Осуђен амерички војник за убиство Ирачана

Амерички војник који је признао умешаност у убиство четири ирачка затвореника, осуђен је на осам месеци затвора. Нове оптужнице против америчких војника најављене за новембар.

Војни суд у Немачкој осудио је америчког војника Стивен Рибордија (25) за саучесништво у четвороструком убиству Ирачана.

Окривљени је признао злочин и пристао да сведочи на суђењу другим војницима.

Риборди се терети да је почетком 2007. године био присутан када је група америчких војника убила четворицу ненаоружаних Ирачана који су имали лисице на рукама и повезе преко очију.

Америчка војска саопштила је да тела убијених никада нису пронађена и да не могу да потврде детаље инцидента.

Војни суд је одбацио оптужбе за убиства са предумишљајем.

Учесник у истом злочину, Белмор Рамос који је признао да је учествовао у завери ради убиства са предумишљајем и пристао да сведочи у процесу против осталих осумњичених, осуђен је прошлог месеца на казну затвора од седам месеци.

Риборди и Рамос избачени су из америчких оружаних снага.

Сведоци су индентификовали још тројицу војника за које се сумња да су непосредни извршиоци злочина. Против њих су подигнуте оптужнице и очекује се да ће им суђење почети у новембру.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 03. окт 2008, 16:06) - Dragisa [нерегистровани]

Zalosno

Stvarno je zalosno i ovo je jos jedan vid nepravde, samo 8 meseci zatvora, pa za ubistvo zivotinje se duze robija, ali sve nam je jasno pa on je Amerikanac zar ne. Ubija i radi sta hoce i dobije za to malo duzi godisnji odmor.