После урагана, страх од зиме

Због све нижих температура десетинама хиљада људи којима је ураган "Сенди" однео кров над главом мораће да се обезбеди друго пребивалиште. Смештај ће морати да буде обезбеђен за најмање 30.000 грађана. Влада Хаитија затражила хуманитарну помоћ.

Становници Источне обале САД и даље се суочавају с нестанком струје, недовољно горива и безакоњем на улицама, седам дана после удара "суперолује" Сенди, а додатну забринутост изазивају све ниже температуре.

Гувернер америчке државе Њујорк Ендрју Куомо рекао је да ће због ниских температура десетинама хиљада људи, чије су куће уништене у олуји, бити потребно обезбедити друга пребивалишта.

Куомо је рекао да неће бити могуће остати у кућама без грејања када захладни и да ће они који су до сада одбијали да напусте своје домове морати то да учине и да ће им бити потребан нови смештај.

У Њујорку, у деловима града који су и даље без струје, отворена су нова склоништа где становници могу да се загреју. Онима који желе да остану у својим домовима, град је обезбедио 25.000 ћебади.

Градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг истакао је да се очекује да ће град морати да нађе смештај за 30.000 до 40.000 људи.

"Разговарао сам с многим људима који су забринути, фрустрирани и којима је хладно. Тамо нема струје, а температуре падају. Чак и они који имају генераторе имају проблем с набавком горива", рекао је Блумберг после посете плажи Рокавеј у Квинсу.

Многи који су планирали да учествују у отказаном Њујоршком маратону у недељу ујутро су се упутили на Статен Ајленд како би помогли жртвама олује.

Олуја је однела 107 живота у 10 америчких држава, изазвала прекид струје за 8,5 милиона људи и отказивање скоро 20.000 летова.

Економска штета се процењује на 50 милијарди долара. Електричну енергију и даље нема више од 2,2 милиона људи. У Њујорку је без струје 875.000 грађана, укључујући 460.000 становника Лонг Ајленда.

Један од највећих проблема насталих после олује је недостатак горива.

Широм Њујорка и Њу Џерсија испред бензинских станица формиране су километарске колоне аутомобила и пешака с канистерима. Гувернери две државе најавили су да ће добити помоћ и увели су мере за лакшу дистрибуцију горива.

Због упадања преко реда и неколико хапшења, на бензинским станицама је појачано присуство полиције.

Грађани страхују од повећања криминала, посебно током ноћи у неосветљеним четвртима. Неки криминалци се представљају као радници јавних служби како би могли да уђу у куће.

број коментара 5 пошаљи коментар
(понедељак, 05. нов 2012, 10:48)
anonymous [нерегистровани]

Oni i ne misle da glasaju

pitam se kako ce ovi ljudi glasati bez struje...

(понедељак, 05. нов 2012, 10:30)
anonymous [нерегистровани]

hmm

A ako nisu osigurali od poplava...

(понедељак, 05. нов 2012, 10:02)
anonymous [нерегистровани]

Montazne

Montazne....dobice nove,garancija na njima je 100 godina

(понедељак, 05. нов 2012, 08:43)
anonymous [нерегистровани]

e...

kakve su im ovo kuce pa to je uzas...

(понедељак, 05. нов 2012, 01:37)
anonymous [нерегистровани]

Priča

...A treće prase je bilo pametno i sazidalo je kuću od cigle...