Сирија, почиње џихад

Ветерани џихада из Авганистана, Чеченије, Либије и Ирака стигли у Сирију где се боре против режима Башара ел Асада. Неколико стотина тих ратника на линији фронта у Алепу. Пут џихада води преко Турске. Главна база је Атмех. После десет дана обуке добијају преводиоце и крећу на фронт.

Неколико стотина муџахедина бори се на страни побуњеника у грађанском рату у Сирији, пише британски Гардијан, наводећи да "пут џихада" у овом рату води преко Турске, одакле се борци пребацују на сиријску територију и, после краће обуке, одлазе у борбу.

Борци су у Сирију стигли из десетак држава, па им је помоћ преводиоца неопходна. Свака јединица има свог преводиоца, а борци на првој линији фронта у Алепу говоре чеченски, таџикистански, турски, француски, саудијски дијалект арапског. Међу њима има много ветерана ратова у Ираку, Авганистану и Јемену.

Чеченима је, чак, дозвољено, да формирају своју јединицу, а сиријски борци муџахедине зову "турска браћа".

Муџахединима, како се чини, недостаје муниција, на шта се посебно жале борци из Либије. Ирачки ветерани су махом на фронт дошли како би избегли хапшење у својој земљи.

Дошљаци се, такође, жале на недостатак искуства сиријских бораца. "Да се боримо против Американаца, до сада би сви погинули", рекао је један од њих. "Јасно је да сиријска војска добија овај рат, али немојте то рећи Сиријцима, јер би им то уништило морал".

број коментара 12 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. сеп 2012, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

Re: zbunjujuće

Nista nije zbunjujuce, tako ce i biti, sad su zavadili Sunite i Siite u Siriji, kao sto su kod nas zavadili prvo katolike i pravoslavce, poslije i jedne i druge sa muslimanima, oprobana i najjaca taktika.

(понедељак, 24. сеп 2012, 15:59) - anonymous [нерегистровани]

obuka

Veterani koji prolaze obuku. E ta im je dobra...

(понедељак, 24. сеп 2012, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

:((

ovo je samo pocetak treceg svetskog rata,a kakve smo srece kroz istoriju rat balkan nece zaobic.I da istorija se uvek ponavlja :)

(понедељак, 24. сеп 2012, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Re-zbunjujuce

Da znas da si u velikoj zabludi. Zna se i ko pije a i ko placa.Za sada piju SAD i ostali na zapadu a ceh su platili Irak, Libija a izgleda da ce i Iran.Sirija je samo smetnja da se desi Iranu kao i ostalima.Sto se tice ostalih arapskih zemalja bogatih naftom, zapad se za sada zadovoljava velikim narudzbinama oruzja, mereno stotinama milijardi dolara.Ali ko ce ga znati, ako ceh zapada bude preveliki, nije iskljuceno da i ostali dodju na red za placanje!!

(понедељак, 24. сеп 2012, 11:43) - anonymous [нерегистровани]

Бежите људи стиже демократија!

!

(понедељак, 24. сеп 2012, 11:21) - anonymous [нерегистровани]

zbunjujuće

Ako padne Sirija, hoće li taj džihad kreniuti i na Iran. Ovo se nezna ni ko pije, ni ko plaća ili sam u velikoj zabludi.

(понедељак, 24. сеп 2012, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Dzihadisti

Kakvi su to dzihadisti koji ne znaju ni Arapski jezik ? Nema veze sa dzihadom, najobicniji placenici.

(понедељак, 24. сеп 2012, 08:49) - Еки [нерегистровани]

Алах

нека им помогне да буду истрајни на том путу и да коначно престане убијање деце и цивила.

(понедељак, 24. сеп 2012, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

Sos

Pa zar se protiv Asada ne bori nezadovoljan sirijski narod...???

(понедељак, 24. сеп 2012, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

@milos

Тешко да ће Сиријска војска успети да победи, на жалост. Сирија ратује против читавог Запада и пуна је терориста. Нема Сиријска војска толико бомби, колико терориста и оружја може да уђе у земљу.