato nije dejtvovao po koloni veće je samo nadletao područje. Pretpostavlja se da je sklopljen dogovor između Francuske i Engleske sa samim Gadafijem da nato neće bombardovati kolonu i da će pustiti da Gadafi i njegova porodica odu iz zemlje.

(уторак, 06. сеп 2011, 11:34) - anonymous [нерегистровани]

@@demokratija

E pa prijatelju, ogroman deo srpskog naroda smatra da je demokratija i pravo glasa i slobodnog izbora ipak mnogo bolje nego bilo kakva diktatura. Osim toga, veliki deo srpskog naroda smatra da im je danas ipak bolje (i ekonomski) nego za vreme diktature. Dakle ako bi se ti rado odrekao demokratije i prava glasa, mi ostali ne bi. To da ima jedan broj gubitnika u tranziciji je istina, ali su takvi ipak manjina. Nego ja mislim da je i tebi danas lepo. Nisi ti tako jadan kako bi hteo da mi verujemo. Smeta tebi prijatelju to da danas mora da se ima znanje i da se radi. A vi bi hteli diktatora koji bi vam dao manje para ali bez znanja i rada. E to nema izgleda da se ponovo desi, ni sa demokratijom ni sa diktaturom.

(уторак, 06. сеп 2011, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Grad Bani Valid pao u ruke pobunjenika pošto su bez borbe ušli u taj grad

(уторак, 06. сеп 2011, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

Dodatak

Demokratija je kada dva glupava nadglasaju jednog pametnog!!!

(уторак, 06. сеп 2011, 09:23) - Voroncov [нерегистровани]

Razmišljanje o reči demokratija

Zbog tako čestog pozivanja na reč demokratija ponovo želim reći da ta reč može značiti samo način biranja vlasti u nekoj državi i ništa više. Evo na primer SAD je prva demokratija novoga doba.Ona je bila demokratija samo po načinu biranja vlasti i ni po čemu više jer molim lepo sve do druge polovine 19.veka u SAD imao zvanično robovlasničke odnose, samo ograničen deo stanovništva ima pravo glasa, istovremeno provodi se genoscid nad Indijancima itd. A šta je sa Evropom. U dvadesetom veku imamo dva svetska rata, a to znači period odsustva bilo kakve demokratije u celoj Evropi. (Nemojte misliti ni da je Švajcarska bila nekakva demokratija jer tamo su žene dobile pravo glasa tek negde sedamdesetih godina prošlog veka).Dakle izgradnju nekakve demokratije u Evropi u kontinuitetu imamo tek nešto više od šest decenija. To je tako kratko vreme naspram hiljada godina postojanja država i ljudske civilizacije da bi se uopšte mogli donositi zaključci o daljoj sudbini takvih društava. Pa i kada biraju vlast birači mogu da izaberu samo nešto od onog što im se nudi svidelo se to njima ili ne.

(уторак, 06. сеп 2011, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

dolar

mene interesuje da li se jos uvek sluze Gadafijevim novce ili su vec dobili dolare odstampane u SAD pre par meseci zbog krize u SAD ili ih je NATO vratio u vreme robne razmene?