Својатање Јованке Орлеанке

Јованка Орлеанка поново учествује у одлучивању судбине Француске. Лидери најјачих партија утркују се да баш они буду ти који ће исказати највеће поштовање заштитници Француске уочи 600 година њеног рођења.

Предизборна трка у Француској увелико траје и, по свему судећи, биће веома занимљиво. У борби за гласове политичари се просто утркују ко ће пре да ода пошту једној од најомиљенијих личности Француске Јованки Орлеанки.

Наиме, француски председник Никола Саркози и лидерка Националног фронта Марин Ле Пен ове недеље ће одржати засебне церемоније обележавања 600 година рођења својеврсне заштитнице Француске, младе сељанчице која је на челу француске војске поразила Енглезе.

Касније спаљена на ломачи, Орлеанска девица постала је највећи француски национални симбол на који се данас позивају све политичке странке, од крајње левице, до крајње деснице.

Можда и најбољи разлог због којег је Јованка Орлеанка толико популарна и омиљена јесте што сваки становник Француске, без обзира на опредељење, може да се поистовети са њом.

Тако француски католици виде у њој светицу, националисти патриоткињу која је прегазила Енглезе, док социјалисти величају њено скромно порекло.

Саркози, коме ће на председничким изборима у априлу један од главних противника бити ћерка некадашњег лидера екстремне деснице Жан-Мари Ле Пена, искористиће годишњицу рођења Орлеанке да обиђе неколико локација које су повезане с њеним животом, путовање које многи виде као почетак његове изборне кампање.

Тако ће француски председник посетити њено родно место Домреми, у источној Француској, као и оближњи градић Вокулер, где је Орлеанка одсела када је кренула у сусрет краљу Шарлу Седмом.

У суботу, Национални фронт ће организовати окупљање у центру Париза, испред статуе Јованке Орлеанке.

За Марин Ле Пен Саркозијево одавање поште Орлеанки је само покушај да "украде њихове гласове".

Из Јелисејске палате одбацују те тврдње, наводећи да је "одавање признања великим личностима француске историје дужност шефа државе".

"Јованка Орлеанка је симбол националног јединства, а не само симбол Националног фронта", поручују из Саркозијеве странке УМП, додајући да је доста било те "типично француске дебате о својатању историје".

Аналитичари оцењују да би ћерка Жан-Мари Ле Пена лако могла да из деснице, али и из саме председничке кампање, француског председника потпуно истисне.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 06. јан 2012, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

junaciii

sto se nisu tako borili cija je francuska kad ih je hitler napao? nego su pustili zemlju za nedelju dana bez borbe...

(петак, 06. јан 2012, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

kukuriku

Živela Mari-Le Pen, savremena Jovanka Orleanka!

(петак, 06. јан 2012, 13:04) - anonymous [нерегистровани]

Jovanka

Nadam se da ce gospodja Marin Le Pen narednih godina posetiti Srbiju u svojstvu predsednice Republike Francuske.

(петак, 06. јан 2012, 11:10) - djordje [нерегистровани]

ojha

cija li si , cija prelepa Jovanka (Marija)! hahhah Francuzi ....

(петак, 06. јан 2012, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

nikola

sasvim mguce da ona dode na Vlast