Голгота Африке

Најгора суша у последњих 60 година коси све више људских живота на Рогу Африке. Најгоре стање је у Сомалији, где је досад умрло 30.000 деце, док више од три милиона људи и даље гладује. Ситуацију додатно отежава сукоб између војске и исламистичког покрета Ал Шабаб.

Становници Рога Африке, погођен највећом сушом у последњих пола века, проживљавају хуманитарну драму без преседана у модерној историји.

Најгоре је у Сомалији, којој прети пети степен на скали глади, такозвана катастрофална глад. За месец дана, у тој земљи умрло је 30.000 деце, а смрти у очи гледа више од три милиона људи.

Упркос позивима за хитну помоћ, свет, за сада, ћути. Ни највећи избеглички камп на свету, Дабаб, на граници Сомалије и Кеније, није довољно велики да прими реку гладних.

Емануел Нијабера из УНХЦР-а каже да у кампу има довољно пиће и пристојних хигијенских услова, нагласивши и да је у кампу безбедно, што у је у овој, сукобима и поделама измученој земљи, права реткост.

Решавање хуманитарне кризе у Сомалији, кажу аналитичари, повезано је са питањем судбине државе у којој контролу над различитим деловима држе супротстављени актери.

Председник Сомалије је, први пут после четири године оружаних борби за престоницу, прогласио победу војске над побуњеницима из исламистичког покрета Ал Шабаб.

Тим поводом је сомалијски председник Шариф Ахмед истакао је да је војска напокон успела да сломи отпор и однесе победу над непријатељем.

Ал Каидини следбеници, пак, тврде, да су ''тактички разлози'' повод за повлачење из Могадиша и да не одустају од битке за престоницу.

Због дугогодишње суше, стручњаци су још прошле године упозоравали на надолазећу катастрофу на Рогу Африке. Велика глад, тврде, сада прети и Уганди. Светски донатори, међутим, и даље одлажу помоћ.

број коментара 14 пошаљи коментар
(уторак, 09. авг 2011, 21:27)
!!! [нерегистровани]

..

Sto pre treba da se osnuje fondacija za pomoc ljudima u Somaliji... Gde su sada poznate licnosti, SAD, Nemacka, VB, Kina i ostalii??! Srbijo pokazi da si humana zemlja i pomozi nemocnim ljudima u Somaliji../

(понедељак, 08. авг 2011, 02:09)
Nenad [нерегистровани]

Sramota

Amerika i EU daju pare teroristima u Libiji da ubijaju Libijski narod kako bi svrgli Gadafija a za ovu decu sto umiru ih bas zabole...

(недеља, 07. авг 2011, 21:53)
anonymous [нерегистровани]

@Somalija

Jeste Gadafi sigurno bi pomogao, nije on dzabe drzao svoje milijarde u stranim bankama.

(недеља, 07. авг 2011, 20:22)
anonymous [нерегистровани]

Aha

Nemoj lupati gluposti, Gadafi ne bi nikada poslao pomoc Somaliji ni ikome drugome.

(недеља, 07. авг 2011, 18:56)
Voroncov [нерегистровани]

Tragedija

To je strašna tragedija. Prvo suša kao prirodna nepogoda, potom sukobi među zavađenim stranama u narodu. a onda potpuna nezainteresovanost bogatog sveta da spašavaju jadna ljudska bića od strašne smrti izazvane glađu. Dakle ljudi, deca, umiru na očigled bogatog i dobro uhranjenog sveta koji im ne da ni mrvice sa bogate trpeze.

(недеља, 07. авг 2011, 16:44)
anonymous [нерегистровани]

oruzje

Oruzje Somaliji kao i vecinom africkim i juznoamerickim zemljama prodavao je SSSR a kasnije Rusija da bi se borili protiv zapadnih imperijalista. Posle oslobadjanja od kolonolizma vodje su se pobili medju sobom ko ce stvoriti bolji socijalizam u kome niko nece raditi a svi ziveti kao u raju.

(недеља, 07. авг 2011, 16:16)
anonymous [нерегистровани]

Somalija

Da nije bilo rata u Libiji Gadafi bi im posalo pomoc sigurno.

(недеља, 07. авг 2011, 12:30)
anonymous [нерегистровани]

Niko

I bas Niko os svih zvanicnika na svetu nije odregaovao i poslao hranu pa sramota jedna gde ovaj svet ide.Mi ljudska vrsta smo najvece zivotinje na planeti zemlji

(недеља, 07. авг 2011, 11:46)
anonymous [нерегистровани]

re: "oruzje-Soamlija"

preciziraj koja Somalija. Ako je ona druga, onda se zna odakle to oruzje dolazi i zasto.
Porobljavanje do kosti na sve nacine.

(недеља, 07. авг 2011, 10:45)
anonymous [нерегистровани]

Bezdusnici!

Da li se iko na tom bezdusnom i bogatom Zapadu potresao zbog tragicne situacije gladnog stanovnistva Afrike? Jok, zapadim silama je vaznije da od africkih zemalja otmu sto vise prirodnih resursa radi sto konfornijeg zivota sopstvenioh podanika, jednako obezdusenih kao i njihovi lideri! Humanizam, demokratija, ljudska prava - sve je to laz, laz, laz, koju nam prosipaju kako bismo se mi mali "klali" zarad tih uzvisenih ideala dok se oni veliki smeju nasoj naivnosti. A oni, veliki, nestedimice, trose velike novce ( dolare, evre) na osvajacke ratove, ne hajuci za gladna ljudska bica sirom planete.