Микроби уместо И-Тија

Упркос бројним спекулацијама да је Наса пронашла живот на Сатурну, или његовом месецу, научници су вечерас саопштили да су у једном језеру у Калифорнији пронашли нови облик живота.

Истраживачи Америчке свемирске агенцијe открили су микробе за које се веровало да је немогуће да уместо фосфора у својој биохемији користе арсен, саопштено је на вечерашњој конференцији за новинаре у седишту Насе у Вашингтону.

Иако се данима спекулисало да је Наса пронашла нови облик живота у свемиру, на Сатурну или његовом сателиту, најновије истраживање умногоме ће допринети досадашњем традиционалном погледу на живот и еволуцију.  

Астробиолог Фелиса Вулф-Симон објаснила је да пронађени микроби у Моно језеру у Калифорнији, упркос великом салинитету и енормним количинама арсена, обилују животом.

Научница је објаснила да је тим успео да узгоји микробе у блату тог језера које је пуно арсена.

Арсен се, према њеним речима, у тим микробима понашао као фосфор и делимично постао ДНК микроба.

Професор Џејмс Елсер објаснио је, на конференцији за новинаре, да фосфор гради нуклеинске киселине у организмима и упутио на чињеницу да је веома редак елемент на Земљи.

Елсер наводи да је откриће веома важно, јер је пронађен елемент способан да замени фосфор и на тај начин променио темеље биохемије на планети.

Стеве Бенер из Фондације за примењену молекуларну еволуцију истакао је да резултате истраживања треба узети условно, јер не постоји чврста молекуларна структира због чега је ДНК нестабилан и долази до пуцања ланца.

Најављивана конференција за новинаре из седишта Насе покренула је лавину коментара и еуфоричних нагађања да је сонда Америчке свемирске агенције која се недавно вратила из експедиције, пронашла доказе да у свемиру нисмо сами.

Ипак, најновије истраживање научника Насе још једном је показало да наука никада не спава и да је живот у свемиру могућ, а да је само питање када ћемо га пронаћи.

број коментара 41 пошаљи коментар
(субота, 04. дец 2010, 15:27)
anonymous [нерегистровани]

tužna nauka

izvrtanje i izrugivanje ... eto na šta se svelo jedno veliko naučno otkriće ...

Svi su oečkivali "male zelene" po mogućstvu amasadora sa Marsa ili Saturna, jer to mogu da "svare" ... naučno otkriče koje, sudeći po komentarima, niko ne razume, e to je USA zavera, to je zamlaćivanje, "mikrob umesto ITija" ...

O komentarima tipa "direktive od negde do negde" i sl. suvišno je govoriti.

I NASA ne traži početke i poreklo sveukupnog života na Zemlji (uz sve konotacije koje se mogu izvući iz takve tvrdnje), već pokušava da tim nuačnika, baziran na strukturi života koje imamo na Zemlji, odredi metodologiju potrage za životom na drugim planetama.

Tužno je videti da svaka vest povezana sa naučnim otkrićima završava kao mesto za sprdnju ... ali to govori ko smo i koliki smo ...

(субота, 04. дец 2010, 14:03)
Prnjavor [нерегистровани]

RS

Pa sta bi drugo Amerikanci mogli da plasiraju posle ovih svih skandala u javnost nego ovako nesto.Dobro je da je NASA pocela na zemlji da ispituje i trazi pocetak i nastanak.Posto smo mi Srbi bozanstveni narod i kada pocnu da ispituju Srbe i Srbiju konacno ce shvatiti ko su i sta su.

(субота, 04. дец 2010, 09:42)
Zvezda Kec [нерегистровани]

ocekivano

@"Directives from heaven" Promasio si ne temu,nego kontinent! Hrist ti je u Aziji...
A sto se tice samih mikroba,nisam iznenadjen.

(петак, 03. дец 2010, 23:06)
anonymous [нерегистровани]

Vizija filmova Rat zvezda.

Mozda se izatoga krije da jdnoga dana stvarno nasa Planeta ratuje sa drugim Planetama a da je za to potrebna ogromna Armada stovrena u tz. ogromnim laborima sa drugim vrstama celija..? Deluje smesno ali za buducnost mozda i moguce.. Komentar je pozeljan.

(петак, 03. дец 2010, 21:43)
anonymous [нерегистровани]

"Directives from heaven"

Da bi svako konacno znao ko su vanzemaljci ili UFO , preorucujem site "Directives from Heaven" direkne poruke i saveti od Gospoda Isusa Hrista i Majke Bozje-Bogorodice....citat NE POSTOI ZIVOT NA NIJEDNOJ DRUGOJ PLANETI; vanzemaljci-demoni iz pakla...Hvala Bogu

(петак, 03. дец 2010, 20:59)
anonymous [нерегистровани]

život i forma

Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI) ili potraga za vanzemaljskom inteligencijom ... uobičajena metoda je detekcija i analiza elektromagnetnih signala na različitim talasnim dužinama.

Mnogo pogrešnih informacija i tumačenja povodom ovog otkrića ... da ne idem u stručna objašenjenja ali naučnica koja vodi ovaj projekat je uzela kulturu bajterija iz okruženja sa visokom koncentracijom arsenika i tu istu kulturu, u laboratorijskim uslovima, smestila u rastvor sa svin neophodnim elmentima za opstanak i razmnožavanje osim fosfora. Koncentraciju arsenika je udvostručila u odnosu na prirodne uslove a potpuno uklonila fosfor u odnosu na prirodne uslove.

Bakterije su u takvom rastvoru učinile ono što je nezamislivo za zemaljski život. Nedostatak fosfora, za koji se smatralo da je apsolutno neophodan za bilo kakav život, zamenile su arsenom. Čai i u samim DNA lancima fosfor je zamenjen arsenom. Takve veze nisu toliko stabilne kao originalne ali su bakterije uspešno savladale taj "problem".

U čemu je značaj ... ovo nije evolucija i prilagodjavanje ovo je temeljno nezemaljska forma života (posmatrano u odnosu na bilo koji drugi organizam koji je ikada živeo na planeti).

Pokazalo se da gradivni elementi života za koje se smatralo da su apsolutno neophodni za egzistenciju i razmnožavanje, mogu biti zamenjeni sa sličnim elementom.

Da odem korak dalje, u teoriji bi to moglo značiti da ugljenik koji je takodje gradivni element može biti zamenjen recimo silicijumom ... itd.

Značenje toga je da uslovi za život nisu tako ograničeni i da ne postoji razlog da na bilo kom mestu u univerzumu, život ima problema sa opstankom. Pokazalo se da će ćelija za svoj opstaka uzeti ono što ima u okruženju i adaptirati se. Celokupan zemaljski život je samo adaptacija jedne forme života, koja je iskoristila resurse prisutne na našoj planeti.

Dakle više nije pitanje da li život može opstati i postojati van Zemlje nego koliko različitih formi i oblika taj isti život poseduju u svemiru oko nas.

Ovo je improvizovano objašnjenje maksimalno pojednostavljeno ali suština je data.

(петак, 03. дец 2010, 20:28)
anonymous [нерегистровани]

BINGO

Pred otprilike 18 godina je u jednim srpskim novinama pisalo, izvanzrmaljska bica koja se budu spustila na planetu Zemlju budu govorila srpski.E pa to bi se moglo i ostvariti.

(петак, 03. дец 2010, 18:18)
deja [нерегистровани]

gotovo je

Vanzemaljci će nas sve pojesti!

(петак, 03. дец 2010, 17:39)
Branko [нерегистровани]

SETI

Seti je kada vidis vanzemaljce pa se onda posle 10-ak godina SETIš da to u stvari nisu bili vanzemaljci nego meteorološki baloni, eto to je ukratko SETI.

(петак, 03. дец 2010, 15:55)
Bgd [нерегистровани]

Licno zapazanje

Ovo otkrice jesete izuzuzetno znacajno za nauku, neki kazu da je nemerljiv njegov znacaj. Dobro jeste za naucnike ali za nas koji se u to ne razumemo verujem da ne predstavlja nista zncajno. To se u buducnosti mozda promeni pa mi obicni tek tada shvatimo njegov znacaj.

Ovo otkrice bih poredio sa otkricem (mozda preterujem, vreme ce pokazati) formule za teoriju relativiteta Alberta Ajnastajna. E sad da li iko misli da u to doba kad je on objavio tu formulu da je obican svet bio ne znam koliko zainteresovan za to ili odusevljen? Naravno da nije, jer nisu ni razumeli sta to predstavlja, ali za naucnike je to tada bila senzacija. E zato danas mi svi znamo znacaj te forumule, pa ce tako isto nadam se nasi unuci shatiti znacaj ovog danasnjeg otkrica.