И Кина посустаје?

Кинеска влада очекује мањи привредни раст за ову годину, али и отварање девет милиона нових радних места. Војни буџет повећан на 106 милијарди долара, али и даље релативно мали у односу на САД.

Привреда Кине је почела да трпи последице дужничке кризе у Европи - главног тржишта за њен извоз - и последице слабог опоравка америчке економије. Кинеска влада смањила је прогнозу раста привреде за ову годину на 7,5 одсто, како би привредни развој био одржив и ефикаснији.

На заседању Свекинеског народни конгрес који има три хиљаде делегата и највећи је светски парламент, у центру пажње била су важна друштвена и политичка питања, па и овогодишњи раст привреде.

Последњих неколико година, циљеви које је постављала влада, редовно су премашивани. У 2011. години раст друге по величини привреде света био је 9,2 одсто, али стручњаци очекују "захлађење". Кина треба да се бори и са растућом инфлацијом.

"Главни циљеви у овој години су привредни раст од 7,5 одсто, отварање више од 9 милиона нових радних места, повећање обима извоза и увоза за око 10 одсто и наставак равнотеже плаћања са другим државама", рекао је кинески премијер Вен Ђабао.

Влада жели напредак у реструктурирању индустрије, тако што ће охрабрити приватни капитал да улаже у железницу, финансије, енергетику, телекомуникације, образовање и здравство. Да би подстакли раст потрошње, настојаће да приходи и градског и сеоског становништва прате привредни раст.

"Извештај је реалан, јер је у протекле две године влада урадила много да задржи економски раст и побољша услове живота", изјавио је делегат Чен Џангшуи.

Кина има готово два и по милиона војника и највећа је армија на свету. Буџет стално расте и постао је други по величини иза америчког. Пекинг каже да је једини циљ - одбрана земље.

"Кинески буџет за војску биће повећан за 11,2 одсто и износиће око 106 милијарди долара. Ми имамо велику територију, али наш буџет за одбрану је релативно мали у поређењу са буџетом других великих земаља", навео је портпарол кинеске владе Ли Жаосинг.

На конгресу се полако припрема терен за транзицију власти. Председник Ху Ђинтао и вође Комунистичке партије старије генерације, спремају се да у септембру након деценије власти, предају вођство земље млађима. До тада кинеске власти желе да убеде свет да је власт стабилна и јединствена.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(петак, 30. мар 2012, 11:45) - anonymous8 [нерегистровани]

888

Naravno da su najbogatije mikro drzavice koje broje tudje pare i tako ce uvek biti. Zapad je za mene uvek bio ,,zvezda danica,,i za sve ljude koji zele da zive od svog rada i imaju dostojanstvo,ali nista nije vecno.Dok zapadnjaci prave neke krezere,na kojima se dosadjuju i kucerine koje najveci deo godine nisu iskoriscene, Kinezi jos uvek zive skromno,odnosno ispod svojih mogucnosti,ali imaju veliku investicionu potrosnju(domacini ljudi)I razlika izmedju njih i zapada se ubrzano smanjuje.Imaju moje simpatije.

(субота, 10. мар 2012, 08:05) - anonymous [нерегистровани]

...

Можда Кина не напредује брзо али САД и ЕУ драстично опада а у кини колко толко расте привреда. САД и ЕУ покушавају да им успоре раст али не успевбају, Кина а и Русија плако али сигурно иду напред.

(среда, 07. мар 2012, 09:35) - Spartacus [нерегистровани]

Kina ekonomska veleseila

Naravno da je Kina druga ili treca svjetska ekonomska sila, jer imaju skoro cetvrtinu kompletnog stanovnistva svijeta. Ali kad to podijelite po glavi stanovnika onda pade kina blizu 100-tog mjesta na svjetskoj ranglisti.
Prvo mjesta mislim da zauzimaju Luksemburg, Katar i Norveska.
Konkurentnost Kine na svjetskom trzistu zasnovana je prvenstveno na ekstremno niskoj cijeni radne snage.
Inace taj najbrzi voz na svijetu koji pominjete je njemacki Transrapid.

(среда, 07. мар 2012, 00:55) - Crvene pertle [нерегистровани]

Sve sto Kina prodaje

to je jeftina radna snaga!Evropa ne kupuje na komad cipele pravljene u Kini,vec koliko stane u trgovacki brod!(Nemacki menadzer!)

(уторак, 06. мар 2012, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

Кина неразвијена?

Кина је 2. привреда света!!! Наравно да није та развијеност подједнако распоређена и да су неки делови развијенији од Немачке попут оне железнице али ако посматрамо генерално, просек целе државе, и изражавамо у процентима, Кина је 2. привреда света, најмногољуднија на свету, највећу војску на свету, сачекајте још деценију, Кина ће владати 2х јаче него САД сада! Физички је нико неће моћи спречити! Са овом државом треба имати добре односе, пусти Европу и САД!!

(уторак, 06. мар 2012, 21:46) - Zeljko [нерегистровани]

@imakona jos da raste

Ova prica sa kravama nema veze sa Kinom jer je Kina vec sada 2.ili 3. ekonomija sveta.A procenat je uvek procenat.

(уторак, 06. мар 2012, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

ima kina jos da raste

E svasta ces ovdje procitati, sve ekonomski ''strucnjaci'', Kina 100 godina iza Zapada, a imaju najbrzi i najsavremeniji voz na svijetu, navodim samo jedan od primjera, i ''racunice'' tipa ima vec 100 krava, a ovi kao samo 10 pa nije isto sa 100 na 105 i sa 10 na 20 su za malu djecu.

(уторак, 06. мар 2012, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

Ekonomija!? 2

A ti se bas obruka.Spartakus ti je vrlo lepo objasnio u cemu je stos.U pravu je, samo ti to nisi razumeo.

(уторак, 06. мар 2012, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav prijateljskoj Kini

Samo neka tako nastavi, za dobrobit veceg dela covecanstva.

(уторак, 06. мар 2012, 16:33) - kosmajac [нерегистровани]

ima kina jos da raste

neko rece sta bi zapad dao rast od barem 4%,pa kad imas jednu kravu i kupis jos jednu rast ti je 100%,e ako imas 100 krava a kupis 10 rast je samo 10%,kina raste zato sto je 100 godina ispod zapada pa ima lufta ovi su dosegli vrhunac odavno sad polako padaju.