Пред вратима Бреге, опет

Хеликоптери НАТО-а жестоко нападају положаје Гадафијевих снага око Бреге у покушају да испуне обећање побуњеника да ће за неколико дана заузети тај град на истоку Либије. На западном фронту, устаници најављују офанзиву на Завију, која се налази 50 километара од Триполија. "Амнести интернешенел" тражи истрагу у нападу НАТО-а на Злитан.

01.03 - Побуњеници тврде да се заузели Брегу. 

18.17 - Либија оптужила премијера Дејвида Камерона да користи "ирске плаћенике" како би зауставио нереде у Британији. "Устаници у Британији су на прилазима Ливерпулу и воде борбе са Камероновим плаћеницима из Ирске и Шкотске".

После неколико недеља борби на прилазима Бреги, побуњеници су у четвртак пришли до стамбених насеља у источном делу тог града, али њихово напредовање и даље отежавају минска поља која је либијска војска поставила на свим странама.

Побуњенике, који имају озбиљне унутрашње проблеме последњих седмица, озбиљно подржавају хеликоптери НАТО-а, који чисте пут њиховом продору ка ободима града. Спорост напредовања, устаници објашњавају опрезом, пошто су пре неколико недеља на прилазима Бреги изгубили на десетине бораца.

Истовремено, побуњеници жестоком артиљеријском ватром покушавају да "испразне град".

Битка за Завију

На западном фронту, побуњеници настоје да се што пре приближе граду Завији и тако дођу на свега 50 километара до Триполија. Устаници су у претходних неколико дана заузели неколико села на путу ка Завији, па се њихови истурени положаји налазе 25 километара од тог града.

Озбиљан проблем им представља чињеница да свака јединица делује засебно, односно да немају јединствену команду, што додатно успорава напредовање.

Као и на истоку, на западном фронту прилично су видљиве последице напада авијације НАТО-а.

Истрага о Злитану

"Амнести интернешенел" затражио је истрагу о наводима либијских власти да је у нападу НАТО авијације на Злитан убијено 85 цивила.

Авиони НАТО-а бомбардовали су неколико зграда у Злитану у понедељак, тврдећи да су у њима биле смештене снаге либијске војске, али су власти у Триполију тврдиле сасвим супротно и показали новинарима тела тридесетак особа.

Међу телима било је најмање четворо жена и деце. Либијске власти тврде да је у нападу убијено 33 деце.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 12. авг 2011, 01:12) - anonymous [нерегистровани]

Koliko puta

Osvojena Brega. RTS mnogo veruje pobunjenickim izjavama, sve sto su do danas izjavili nikad nije nista bilo tacno, sada i ako je tacno nije ostalo mesto verovati.
To moze da nam jedino potvrdi Med. Sestra Vera, valjda ce nam se javi. Pozdrav svima, neka nam je ziv i zdrav Pukovnik sa svojim narodom i vojskom.

(петак, 12. авг 2011, 01:01) - anonymous [нерегистровани]

NATO

nije savez/vojska SAD, Britanije ili neke trece zemlje nego organizacija koja služi moćnim lobijima i grupama, koji drže novac/vlast u svojim rukama. Najgore od svega da narod u pomenutim državama ne podržava rat protiv bilo koje zemlje, ali vojska nad sobom nema civilnu vlast nego kao pijavice koriste resurse zemalja NATO potpisnica a slušaju nekog drugog.

(четвртак, 11. авг 2011, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

re:

Dejane lep tekst "care":)

(четвртак, 11. авг 2011, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

I dalje me interesuje ko bombarduje?

I dalje me interesuje koje NATo zemlje bombarduju Libiju sada kada je Sarkozi, po zvanicnim anketama izgubio poverenje Francuza, kada Amerika grca u duznickoj krizi, kada se Britanija suocava sa buntom naroda? Da li je moguce da oni nastavljaju da ubijaju Libiju, pored svih problema koje imaju kod kuce?

(четвртак, 11. авг 2011, 22:13) - Дејан [нерегистровани]

снимак

је вјеродостојан? Зауставио сам пар пута снимак и видио јасно силуету "пројектила" у ваздуху! Мало је облик дискутабилан али чини се да је овај терориста имао срећу и то 1:100 000 да "пројектил" не експлодира! Да је експлодирао снимак би био у приватној архиви и не би се појавио на интернету.
Што се тиче напредовања 100% сам сигуран да је тако, али цијена је на стотине погинулих цивила директно од руке "заштитника цивила"!!! Имати овакву подршку НАТО-а и ништа не напавити би било жалосно. Није НАТО почео интервенцију да би изгубио. Али суштина је да нема шансе да се Триполи освоји тек тако без хиљада и хиљада цивилних жртава, истих оних који би требали бити заштићени а биће жртве "заштитника"! Из Триполија нема повлачења, а док га не освоје нама побједе у агресији. Ипак је то главни град и у њему живи скоро трећина становништва Либије а уз то "скоро" сва техника која се не смије користити због НАТО-а је повучена баш у Триполи. Ту се ломе зуби! И молим вас кад сам потрошио оволико вријеме да откуцам ово онда молим за објаву.

(четвртак, 11. авг 2011, 21:07) - mica bor [нерегистровани]

cilj opravdava sredstva

Helikopteri NATOa pokusavaju da ispune obecanje pobunjenika!

(четвртак, 11. авг 2011, 20:19) - Voroncov [нерегистровани]

Statisti

Pobunjenici su statisti u NATO napadima. Vidimo da nemaju ni jedinstvenu komandu.

(четвртак, 11. авг 2011, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

demokratija ipak ubija

znaci posto nema mnogo zena i dece,to znaci da ipak nisu civili ?

(четвртак, 11. авг 2011, 19:37) - normalan covek [нерегистровани]

normalan covek

Ovaj snimak je lazan jer da je istinit ta kamera vise ne bi ni snimala nego bi bila u vazduhu zajedno sa svim ljudima oko nje.
pozdrav

(четвртак, 11. авг 2011, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

Englezi su cudo !

Sta se muce po Libiji, sto ne pozovu Bregu za London da odrzi Open-Air koncert