Гадафијев "скад" очајника

Либијска војска први пут од почетка рата испалила пројектил "скад", који је пао 50 километара од Бреге. "Потез очајника", тврди НАТО. Борбе око Завије уз велике губитке устаника. Устаницима нестаје муниција, још нејасна мисија Гадафијевог министра полиције који се изненада са породицом појавио у Каиру.

18.33 - НАТО баца летке по Триполију и упозорава становништво да се што пре снабде храном и водом, што посматрачи оцењују као најаву почетка битке за Триполи. Побуњеници још на 50 километара од града. 

17.09 - Гадафијеви "скадови" не представљају озбиљну војну претњу, тврди НАТО. У овој ситуацији, то је као да лупате тањире о зид, рекао портпарол Алијансе.

15.58 - Специјални изасланик УН у Тунису разговарао са представницима Триполија и Бенгазија. До краја дана састаће се и са изаслаником Уга Чавеза. 

12.34 - Безбедносни проблеми и често безвлашће у деловима Либије које контролишу устаници, пише магазин Тајм.

11.07 - Озбиљни губици побуњеника код Бреге. За 24 часа погинуло 26 бораца.

02.57 - Биланс последњих борби у Завији - погинуло 16, нестало 30 устаника. 

Упркос тврдњама НАТО-а да су Гадафијеви пројектили "скад" неутралисани током месеци бесомучног бомбардовања, америчке оружане снаге саопштиле су да је либијска војска у понедељак испалила први пројектил тог типа из Сирте. Ракета је експлодирала неких 50 километара од Бреге, али остаје нејасно шта је био прави циљ ове акције.

Истовремено, офанзива побуњеника на Завију заустављена је у центру тог града, у који су у понедељак стигла појачања либијским снагама безбедности, па су се устаници, суочени и са хроничним недостатком муниције, повукли на ободе града.

На тај начин, Гадафијеве снаге отклониле су прву озбиљну претњу Триполију, пошто су лидери устаника, после уласка у Завију гласно најављивали операцију опкољавања престонице и коначни напад на Гадафија.

Ипак, најжешће борбе воде се на путу који из Триполија води ка Тунису.

Гадафи тестира ракете

Као што се и очекивало, либијска војска почела је да употребљава пројектиле типа "скад", па је у понедељак после подне прва таква ракета пала педесетак километара од Бреге. У том нападу није било повређених.

Американци тврде да је "скад" испаљен са места које се налази 50 километара источно од Сирта.

Домет тих пројектила је око 300 километара.

број коментара 78 пошаљи коментар
(среда, 17. авг 2011, 08:37)
anonymous [нерегистровани]

skad raketa

jna je posjedovala rakete blizance skada koje imaju manji domet, po nato frog-7, po ruski luna, koje imaju isti balistički sustav tj. nisu navođene, već nakon opaljenja lete kao topovske granate. zato su potpuno neprecizne (predviđene za atomske bojne glave) i mogu gađati samo velike ciljeve kao što su gradovi. jna je 1992. ispalila 12 luna na sl.brod gađajući most. most nije pogođen, a rakete su padale u krugu 3km naokolo. rezultat 7 poginulih civila i desetak srušenih kuća. vojni efekt ravan nuli

(среда, 17. авг 2011, 05:35)
anonymous [нерегистровани]

gde je Vera iz Brege

sta je sa med.sestrom Verom iz Brege,sto se nejavlja?

(среда, 17. авг 2011, 02:32)
anonymous [нерегистровани]

Krenulo je!

Command and Conquer Generals ... cepa GLA(Gadafi) sa svojim scud raketama!
Bori se za oil derecks !

Uz tebe smo Gadafi! samo cepaj scud-ove i pocni i americku flotu da razbijash sa njima !

(среда, 17. авг 2011, 01:23)
Nikola [нерегистровани]

Brega

Вољени Либија
==========
Поуздан извор: борбе у Ајдабииа вечерас и зашто свака страна има други крај губи траг у области Брега ..

(среда, 17. авг 2011, 01:17)
anonymous [нерегистровани]

Najprljavije ...

Nato to je Britanija i Francuska ocajno pokusavaju da nesto urade, medijska kampanja im je najprljavija, stavili su veto na izvestavanja u svojim zemljama i prezentiraju da je to samo sukob dve straneu Libiji.

(среда, 17. авг 2011, 00:09)
anonymous [нерегистровани]

Americki

general se ne boji ,,skad,,raketa???Pa naravno da se ne boji kada padaju po tudjim glavama.Kada su toliko sposobni neka posalju svoju vojsku da vide dali ce se ona bojati.

(уторак, 16. авг 2011, 23:09)
anonymous [нерегистровани]

anonymous

Libijska vojska pocela granatiranje Misurate i Brege raketama tipa skad. Pobunjenicke linije razbijene i presecene............

(уторак, 16. авг 2011, 22:41)
anonymous [нерегистровани]

kilometri svi...

kakvih bre 50km od tripolija pa ti pobunjenici ce izgubiti misuratu vojska im je vec usla u deo misurate samo naravno niko o tome nejavlja,i kakva crna bitka za tripoli kad ni gradic velicine brege nemogu da zauzmu

(уторак, 16. авг 2011, 22:02)
anonymous [нерегистровани]

Djuro Tobruk

Dugo se nisam javljao ali evo ukratko da opisem situaciju...Zaviju potpuno kontrolisu Libijske oruzane snage. Pobunjenici proterani iz grada i nalaze se na 15 km o ulaza u Zaviju.Nazalost kao sto pobunjenici ostaju bez oruzja tako i trupe Libijske vojske ostaju bez sredstava a sto je jos gore svoro svi putevi su odseceni.Pukovnik ima sve manje podrske u narodu i ocekuje se velika ofanziva pobunjenika u narednih par dana,vrlo verovatno od sutra Izvor vesti... Libijski tv kanal......

(уторак, 16. авг 2011, 21:32)
anonymous [нерегистровани]

@Slobodan - Tripoli

Hvala vam puno sto ste odlucili pored svega da nas i dalje obavestavate. Sto se tice pirata koji zloupotreblavaju tvojidentitet, to su protivnici Libijskog naroda koji uzivaju u NATO teroru nad njima. Ipak jos par reci krajem septembra istice mandat koji je dobio nato, ukoliko ne uspe do tada, obavezna je nova rezulucija na koju ce da stave mnogo clanice Veto, jer su prevareni. Pozdrav Slobodane i cuvaj se.