Нова пресуда Бен Алију

Бивши председник Туниса Бен Али осуђен је на 16 година затвора због корупције. Затворске казне и за Бен Алијеву ћерку и зета. Бивши председник налази се у егзилу у Саудијској Арабији, а ово је трећа пресуда у одсуству.

Суд у Тунису осудио је свргнутог председника Зина ел Абидина бен Алија на 16 година затвора, по оптужбама за корупцију и имовинску превару.

Суд је, такође, осудио Бен Алијеву ћерку Несрине на осам година, а њеног супруга Сакра ел Материја на 16 година затвора, пренео је АФП.

Бивши председник Туниса, који се сада налази у егзилу у Саудијској Арабији, оптужен је да је лично интервенисао како би његова ћерка и њен супруг могли да купе две парцеле по нижој цени у богатијој четврти туниске престонице.

У другом случају, Бен Али и његов зет су оптужени да су стекли земљиште у четврти која је првобитно била намењена за изградњу парка, али је касније промењено да је то грађевинско земљиште, чиме је значајно повећана његова вредност.

Бен Али је са супругом отишао у Саудијску Арабију средином јануара, пошто је под притиском вишемесечних демонстрација напустио власт.

Бен Али је већ два пута осуђен у одсуству. Због поседовања оружја, наркотика и илегалне трговине археолошким антиквитетима 4. јула је осуђен на 15 и по година затвора и новчану казну од 54.000 евра.

Прошлог месеца, он и супруга су осуђени на по 35 година затвора и 45 милиона евра због злоупотребе државних фондова, пошто је полиција у њиховој палати нашла већу количину новца и накита.

Бен Али је прву пресуду одбацио као "пародију правде" и "политичку ликвидацију".

Тунис је издао међународни налог за хапшење Бен Алија и захтевао његово изручење.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 29. јул 2011, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

tija

"tijo" gde Libija. Izglada si je vec proglaijo mrtvom:( Il je "toma" upleo svoje gajtane Nedaj boze.Ovaj nas Gadafi postao dosadan i za vu nasu bracu serbere Dugo se drzi, ko ce ga prati toliko Serberi to svrsili s nato za tri mesec A dosadni Gadafi bi vecno da ratuje ne moze to bre tako Sto je doste dosta je !