Русија зове побуњенике

Делегација Националног прелазног савета позвана у Москву на разговоре о енергетској сарадњи. Укинуте санкције за 28 предузећа из Либије. Побуњеници дали нови рок за предају Сирта до 10. септембра. ЦИА сарађивала са Гадафијем, пише "Вол Стрит Џурнал". Црнци непожељни у Либији.

19.14 - УН ће бити домаћин новог састанка "Пријатељи Либије" који је заказан за 20. септембар у Њујорку. 

18.40 - Две и по милијарде евра замрзнутих средстава требало би да буде стављено опозицији на располагање у наредних две недеље, рекао шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је чланове либијског Националног прелазног савета на преговоре о раније закљученим енергетским споразумима између две земље, наводећи да ће се о проблему нафтних и енергетских споразума са Либијом разговарати директно са водећим представницима Савета. Заштиту интереса својих предузећа затражила је и Кина.

"Они су предложили да се састанемо. Позвали смо их да дођу у Москву и причаћемо са њима о свим видовима будуће сарадње", рекао је Лавров.

Истакнути лидери Света су раније изјављивали да ће предност у енергетским аранжманима имати компаније из водећих западних земаља Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Француске, које су активно помагале свргавање Гадафија.

Међутим, и поред чињенице да Русија није активно помагала побуњенике занимљиво је да је Национални прелазни савет затражио сусрет са руским званичницима како би разговарали о будућим енергетским пројектима.

За 28 либијских предузећа, међу којима су нафтне компаније, банке и шест лука, укинуте су санкције Европске уније, а њихови жиро-рачуни у земљама чланицама су одмрзнути. И европске компаније могу поново да послују у Либији, а међу првима се на то тржиште вратио италијански нафтни гигант "ЕНИ".

Стеже се обруч око Сирта

Побуњеници се све више приближавају Сирту, родном граду и последњем великом Гадафијевом упоришту, упркос продужењу рока браниоцима града за предају до 10. септембра.

Држећи Триполи чврсто под контролом опозициони Национални прелазни савет не жури се да нападне Сирт, а побуњенички званичници се надају да ће се трупе унутар града предати без борбе.

"Војна акција је последња опција пошто, после пада престонице, имамо времена и можемо да сачекамо", рекао је један од портпарола побуњеника Халед Зинтани. Племенске вође у Сирту замолили су да у град дође делегација из Зинтана како би помогла око преговора.

Овде треба имати у виду да ће велики адут у евентуалној предаји браниоца Сирта играти и вишедневна несташица хране, гаса и струје, што ће се, засигурно, одразити на морал Гадафијевих снага унутар града.

И поред дипломатских напора да се пронађе решење и продужења рока за предају до 10. септембра, побуњеничке снаге нису престале са напредовањем према Сирту, заузимајући град Вади Хаварах.

Поред тога, Национални прелазни савет саопштио је и да преговара са браниоцима Бани Валида о њиховој предаји и мирном преузимању тог стратешког града.

У оближњем град Тархуна велика војна база, некада под контролом Гадафијевог сина Хамиса, сада је највећим делом под контролом опозиције, а воде се преговори о предаји преосталих снага одбране.

Црнци непожељни

Улице Триполија и других либијских градова, иако се борбе више не воде, још увек нису сигурне. Посебно за црну популацију у граду.

Наиме, хиљаде црних Африканаца више не уживају статус који су имали у Либији под Гадафијем.

Најмање неколико хиљада црнаца притворени су под сумњом да су били плаћеници на страни Гадафија.

Хиљаде су побегле из земље или још увек покушавају да напусте земљу. Председавајући Афричке Уније Жан Пинг истакао је да либијски побуњеници убијају црнце широм Либије због сумње да су плаћеници, и да је то главни разлог због ког Унија не признаје Национални прелазни савет за легитимне носиоце власти.

број коментара 20 пошаљи коментар
(понедељак, 05. сеп 2011, 15:17)
anonymous [нерегистровани]

libya

Rusija i Kina su lepo saradjivali sa Gadafijem i ubirali profit. Kad su im Ameri naredili da stanu, oni su okrenuli ledja GAdafiju i priklonili se pobunjenicima, Americi i nj. velicanstvu dolaru. Toliko o toj super sili koja je kao stala na noge i brani covecanstvo od imperijalizma. KOme smo mi ovakvi naivni skandirali na Marakani. Kremlju ni kad se kunu ne treba verovati ni rec. Nek Libija bude makar mali nauk za nas.

(понедељак, 05. сеп 2011, 15:12)
anonymous [нерегистровани]

russia

Najbolje sto sam cuo. Tesko onom koga Amerika placa a Rusija brani. Sacuvaj nas Boze ruske odbrane, propascemo skroz. Dajte jedan jedini primer koga su to Rusi odbranili. Cak su i Aljasku svojevremeno prodali za saku dolara.

(недеља, 04. сеп 2011, 19:06)
anonymous [нерегистровани]

Alo

Anonomus mora da si veliki strucnjak kad si toliko upucen u kvalitetu i kolicine libijske nafte, isto znas koliko je dobit imao Gadafi a koliko ce imati pobunjenici, ili si veliki vidovnjak ili imas pristup u najtajnije dokumente zapada.

(недеља, 04. сеп 2011, 15:11)
anonymous [нерегистровани]

Rezoluciju

Sada stiže na naplatu podrška revoluciji. Ne zaboravite da je Rusija podržala rezoluciju SB UN kojom je legitimizovan NATO napad na Libiju, dok je KIna bila uzdržana. Dakle, što se velikih tiče, posle tri zapadne zemlje, Rusija je na četvrtom mestu u podeli libijskog kolača, a Kina može da bude na petom. Ne zaboravite, takođe, da je Rusija profitirala dok je rat trajao i da će još dugo posle, dok se nova Libija ne konsoliduje, jer je libijski gas prestao da stiže u Evropu, pa je udeo, ionako dominantnog, ruskog gasa porastao. Dok Libijci ponovo obnove svoju infrastrukturu, Rusija će inkasirati nekoliko...... miliardi.... A i dobiće udeo (manji) u budućim aranžmanima sa Libijom. S toga, ne bih rekao da se Rusija prešla. Kada analizirate poteze velikih, trebate biti svestrani, a ne hladnoratovski ''crno-beli''. Pozdrav.

(недеља, 04. сеп 2011, 01:58)
anonymous [нерегистровани]

kaže se

Blago onom kog Amerika placa a Rusija brani

(недеља, 04. сеп 2011, 01:10)
alexandar [нерегистровани]

hmmm

ahh ta nafta.svima zlo donela

(субота, 03. сеп 2011, 23:07)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Rezerve Libijske nafte koja je jedna od najkvalitetnijih u svetu koje su do sada otkrivene, procenjene su na 5000 milijardi dolara. Ako uzmemo da se godisnji prihod Libije od nafte kretao oko 80 milijardi dolara lako mozemo izracunati kada ce presusiti do sada otkrivene rezerve, za oko 60 godina. Libijska drzava je do sada imala 90 posto novca od prodaje nafte a sada ce imati 10 do 15 posto. Valjda vam je jasno zbog cega se vodio ovaj rat i po svaku cenu obaranje Gadafija jel on to nije dao a 2012 i 2013 isticale su koncesije na Libijsku naftu.

(субота, 03. сеп 2011, 21:37)
anonymous [нерегистровани]

Djavo i tikve....

Ko s' djavolom tikve sadi - o glavu mu se obijaju, lepo je odavno kazao nas narod.

(субота, 03. сеп 2011, 20:18)
anonymous [нерегистровани]

nafta

sta ce Rusima Libijska nafta? valjda Rusi imaju vise nafte od bilo koga? ovi sto ostavljaju komentare nisu dobro informisani, istrazivanja kazu kad svud na svetu nestane nafte u Rusiji ce je biti jos najmanje 50 godina posle toga, toliko o tome...

(субота, 03. сеп 2011, 18:52)
anonymous [нерегистровани]

RTS

Ovaj sajt je skoro prestao da objavljuje komentare.