Пад Бреге

Либијска војска повукла главнину снага из Бреге после четири дана офанзиве устаника. Велики губици на обе стране. Међу устаницима 15 мртвих и најмање 274 рањено. Либијска војска минирала прилазе граду, НАТО засипа Гадафијеве снаге бомбама. Следећа станица, Рас Лануф.

22.23 - Либијске власти демантовале да су побуњеници заузели Брегу и истакле да су снаге лојалне Гадафију потиснуле побуњенике и нанеле им озбиљне губитке.

17.17 - Русија неће понудити азил Гадафију, изјавио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

14.41 - У Бреги остало још 150 до 200 Гадафијевих војника, од око 3.000 колико их је било на почетку офанзиве побуњеника.

12.47 - Главнина Гадафијевих снага се из Бреге повукла ка Рас Лануфу. Побуњеници због мина оклевају да уђу у центар града. Чини се да је битка за Брегу завршена.

11.11 - Главнина побуњеничких снага још увек најмање девет километара до Бреге.

Побуњеници су, четири дана после почетка највеће офанзиве коју су предузели од почетка рата, успели да уђу у Брегу, где су њихов продор зауставиле мине и жесток отпор либијске војске. Међу побуњеницима погинуло најмање десет бораца, скоро 200 је рањено.

Како се чини, у град је, поново, ушла претходница побуњеничких снага, али су се устаници, пошто су у претходна два дана узмицали на ободу града, овај пут ухватили у коштац са либијском војском на улицама Бреге.

"Мање групе су успеле да се пробију у град, али не контролишемо град још", рекао је портпарол побуњеника Мухамед Зави.

Званичници у Триполију нису, међутим, желели да коментаришу развој ситуације у том граду, па је немогуће створити праву слику о току борби у Бреги.

Јуришни авиони и борбени хеликоптери НАТО-а већ сатима нападају истурене положаје Гадафијевих снага, покушавајући да отворе побуњеницима пролаз у центар Бреге, али и пут који води ка том граду у покушају да спрече војску да до линије фронта довуче појачања.

У коначном билансу у последња 24 часа, НАТО је код Бреге уништио један тенк, пет оклопних возила и два вишецевна ракетна бацача.

Устаници, који већ данима апелују на добровољне даваоце крви, убацили су у битку за Брегу све снаге, сматрајући да би освајање тог града могло представљати прекретницу у сукобу који је почео још у фебруару.

Читава битка праћена је жестоком артиљеријском паљбом на обе стране.

Евентуални пад Бреге, где се налазе највећа либијска нафтна постројења, значио би за побуњенике велику победу, док би Гадафија у некој будућој преговарачкој прерасподели оставило без најбитније луке и највеће рафинерије.

Брега, која се налази на 750 километара од Триполија, прелазила је неколико пута из руке у руку од почетка борби у фебруару. Ипак, Гадафијеве снаге су успеле да последњих месеци задрже Брегу упркос неколико напада устаника.

Важност Бреге добро илуструју и речи Мусе Ибрахима прошле недеље када је отпочела најновија побуњеничка офанзива.

"Убићемо свакога ко се приближи нашој нафти. Побуњеници, НАТО, не занима нас. Бранићемо нашу нафту до последње капи крви коју имамо", рекао је Ибрахим.

број коментара 99 пошаљи коментар
(уторак, 19. јул 2011, 00:12)
anonymous [нерегистровани]

@jugo -scenario i za libiju

A kose to u Jugoslaviji borio zbog naft,molimte odgovori analiticaru.

(понедељак, 18. јул 2011, 23:55)
anonymous [нерегистровани]

za libiju

Brega nije pala jer su tamo specijalne jedinice libijske vojske a ostala vojska ceka momenat za udar iz pozadine.

(понедељак, 18. јул 2011, 23:14)
McMladen [нерегистровани]

Sačekajmo sutra

Dajte da svane i pogledamo šta se stvarno zbiva. Hiljadu puta smo čuli da je grad te u rukama pobunjenika te u rukama vojske. Nemojmo brzopleto da donosimo zaključke.

(понедељак, 18. јул 2011, 22:51)
anonymous [нерегистровани]

Pala je ili nije pala

Dajte ljudi, da li je Brega pala ili nije pala.
Da je normalni rat ja bih znao da Brega nije pala. U naseljenim mjestima nema juriša. Borbe se vode sza svaki kvart, ulicu, pa i zgradu.

Ako je na CNN objavljeno da je Braga pala onda je pala pa makar i ne pala.

(понедељак, 18. јул 2011, 22:39)
anonymous [нерегистровани]

врло могуће

Да се борбе за град још воде јер је врло мала шанса да се једно утврђено место тако брзо заузме ако се узме у обзир да га бране снаге готово подједнако бројне и добро наоружане као и нападачеве. Не би ме чудило да је и ово једна од Гадафијевих замки у које су побуњеници олако упадали у неколико наврата (баш у Бреги једном приликом ако се не варам). У супротном заузеће Бреге је свакако значајан добитак, али за крајњи исход рата, који се ни не назире то апсолутно ништа не мора да значи.

(понедељак, 18. јул 2011, 22:39)
anonymous [нерегистровани]

Следећа станица

Следећа станица, Рас Лануф.

(понедељак, 18. јул 2011, 22:37)
Gadafi = Sloba [нерегистровани]

beži iz Brege

Vera, čak i ako nisi stvarna, beži iz Brege to nije naš rat! to je rat libijskog naroda protiv tiranije, ovi što se mešaju zbog nafte ce docekati da se svo to oruzje koje su davali borcima okrene protiv njih. Kao mudzahedini u Afganistanu pre dvadeset godina

(понедељак, 18. јул 2011, 21:59)
anonymous [нерегистровани]

Slobodan - Tripoli

Kao sto kaze Vera iz Brege da je mirno je tacno. Pobunjenici nisu ni prisli Bregi a kamoli osvojili grad. Tamo se nalaze velike snage Libijske armije i neznam kako bi pobunjenici uopste i uspeli da udju i osvoje grad. To je za sada nemoguce. U Tripoliju se ljudi smeju na ovakve propagandne vesti i mogu da vam kazem sto posto da je Libijski narod ujedinjen kao i armija koja ce se boriti do poslednjeg. Ako bi pobunjenici nekim cudom i dosli do Tripolija trebalo bi im godine da ga osvoje.

(понедељак, 18. јул 2011, 21:52)
anonymous [нерегистровани]

Vera, hvala Vam

Veri, medicinskoj sestrti iz Brege, puno hvala na informaciji. Jako su nam dragocene vesti sa lica mesta.

(понедељак, 18. јул 2011, 21:50)
med. sestra Vera [нерегистровани]

Slobodna Brega

Informacija da su teroristi usli u bregu je lazna, samo toliko.
Puno pozdrava iz mirne Brege.