Казне за продају оружја Хрватској

Двојица пензионисаних чилеанских генерала и још седам војних лица осуђено је због продаје оружја Хрватској 1991. године, која је тада била под ембаргом УН због рата у бившој СФРЈ. У испоруку оружја био уплетен и чилеански диктатор Аугусто Пиноче.

Чилеански Врховни суд осудио је двојицу пензионисаних генерала и још седам војних лица за нелегалну продају оружја Хрватској 1991. године, пошто је у то време на снази био ембарго Уједињених нација, јавља Би-Би-Си.

Ектор Летељер Скинер и Висенте Родригез Бустос кажњени су са по три године лишавања слободе, с тим што им је суд дозволио да казну служе у кућном притвору.

Товар са 36 сандука оружја и муниције под маском хуманитарне помоћи, пресретнут је у Мађарској 1991. године, током рата у бившој СФРЈ.

Казне за испоруке оружја једној од учесница рата у бившој Југославији изречене су у петак и за још седам бивших чилеанских војних лица, наводи Би-Би-Си, не прецизирајући колике су изречене казне.

Асошијетед прес, пак, извештава да је кажњено још осам особа, а да је свима допуштено да казне служе код куће.

Испоставило се да је у операцију испоруке оружја био уплетен и некадашњи чилеански диктатор, генерал Аугусто Пиноче.

Са овим случајем био је повезан и чилеански пуковник Герардо Убер који је био убијен 1992. године, пошто је сведочио пред војним судом у истрази о шверцовању оружја.

Његова смрт најпре је третирана као самоубиство, али су прошле године четворица официра ухапшена због његовог убиства. АП наводи да је Убера неко упуцао пре него што је бачен са једног моста и да његово убиство никада није било разрешено.

Америчка новинска агенција истиче да није утврђена одговорност Уберовог надређеног, генерала Карлоса Крума у случају са оружјем. Крум је сведочио да је илегалну продају оружја одобравао лично Пиноче.

Прошле године је бивши председник Аргентине Карлос Менем ослобођен навода за умешаност у илегалну продају оружја Хрватској, додаје Би-Би-Си.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 21. јан 2012, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

zatvor

I jabi u kucni zatvor za par miliona.

(субота, 21. јан 2012, 15:11) - anonymous [нерегистровани]

Niko vise

Samo cileanci prodavali oruzje Hrvatskoj?