Варнице око Фокланда

Уочи 30. година од избијања рата око Фокландских острва поново се отварају старе ране. Прво је Дејвид Камерон оптужио аргентинску владу за колонијалистичке претензије. Председница Аргентине Кристина Кирхнер истиче да ксенофобичне поступке оставља другој страни.

На потезу Лондон - Буенос Ајрес, уочи обележавања 30. година од Фокландског рата, последњих дана су размењене тешке речи о питању за које су многи мислили да је одавно завршено.

У Буенос Ајресу одбацују оптужбе из Лондона да аргентинска влада има колонијалистичке претензије и поручују да ће наставити да користе дипломатска средства, како би вратили та спорна острва.

Аргентинска председница Кристина Кирхнер истиче да Британија жели њен народ да представи у погрешном светлу, као лоше и насилне.

"Чујемо да нас зову колонијалистима. Човек је у искушењу да одговори на тако нешто, али мислим да је боље да се уздржимо. Они говоре тако, управо зато што немају ни разлоге ни аргументе за то", рекла је Кирхнерова.

Према њеним речима од Аргентине не треба да се очекују ксенофобини поступци, већ ће то препустити другима.

"Комитет за деколонизацију Уједињених нација има 16 отворених случајева колонија које не желе више то да буду. Десет случајева је везано за британске колоније, а једна од најпознатијих територија су и наша вољена Малвинска острва", истакла је Кирхнерова.

"Наше снаге учествују само у мировним мисијама. Ми немамо трупе за напад или инвазију. То је политичка одлука демократских власти од 1983. године", навела је аргентинска председница. 

Аргентинци иначе, Фокландска острва, званично зову Малвинска острва.

Британски премијер Дејвид Камерон оценио је пре неколико дана да неки потези аргентинских власти показују одређене колонијалистичке претензије.

"Чврсто сам уверен да требамо да осигурамо нашу одбрану на острвима. Због тога је безбедност Фокландских острва била су на дневном реду Савета за националну безбедност", рекао је Камерон пре недељу дана.

Британски премијер истакао је да је кључна ствар та што Лондон подржава становнике Фокландских острва на право на самоопредељење.

"Оно што Аргентинци говоре у последње време мислим да подсећа на колонијализам зато што ови људи желе да остану под британском влашћу, а аргентинске власти хоће другачији исход", рекао је Камерон.

Иначе, захлађивање односа Аргентине и Велике Британије почело је 2010. године, када је Лондон одобрио испитивање морског дна око острва у потрази за потенцијалним резервама нафте.

Фокландска острва, удаљена више од 600 километара од обале Аргентине, била су поприште 74 дана дугог сукоба између Аргентине и Велике Британије.

Рат је почео 2. априла 1982. године, а у њему је погинуло 649 аргентинских и 255 британских војника. На крају Аргентина је морала да повуче своје трупе за острва у Јужном Атлантику.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 27. јан 2012, 05:27) - anonymous [нерегистровани]

Dekolonizacija?

Da li Foklandska ostrva stvarno vode proces pred komitetom za dekolonizaciju? Ima li neki link gde to moze da se pogleda?

(четвртак, 26. јан 2012, 23:24) - anonymous [нерегистровани]

Britanci

Britanci bi izgubili rat ali imali su "braću" iz USA koji su im pomogli i vojno oko informacija,što se mene tiče mislim da prepotentni i drski Britanci ponovo dižu glavu gladni novih kolonija i tudjega a njihov novi premijer se pokazao u slučaju Libija,volio bi da im neko konačno ponizi i spusti tamo gde im je mesto.
sn

(четвртак, 26. јан 2012, 21:26) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Енглези

Не отимајте туђе,отето проклето.Ако вам је мало земље,купите као сав нормалан свет.

(четвртак, 26. јан 2012, 21:17) - Aco [нерегистровани]

1982

Gledajuci analize britanskih strucnjaka o ratu 1982 , zanimljiv je podatak britanskih vojnih strucnjaka koliko je Britanija bila blizu da izgubi taj rat. Prvo razarac HMS Sheffeld (na slici) pa HMS Glamorgan, HMS Antrim ( imao srecu da bomba nije eksplodirala unutar broda)i na kraju HMS Coventry -moderni razarac -potpuno unisten sa velikim brojem zrtava . Samo vazdusna dominacija i pokreljivost specijalnih britanskih jedinica na zemlji doprinelo je na kraju da jezicak na vagu ode ka Britancima. Da je kojim slucajem pogodjen nosac aviona , britanci bi izgubili potpuno vazdusnu dominaciju i naravno na kraju i rat . Dali ce da bude novog rata -cisto sumnjam . Britanci imaju nove klase ratnih brodova a nezaboravimo da je Britanija ipak nuklearna supersila.