Берлусконију смањена казна

Првобитно изречену затворску казну од четири године, суд у Милану је преиначио на годину дана. Казна је смањена због Закона о амнестији из 2006. године. Бившем италијанском премијеру, осуђеном због фискалне проневере у афери "Медиасет", забрањено је вршење јавне функције три године. Адвокати најавили жалбу.

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони осуђен је у Милану на четири године затвора и три године забране вршења јавне функције, због проневере и утаје пореза преко пословања медијске компаније "Медијасет". Међутим, суд је убрзо након тога преиначио затворску казну на годину дана.

Наиме, суд је одлучио да због Закона о амнестији из 2006. године, који је донет да би се смањила пренатрпаност италијанских затвора, смањи затворску казну.

Берлускони, који није присуствовао суђењу, је оценио пресуду као "нестварну", додајући да је она резултат "политизованог" судства због којег Италија више није демократија.

Адвокати бившег италијанског премијера су најавили жалбу, напомињући да је "пресуда апсолутно невероватна", јер је бивши премијер прошле године био ослобођен готово идентичне оптужбе.

"Пресуда је апсолутно невероватна. Надамо се да ће суд другачије приступити приликом жалбеног поступка", истакли су адвокати Пијеро Лонго и Николо Гедини, додајући да је пресуда у потпуној супротности са правном логиком.

У суђењу за "Медиасет" Берлускони је оптужен да је вештачки надувавао цене права на дистрибуцију филмова, које су најпре куповала предузећа у његовом власништву, а онда их продавала компанији "Медиасет", која је такође делом у Берлусконијевом власништву.

Група је тако формирала црне фондове у иностранству и смањила своју добит у Италији да би плаћала мање порезе.

Медиасет је медијска компанија коју је 1970. године основао Берлускони, а данас у њој има 38,6 одсто удела.

У овом случају је с Берлусконијем било оптужено још десет особа. Суд је одредио већу казну него што је тражио тужилац, који је захтевао три године и осам месеци затвора за Берлусконија. Тужилац је такође тражио затворску казну за председника "Медиасета" Феделеа Конфалонијерија, али је њега суд данас ослободио оптужби.

Суд је додатно наложио да оптужени треба да плате 10 милиона евра у италијански буџет.

Берлускони је три пута био премијер Италије, а последњи пут од 2008. године до новембра 2011. године када га је заменио Марио Монти.

Суђење је почело пре шест година, и прекидано је више пута, последњи пут у априлу 2010. после усвајања закона којим је Берлусконију одобрен имунитет од судског гоњења од 18 месеци.

Прво рочиште после прекида одржано је у фебруару. До сада је Берлускони неправоснажно осуђиван три пута 1997. и 1988. године на укупно шест година и пет месеци затвора за корупцију, проневеру и илегално финансирање једне политичке партије.

Бивши италијански премијер је ослобођен тих оптужби или су оне застареле.

Чека се још расплет "Рубигејта"

Берлусконију се суди, поред утаје пореза, још и по оптужбама да је платио за секс са 17-годишњом Мароканком Каримом Ел Маруг, познатијом као Руби, и покушао то да прикрије, чиме је злоупотребио свој положај. 

Уколико буде проглашен кривим за навођење малолетнице на проституцију, Берлускони ризикује затворску казну до три године, а ако се утврди да јесте злоуптребио службени положај, могао би да у затвору проведе и до 12 година.

Контроверзни медијски магнат, био је премијер у три наврата. Лидер је Партије за слободу, која је нагло изгубила на популарности откако је он отишао са власти.

Његов последњи мандат обележили су бројни скандали, а највећи од њих завршио је у судници.

број коментара 10 пошаљи коментар
(петак, 26. окт 2012, 20:57)
anonymous [нерегистровани]

Italija

Koji mafijas. Italija je smesna drzava. Sta sve taj covek nije uradio, proneverio, opljackao, lagao ... i eto sad on kaze da nema vise demokratije. 100 ljudi bi dobili dozivotnu robiju za ono sto je on radio. Ali eto ... da hoce biti i jedna godina ...

(петак, 26. окт 2012, 19:53)
Nemanja [нерегистровани]

Cekajuci trenutak

Tacno sam samo cekao kada ce da ga oslobode. sada su smanjili, na godinu, a sledece je na uslovnu. Berluskoni je to.

(петак, 26. окт 2012, 19:29)
anonymous [нерегистровани]

Kućni pritvor

Pošto ima preko 70 godina, po italijanskom zakonu neće otići u zatvor, nego će kaznu izdržati u kućnom pritvoru.

(петак, 26. окт 2012, 19:13)
anonymous [нерегистровани]

To je ozbiljna zemlja

Svaka cast.

(петак, 26. окт 2012, 18:52)
anonymous [нерегистровани]

Сумњам

да ће Берлускони отићи у затвор. Сигурно ће га пустити условно или тако нешто.

(петак, 26. окт 2012, 18:32)
Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Niko,

Nije van zakona. Kad ce nasi politicari ici u zatvor ?

(петак, 26. окт 2012, 18:21)
anonymous [нерегистровани]

boban

Nista bas ne verujem.To je ugledan i uspesan biznismen i politicar kao i mnogi sa uzornog nam zapada.

(петак, 26. окт 2012, 17:46)
Sergio [нерегистровани]

Berluskoni

Najveca faca u Evropi svih vremena,Silvio legendo nedaj se.

(петак, 26. окт 2012, 17:12)
anonymous [нерегистровани]

legenda

Ma nema nista od toga. Onda bi svi trebali da idu u zatvor. 

(петак, 26. окт 2012, 16:42)
anonymous [нерегистровани]

68

Tako se to radi u Italiji,hoce li krenuti kod nas...