Рат племена

Либијски побуњеници пред ратом племена. Неповерење расте. Гадафи изнутра "буши" ионако разједињен покрет. Рат у Либији добија нову димензију. Број цивилних жртава процењује се на око 1.100. Унутрашњи обрачуни у Бенгазију показали да устаници нису много симпатичнији од Гадафија. НАТО остао без мета.

01.02 - Либијска војска испалила неколико пројектила на италијанску фрегату Берсаљери у водама недалеко од Злитана, али су ракете пале бар два километра од брода.

23.21 - Неповерење међу племенима на истоку Либије расте после убиства генерала Јонуса. У Бенгазију ухапшено више од 100 наводних сарадника Гадафија. Број убијених у серију обрачуна немогуће утврдити. 

16.45 - Гадафијеве снаге испалиле неколико пројектила у правцу бродова НАТО код Злитана, али су ракете пале прилично далеко од ратних бродова. 

14.30 - Заустављен продор Гадафијевих снага код Злитана. 

12.18 - Жестоки напади НАТО авијације на положаје либијске војске око Злитана. 

02.20 - Команданти побуњеника тврде да их од освајања Бреге дели само неколико минских поља. Устаници који се враћају са фронта, пак, помињу жестоке борбе и велике губитке. 

Почетак Рамазана уништио је ионако слабе наде неколицине западних лидера да ће до муслиманског празника успети да отерају Моамера ел Гадафија са власти и државу предају у руке демократски настројеним побуњеницима.

Обе тезе су се показале као погрешне. Гадафи још увек контролише више од две трећине државе, док су се либијски замеци демократије, првом згодном приликом, претворили у надобудне и бескрупулозне каријеристе, спремне на свакојака недела, укључујући и убиства политичких ривала.

Мистериозно убиство генерала Фатеха Абдела Јуниса, некадашњег шефа Гадафијеве полиције који је пребегао на страну побуњеника, изазвало је дубоку пукотину у редовима устаника, који већ данима покушавају да дефинишу шта се, у ствари, десило.

Слична ситуација је и на фронтовима. Гадафијеве снаге су у последња 24 часа изненадиле побуњенике код Злитана и у јуришу на њихове положаје убиле седам устаника, чиме је заустављена  офанзива на тај град дуга неколико недеља.

Побуњеници су, како се чини, упали у заседу у Злитану, јер су их Гадафијеве снаге ухватиле у унакрсну ватру, пошто је претходница успела да дође до центра града. Осим седам убијених, на страни устаника рањено је 45 бораца.

После десетак дана узастопних порука народу у свету, Гадафи је место уступио сину Сеифу ел Исламу, који је поручио да ће се Либија борити до коначног ослобођења.

Готово истовремено, британски министар одбране Лиам Фокс рекао је да се победа устаника у рату против Гадафија не чини претерано реалном опцијом, полажући наде у државни удар који би могао да организује неко од најближих сарадника либијског лидера.

"Кључ решења либијске кризе лежи у томе да ли ће неко од најближих Гадафијевих сарадника схватити да је његов положај безнадежан", рекао је Фокс.

Или, како пише британски Гардијан, Британци и Французи увек могу да се надају да ће у таласу прилично несмислених напада "имати среће", па ће погодити Гадафија.

број коментара 71 Пошаљи коментар
(петак, 05. авг 2011, 00:03) - ver [нерегистровани]

ministar zeleznize

U Libiji se gradila brza zeljeznicka pruga,duplog kolosjeka duzine 2200km kao i svi prateci objeti,pa je sasvim normalno da ima i ministra.

(четвртак, 04. авг 2011, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Либија

"@Libija

A onaj ministar zeleznice koja nema pruge jel to bese mladji ili stariji Gadafijev sin?"
Јеси ли то хтео да испаднеш духовит или да ми "спустиш" ? Јел треба да се постидим ? Не знам која је сврха питања али мој одговор је : Не знам. Ајд` нека ти буде да си ми доскочио. хехехе

(четвртак, 04. авг 2011, 15:12) - vranje [нерегистровани]

Hvala Pero....

Hvala Pero....I gotovi su...Gadafi napred

(четвртак, 04. авг 2011, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Pero!

Hvala na svezim informacijama, RTS danas zatajio. Cuvaj se! Podrska Gadafiju i lojalnim libijcima!

(четвртак, 04. авг 2011, 14:46) - anonymous [нерегистровани]

Pera-Bengazi

Ovde u Bengaziju jos uvek se cuje rasulo i pucnjave...elementi libijske vojske se uveliko osecaju u gradu teroristi su trenutno u severnom delu grada ,drze luku dok gadafijeve pristalice drze ceo juzni i istocni deo ukljucujuci aeodrom.Pozdrav od Pere iz Bengazija.

(четвртак, 04. авг 2011, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

@Libija

A onaj ministar zeleznice koja nema pruge jel to bese mladji ili stariji Gadafijev sin?

(четвртак, 04. авг 2011, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

grad

nekako im se ti brodovi uvek izmaknu,domet raketa Grad je svega 20 kilometara,da bar imaju nas Orkan M87 dometa 50 kilometara.

(четвртак, 04. авг 2011, 14:15) - mida [нерегистровани]

Daj Boze

dace da pravda pobedi da narod Libije zivi po svojim zakonima da nastavi zivot koji je bio pre nato agresije.Agresori/zlikovci,ubice kuci,po povratku dabogda popadali u Mediteran da nikada i nigde vise ne delite vasu demokra tiju.

(четвртак, 04. авг 2011, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

Bengazi

Dali neko zna sta se desava u Bengaziju.Po blogovima,vec nekoliko dana, kruze vesti da je zarobljeno 15 stranaca ,francuza i engleza,koji su bili instruktori.
Vest nije potvrdjena u zapadnim mediima.
Ima li neko kakvu informaciju o tome.

(четвртак, 04. авг 2011, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

ziveo gadafi

svakog dana sam sve zivliji jer znam da libiska vojska na celom sa gospodinom pukovnikom ratuje protiv najvece zlo modernog doba ti borci ratuju za dobrobit svih ljudi u svetu ziveli svi placenici u libiju ziveo gadafi dole nato agresori ziveo gadafi