Подршка српском председавању ГС УН

На састанку Високог савета председника Генералне скупштине Уједињених нација у Паризу дата подршка српском председавању ГС УН и формулисани стратешки савети у вези са најважнијим глобалним темама у надлежности овог тела.

У Паризу су, на састанку Високог савета председника Генералне скупштине Уједињених нација, формулисани стратешки савети у вези са најважнијим глобалним темама у надлежности овог тела и дата је подршка српском председавању ГС УН.

Кључне теме састанка биле су глобални одговор на економску кризу и нова развојна политика за период после 2015. године, саопштено је из кабинета председника ГС УН Вука Јеремића.

Размотрена је политичка и економска ситуација у Европи, као и најновији развој догађаја у источној Азији и Африци, а разговарало се и о унапређењу привредних веза са Латинском Америком.

Посебан акценат стављен је на грађење широког консензуса за интервенцију УН у Малију, која за циљ има искорењивање радикалног исламског тероризма и очување територијалног интегритета ове државе чланице УН.

Јеремић је Танјугу рекао да српско председавање очекују велики изазови у наредних шест месеци, од организовања бројних тематских дебата, од којих је прва 10. априла о међународним кривичним ad hoc трибуналима, до одржавања неколико међународних конференција у Њујорку.

Јеремић је истакао да састанци Високог савета дају додатни кредибилитет и ауторитет српском председавању ГС УН и Србији на интернационалној позорници, нагласивши да само кроз грађење доброг радног односа са кључним међународним актерима, Србија може да ојача своју позицију и тежину у међународној заједници.

Један од закључака састанка Високог савета је да се приступи изради стратешког документа "Изазови за УН у 21. веку", који ће бити један од кључних писаних трагова и легата српског председавања Генералном скупштином.

У Високом савету председника ГС УН налазе се између осталог економиста Џефри Сакс, бивши руски премијер Јевгениј Примаков, некадашњи шпански шеф дипломатије Мигел Анхел Моратинос, Тидиане Гадио, бивши дугогодишњи министар спољних послова Сенегала, Хасан Вирајуда бивши шеф дипломатије Индонезије, Мишелин Калми Реј бивша председница Швајцарске, Хосе Мигел Инсулса, генерални секретар Организације америчких држава.

број коментара 4 пошаљи коментар
(недеља, 24. феб 2013, 18:53)
anonymous [нерегистровани]

Trezveno i istrajno

Jeremicu bravo, dobri uspjesi nece izostati, a potrebni su svagdje na planeti.

(недеља, 24. феб 2013, 12:09)
anonymous [нерегистровани]

Izazovi za UN u 21.veku

su dosta jasni i vrlo dobro definisani zahvaljujuci g.Jeremicu i viskom savetu koji sacinjavaju vrsni diplomati i politicari i to je legat koji kako kaze g.Jeremic Srbija ostavlja UN.Ali kakav je nas izazov u 21.veku?Sta je to sto mi kao zemlja treba da definisemo pre svega u svojim sopstvenim glavama i kakvo stratesko opredeljenje treba da stvorimo da bi prestali da ponavljamo svoje verovatno KONACNO naucene lekcije iz istorije i da bismo konacno uhvatili korak sa zivotom, sadasnjoscu i buducnosti.Mozda je nas izazov bas da ostavima okostala ubedjenje i predrasude proslosti i da se okrenemo buducnosti ali da pritom ne izgubimo postovanje i samopostovanje?

(недеља, 24. феб 2013, 11:49)
anonymous [нерегистровани]

Neshvatljivo

da jedan politicar ovakvog kalibra za DS nije pogodan clan ,tako sta samo se kod nas u Srbiji moze dasiti .Ziveo V.Jeremic zivela Srbija !

(недеља, 24. феб 2013, 11:41)
anonymous [нерегистровани]

Jeremic je pravi Vuk

nasa najveca politicka licnost koju je srbija u zadnjih nekoliko decenija imala. Hvala gospodine Jeremecu za sve sto cinite za celovitu Srbiju.