Немачка без председника

Канцеларка Ангела Меркел други пут остала без шефа државе, пошто је немачки председник Кристијан Вулф поднео оставку. Тужилаштво тражило да се Вулфу укине имунитет како би против њега био покренут кривични поступак. Председник Бундесрата Хорст Зехофер обављаће функцију председника до избора новог шефа државе.

Председник Немачке Кристијан Вулф поднео оставку због оптужби о финансијким односима са богатим бизнисменима и спорног полумилионског кредита за куповину куће. Поред тога, Вулф се сумњичи и за многе друге незаконске радње, које се, углавном, односе на период док је био шеф владе Доње Саксоније.

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да жали због оставке Вулфа, напомињући да ће у најкраћем року почети преговоре са опозициом како би се што пре дошло до постизања консензуса око будућег кандидата за председника.

''Са социјалдемократама и зеленим разговараћемо да би могли да предложимо једног заједничког кандидата за председника државе'', рекла је Меркелова. 

Државно тужилаштво Хановера затражило је укидање имунитета председнику државе Кристијану Вулфу, како би против њега могао да буде покренут кривични поступак, а медији сазнају да би и он и канцеларка Ангела Меркел, можда, могли ускоро да се обрате јавности.

Ово је први пут у историји Немачке да је једно државно тужилаштво затражило укидање имунитета шефу државе, а опозиција најављује да ће у Бундестагу гласати да се одузме имунитет Вулфу.

Вулф се од краја прошле године налази под притиском због сумњи за противправно стицање добити и нејасан однос с богатим људима, које он назива пријатељима, у време док је био председник владе Доње Саксоније.

"Ова одлука државног тужилаштва Хановера донета је независно, после интензивних, колегијалних саветовања. Упустава надлежних служби није било'', наведено је у објашњењу одлуке тужилаштва о захтеву за укидање имунитета.

Меркелова је други пут у свом мандату остала без шефа државе, што се у немачкој историји још није догодило.

Истраживања јавног мњења показују да је она популарнија него икада, а Немачка једина европска земља која успешно води битку с кризом евра.

Вулф се, после спорног кредита, спорног ''аудија'', али и ''шкоде'', скупих, а неплаћених одмора, нашао и на удару сазнања о председниковим богатим пријатељима који су, уместо њега, изгледа, ''извлачили'' своје ''платинијум'' кредитне картице.

Вулфове муке су почеле крајем прошле године, када је штампа открила да је, док је био шеф владе Доње Саксоније, приватно узео, а у одговору посланицима прећутао полумилионски кредит, који је повољно добио од жене једног немачког бизнисмена.

Вулф је најмлађи немачки председник и први рођен по завршетку другог светског рата. Он је рођен у Оснабрику 1959. године, правник је по струци, демохришћанин, као и Меркелова, по политичком опредељењу и на функцији шефа немачек државе је од 2010.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(субота, 18. феб 2012, 10:17) - bild: [нерегистровани]

Wulfa je advokat kostao...

4000€ nadan!

(петак, 17. феб 2012, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Naravno da je jaka,

tacno tako!

(петак, 17. феб 2012, 18:03) - anonymous [нерегистровани]

zasluga medija

Da se ticalo gospodje Merkel Wulf bi i sada bio predsednik ali tu je jako i sposobno medijsko mnjenje koje "kontrolise" sta se dogadja u jednoj demokratskoj drzavi.Svaka cast novinarima i nezavisnoj stampi koja po ko zna koji put smenjuje koruptivne politicare.

(петак, 17. феб 2012, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

ovo je odlican primer kako uredjena i jaka demokratija ima snagu.EU je zakon da stiti obicne ljude od ovakvih.

(петак, 17. феб 2012, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

Bora

pa i nema ni veze ko ce biti sledeci predsednik Nemacke jer i on ce ko svi drugi da brani interese Nemacke.

(петак, 17. феб 2012, 16:11) - Andjelija Deters [нерегистровани]

Prezident

Zivim 40.god. u Nemckoj moj suprug i ja radujemo se da je Wulf tako zalutao to je nemacka demokratij "bolja nego na balkanu"pozdrav.

(петак, 17. феб 2012, 16:00) - anonymous [нерегистровани]

www

nisam ni znao da nemacka ima precednika

(петак, 17. феб 2012, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

nemacka

pa evo dokaza i lepote narodne izreke.vuk dlaku menja a cud nikada.pa oni ce sve da pokradu samo da njima bude dobro i da se bogate,na tudjim ledjima i velikim kamatama.sva evropska unija treba da podnese ostavke, eonda bi svima u evropi svanulo.sta napravise od grcke.i kao sire propagandu grci lenji.niko nije lenj nego otimaju sto nije njihovo kao sto su nama oteli kosovo.ali eto pravde bozje,istina se ne moze sakrije.kad tad izadje na videlo.zivela srbija.dole otimaci.

(петак, 17. феб 2012, 14:41) - Свакакви! [нерегистровани]

Oво ми је улепшало предвече:

"a mi smo ovakvi i onakvi.."-Камо лепе среће да ми имамо немачке проблеме!!!

(петак, 17. феб 2012, 14:37) - Komentator nem.tv,kaze: [нерегистровани]

Wulf je upao u velike dugove,

angazujuci mnoge advokate,koji ga,kao sto se vidi ,nisu izvukli iz blata!