Блиски исток, гнев ислама

Француска полиција на опрезу пошто је магазин "Шарли Ебдо" објавио карикатуре пророка Мухамеда. Радикални исламисти запретили да ће претворити Либију у пакао уколико Америка одлучи да нападне њихове борце у Бенгазију. Маринци спремни, Ансар ел Шарија пуца на беспилотне летелице, које лете изнад града. Аеродром затворен.

16.29 - Хиљаде присталица Хезболаха на протесту у Тиру. Нема инцидената. Истовремено, Ал Каида Магреба најављује нове нападе на америчке дипломате и још жешће протесте. 

14.02 - Француска у страху због реакција због карикатура пророка Мухамеда затвара амбасаде и школе у двадесетак држава. Страни новинари напустили хотеле у Бенгазију. Барак Обама поручио исламских земљама да очекује да заштити западне амбасаде. 

12.58 - Навијачи Новог Пазара, "торцида Санџак", најавили протест у петак у Новом Пазару. Протестна шетња због филма "Невиност муслимана" после молитве, џума намаза. Најављен само један транспарент: "Посланик у мом срцу".

11.14 - Француски специјалци распоређени око редакције магазина Шарли Ебдо, који је, управо, објавио серију карикатура пророка Мухамеда. Прошли пут када је тај лист слично поступио, радикални исламисти засули су редакцију молотовљевим коктелима.

11.07 - Агенти америчког Федералног истражног бироа стигли у Бенгази, тачно осам дана после напада на амбасаду. Кашњење објашњено страхом од могућег новог таласа насиља. 

Напета атмосфера у Бенгазију дошла је готово до тачке пуцања, пошто су радикални исламисти почели да отварају ватру на америчке беспилотне летелице, које већ неколико дана круже изнад града. За сада нема жртава, али су локалне власти биле принуђене да затворе аеродром. 

Ансар ел Шарија, група коју Американци држе одговоном за напад на амбасаду 11. септембра, запретила је да ће претворити Либију у пакао, уколико америчке снаге одлуче да се освете за напад.

"Било каква војна акција гурнуће Либијце у џихад... Уколико дође један Амерички војник са намером другачијом од заштите амбасаде, Либијци ће заборавити на међусобне разлике и кренути у одбрану земље", рекао је портпарол најснажније оружане групе у Бенгазију.

Либијске власти су, истовремено, биле принуђене да затворе ваздушни простор изнад Бенгазија, јер су припадници Ансар ел Шарије у неколико наврата жестоко распалили по америчким беспилотним летелицама, које већ данима скупљају податке о кретању те групе радикалних исламиста.

За сада је, ипак, нејасно колико се америчких специјалаца у овом тренутку налази у околини Бенгазија, али би два ратна брода требало да стигну у воде око овог либијског града у наредних двадесетак часова.

Место злочина: Бенгази

Нови детаљи о нападу на америчку амбасаду се у великој мери разликују од информација које су објављиване непосредно после овог догађаја, укључујући и запањујућу чињеницу да је група радикалних исламиста, која је учествовала у нападу, свега неколико сати касније до згаришта спровела тек пристигле специјалце.

Напад се, како су обавештајни извори рекли француском листу Фигаро, одиграо у две фазе и на две локације, при чему је једино амбасадор Крис Стивенс страдао унутар комплекса, и то од гушења димом, док су остале три жтрве убијене у кући удаљеној од амбасаде око километар.

Либијске власти, како се чини, највише су биле изненађене чињеницом да су исламисти уопште знали за постојање тог другог објекта, који је описиван као "сигурна кућа" у којој је дипломате требало да се склоне у случају какве невоље.

Фигаро тврди да је напад на "сигурну кућу" сигуран показатељ да је акција брижљиво планирана, али и да су радикални исламисти имали приступ у све тајне локалних либијских власти и Американаца.

Једнаку бригу, међутим, изазвала је и информација да је амерички Федерални истражни биро за обезбеђење амбасаде у Бенгазију ангажовао британску компанију, чији су службеници, пак, у тренутку напада били ненаоружани, као и податак да је идејни творац контроверзног филма Невиност муслимана 2010. године био доушник ФБИ.

број коментара 40 Пошаљи коментар
(петак, 21. сеп 2012, 00:47) - anonymous [нерегистровани]

praistorija

živiš ti drug moj u praistoriji a ne u srednjum vjeku. Ako te ne vređam nomoj ni ti mene vređati-to je civcilizacija. čuj tvog stava "mogu koga želim..."

(четвртак, 20. сеп 2012, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Hriscani

Slazem se sa vama ali svemu ima garanica.

(четвртак, 20. сеп 2012, 07:08) - anonymous [нерегистровани]

odgovor:Cudno

Trebali bi da ignorisemo te filmove, a ne da prihvatamo sve sto stize sa Zapada.

(четвртак, 20. сеп 2012, 00:57) - anonymous [нерегистровани]

A sto nema...

A sto nema....karikature o Jahvi i Mojsiju kad o svim drugim bogovima ima???

(среда, 19. сеп 2012, 21:47) - Svetlana [нерегистровани]

O vređanju hrišćana

Da, tačno je da se kroz medije provlače filmovi i programi koji direktno ili indirektno vređaju Isusa Hrista, ali ne zaboravite- jedna od najvećih hrišćanskih vrlina je TRPELJIVOST. I to trpeljivost iz ljubavi.

Reče Isus: "...Ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji vas mrze, i molite se Bogu za one koji vas vređaju i gone, da budete sinovi Oca svog koji je na nebesima, i koji će dati dažd pravednima i nepravednima." (Matej, 5:44)

(среда, 19. сеп 2012, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

dzaba je sve

i onima koji zele poniziti muslimane i onima koji pokusavaju napraviti haos u islamskom svijetu a ne znajuci da upravo iz tih evropskih drzava hiljadama mladih ljudi prelazi u Islam(postoje statistike svake evropske zemlje koliko godisnje predje u Islam)i da uprav ti koji prelaze postaju odani novoj religiji.Sa tim karikaturama samo evropa pokazuje svoje lice i evropske vlade pojedinih zemalja ne znajuci da pred ostatkom sveta padaju toliko nisko.

(среда, 19. сеп 2012, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

Re@Glavnu Ulogu

Gospodine ili gospodjo ljudska neobrazovanost je ona koja vredja bilo kojeg bozijeg poslanika i bilo koju religiju a ne oni koji nisu zavrsili neki fakultet a u ovom slucaju su neobrazovani neki visoki politicari koji diriguju iz dobro udobnih evropskih fotelja uz pozamasne plate.Kako mozes nazvati takvima one koji ne dozvaljavaju da se nad njima vrsi ponizavanje zato sto se Bogu mole svakodnevno.Na karaju krajeva prva civilizacija je potekla upravo otuda koje nazivas neobrazovanim dok je po evropskim zemljama vladala kuga i ostale teske bolesti neznajuci sta je pranje ruku i tela,i ti takve sada smatras obrazovanim zato sto nemilosrdno ruse sve pred sobom radi svoje pohlepe za bogastvom.

(среда, 19. сеп 2012, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Cudno

Hriscanstvo i Isus Hrist se redovno vrijedjaju po medijima zapada(ali i istoka), filmovima, muzici, reklamama, skecevima itd itd. I sta sad, svi bi trebali na ulice rusiti i paliti, prijetiti ljudima? Dajte molim vas, u kojem vijeku zivimo?

(среда, 19. сеп 2012, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

rad..

umesto taj gladan narod da radi da bih preziveo oni se zabavljaju ulicnim cirkusima.te probleme resavaju politicari a ne narod.ova lavina protesta je posla od politicara koji su ih inicirali.

(среда, 19. сеп 2012, 20:10) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Pa hoce da naprave sto vise "kontrolisanog haosa" svuda pa i u Muslimanskom svetu, sto je bila i ostala njihova politika. Parole pa to je sloboda stampe, vlade tu ne mogu nista su isprazne price. Hoce da pravociraju taj narod znajuci gde je najosetljiviji i to je to. Srbija je prosla drugu skolu sa njihovom propagandom, ali sve je to isti cilj. Poniziti druge do kraja, Muslimane u ovom slucaju.